Alger

Blåstång

Blåstång

Växer i vattenbrynet på stenar och klippor. Plocka från tidig vår fram till hösten. Koka, stek eller fritera. Torka och mal. Använd i soppa, sallad, till fisk, som dekoration med mera.

Dulse Röd

Dulse Röd

Är en röd/ purpurfärgad alg med attraktivt utseende som ligger färsksaltade och har en svag smak av skaldjur och jod. Kan ätas rå eller marinerad i sallad, som sås och i soppa och passar utmärkt till fågel och omeletter. Är rik på protein, fosfor, jod och vitamin A,B,C
art.nr: 1730

Fingertång

Fingertång

Växer på stenar och klippor från ca 1 meters djup och nedåt, ofta tillsammans med Sockertång. Plockas från vår till tidig höst. Stek, fritera eller koka. Koka Dashi-buljong. Blanda torkad och mald fingertång i bröddeg. Lägg en bit torkad Fingertång i soppor, såser och grytor som behöver buljongsmak. En torkad bit Fingertång i Hummer eller kräftkoket förhöjer smaken. Strö smulad torkad Fingertång över sallad, soppor, potatismos och fisk.

Haricot de mer

Haricot de mer

Kallas även Havets Böna, havets spagetti. Vanlig i Frankrike. Mycket rik på C-vitamin. Kokas i 2 min i fyra gånger så mycket vatten som volymen på algerna. Samma användning som vanliga Haricot vertes och extra bra till fiskrätter.
art.nr: 1750

Havsallat i ask Grön

Havsallat i ask Grön

Ulva är ett släkte med ljusgröna blad och kan även hittas i bräckt vatten, särskilt flodmynningar. Allmänt känt som havssallat, Ulva-algen kan ätas rå eller tillagad och är jättegod att bland annat i soppa, paj, bröd, gratäng, sallad, som tilltugg, topping eller i pastarätter och kan användas istället för nori. Tio arter av Ulva finns över hela världen. Protein, vitamin A, niacin, B12, folsyra, mangan, magnesium, fosfor, och 26 gånger mer järn än spenat, 7 gånger mer kalcium än mjölk. Odlad i Medelhavet. art.nr: 1752

Havsallat i ask röd Dulce

Havsallat i ask röd Dulce

Är en röd/ purpurfärgad alg med attraktivt utseende som ligger färsksaltade och har en svag smak av skaldjur och jod. Kan ätas rå eller marinerad i sallad, som sås och i soppa och passar utmärkt till fågel och omeletter. Är rik på protein, fosfor, jod och vitamin A,B,C. art.nr: 1754

Karrangelalg

Karrangelalg

Växer på klippor och stenar från någon decimeters djup och nedåt, ofta under annan tång. Mörkröd, men kan även vara ljusgul, grön eller vit beroende på hur mycket solljus den fått. Plockas från vår till sommar. Ger krispighet i sallad och väldigt dekorativ. Använd i soppor, grytor, desserter, sylt och marmelad som förtjockningsmedel.

Knöltång

Knöltång

Växer på stenar och klippor i vattenbrynet, ofta tillsammans med Blåstång. Plockas hela året. I Mars/april har den goda sidoskott. Knöltång är känslig och växer långsamt. Plocka inte för mycket. Koka i 15-20 minuter tills den är lagom mjuk. Torka och mal till pulver och använd i bröddeg. Stek i smör och servera till fisk. Använd även i soppor.

Laitue de mer

Laitue de mer

Havssallat, denna är grön och används både naturell och kokt (kokas 5-7 min). Skär i juliennesnitt till soppor, såser och risrätter. art.nr: 1740

Nori

Nori

Röd alg och används som krydda i fisksoppan och sallad. Är rik på proteiner,glucider, vitamin A,B1,B12 och K1. Är oumbärlig i det japanska köket och används både färsk och torkad. I torkat tillstånd förekommer den mest som platta flarn och används på olika sushi.
art.nr: 1760

Salade de la mer

Salade de la mer

Är en mix av 6 olika alger: haricot de mer, wakame, laitue de mer, dulse, kombu breton, nori & kombu royal.
art.nr: 1755

Seagrapes

Seagrapes

Caulerpa lentillifera kommer från kustområdena i den tropiska delarna av Indiska oceanen. Odlas bara i Filippinerna och i Okinawa där växten äts färsk och där den också kallas Seagrapes ”havs druvor”. Seagrapes serveras vanligen rå med vinäger, som mellanmål eller i en sallad.  I Filippinerna, där den även kallas Green Caviar, äts den rå efter att den noggrants sköljts i vatten, som en sallad, blandad med hackad rå schalottenlök och färska tomater, och med en blandning av fisksås eller fiskpasta (lokalt kallas bagoong) och vinäger.  Den är känd för att vara rik på jod. Det lär finnas 17 olika sorter av Havsdruvan.

Sjögrässallad Wakame

Sjögrässallad Wakame

En färdig produkt som innehåller: Sjögräs, Agaragar, Socker, Salt, Stickrice, Vinäger & Peppar. Fungerar utmärkt till både fisk, kyckling och kött eller bara använda som sallad. På Japanska heter den Goma Wakame. Vi har den fryst på 1 kg påsar/block.
art.nr 7559

Sockertång

Sockertång

Växer från cirka 1 meters djup och nedåt. Ser lite ut som krokodilskinn. Man plockar från vår till höst. Den är finast tidigt på våren. Tillväxt underifrån. Klipp bort dåliga bitar i toppen vid behov. Steka, koka, fritera eller torka och mal. Strö torkad, smulad Sockertång över soppor. Linda blötlagd Sockertång runt fisk och grilla. Använd den mald och torkad i bröddeg. Strö flingor på mat.

Sågtång

Sågtång

Växer på stenar och klippor, ofta under Blåstång. Plocka från vår till sommar. God att koka buljong på. De feta knopparna är goda tidigt på våren. Använd hela ruskor i badkaret. Skålla Sågtången i en hink eller lägg direkt i badkaret, gärna med en näve grovt havssalt.

Wakame

Wakame

Är en brungrön alg som passar bra till sallad, fisk eller kött. Används även som krydda till fisk, soppor och sallader, den är rik på proteiner,glucider, vitamin A,B1,B12,K1. Algen har sitt ursprung i Japan. Skall före kokning tvättas i färskt rinnande vatten ca 10 min för att avsaltas innan användning.
art.nr: 1770