Äpple

Alice

Alice

Är uppkallad efter Kurt Wallenbergs fru, Alice. Ett litet äpple med platt undersidan, smultronrött med några gulgröna fläckar. Fruktköttet är vitt, fint och angenäm sötma och arom. Ett ätäpple som kan användas i matlagning i början av säsongen som startar i början av september.

Aroma

Aroma

Kallas även för Amorosa och är en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Medelstort rundat med svag avplattning på över och undersida. Gult med lysande ört täckfärg. Fruktköttet är sprött, gulvitt, balanse mellan socker och syra. Mörknar ej så lätt. Äts naturellt eller ungsbakas, mos mm.

Belle de Boskop

Belle de Boskop

Det traditionella äpplet till Mårten Gås middagen. Ett perfekt äpple till alla matlagning. Gul bottenfärg med stänk av brunröd rost som ger frukten en sträv yta. Fruktköttet är fast, syrligt och med lite sötma. Ett förstklassigt matäpple som finns från mitten av oktober – december.

Cox Orange

Cox Orange

Finsmakarens äpple! Beskrivs som en orkester av smaker och är smakmässigt ett komplett äpple. Äpplet har gul täckfärg med stora röda rodnader. Litet och väldoftande med ett gult fruktkött som ger motstånd och mörhet samtidigt. Smak av honung, nötter och päron. Säsongen är mitten oktober- november.

Diskovery

Diskovery

Marknadsfördes så sent som 1962 och komt till Sverige först i slutet av 1980-talet. Äpplet har intensivt röd färg och är litet med platt undersida. Fruktköttet är fast, sött och saftigt med smak av jordgubb. Äts naturellt eller i desserter. Säsong september.

Fuji

Fuji

Ett näst intill rosafärgat äpple med krispigt och saftigt fruktkött. Smaken är lite sötsyrlig men framför allt är det för dess krispighet som det har blivit känt. Fuji kommer ursprungligen från Japan och är vanlig där och i Kina.

Gloster

Gloster

Är ett tjusigt, välsmakande vinteräpple som liknar Red Delicious till utseendet. Smaken är mild och bra balans mellan sötma och syrlighet. Det sägs att Gloster kan ätas av nästan alla äppelallergiker, i skalat skick vill säga. Säsongen är oktober till november.

Golden Delicious

Golden Delicious

Är vanligt förekommande och odlas därför så gott som i hela Europa, USA och Sydafrika. Golden är ett ganska stort äpple med tunt skal och små bruna prickar. Först är äpplet grönt men ändras till gulgrönt vid mognad.

Granny Smith

Granny Smith

Ett medlestort äpple med tillplattade ändar. Skalet är blankt, klargrönt som övergår till gulgrönt vid mognad. Det vita fruktköttet är mycket fast, saftigt och med frisk och syrlig smak. Äpplet lämpar sig till matlagning och då råvaran ska skäras upp då den inte mörknar så snabbt som andra sorter.

Gravensteiner

Gravensteiner

Har en stark och angenäm doft som inte går att ta fel på. Frukten kan vara enfärgad guldgul men oftare ser man äpplet strimmande rött eller rödflammigt. Gravesteiner är ett alläpple som passar till cider, must och mos, matlagning och bakning. Men framförallt ett ätäpple som har en uppskattad sötma och uttalad syrlighet. Säsongen är oktober.

Ingrid Marie

Ingrid Marie

Ingrid Marie tog våra fruktodlingar och hemträdgårdar med storm redan på 1930-talet. Ett utmärkt äpple som ger stora skördar och vackra smakrika frukter. Plockas vid mitten av oktober och går att lagerhålla ända in i december. ( vissa säger februari) Ett saftigt, fast vinteräpple som kan användas till allt.

Jonagold

Jonagold

Ett smakrikt äpple som är mycket saftigt. JonaGold har ofta ett ganska glänsande och fett skal. Eftersom äpplet är smakrikt går det att använda till det mesta och uppskattas av våra kunder då det dessutom finns så gott som året om.

Katja

Katja

Ett brittiskt äpple som är korsat mellan James Grieve och Worcester Parmän, kallas för Cathy i England. Ett välsvarvat äpple med gul bottenfärg som nästan helt täcks av djupröd färg. Köttet är gulvitt, saftigt och fint med söt smak. Skördas i september och kan lagerhållas till november. Bra ätäpple som också kan användas till sallader, bakverk och det mesta om du tillsätter lite citronsaft.

Kim

Kim

En korsing mellan Cortland och Ingrid Marie med gulgrön grundfärg och stora röda kinder. Det fasta köttet och det ganska tjocka skalet gör Kim till en tålig sort som uppskattas i handeln. Det vita fruktköttet är friskt och har en bra balans mellan sött och syrligt och går att använda till det mesta. Plockas i oktober och klarar lagerhållning fram till december.

Lobo

Lobo

Ett plattrunt ofta helt och hållet mörkrött till färgen. Skalet är lite tjockt och segt, något vaxliknande. Karaktäristiskt är den ”köttiga” och stadiga stjälken. Fruktköttet är sött, löst och saftigt med svag arom. Äpplet passar inte till must och mos då det innehåller för lite syra samt inte till matlagning då det faller sönder lätt. Därmot är det uppskattat ätäpple som skördas i slutet av oktober och fungerar fram till december.

Paradisäpple

Paradisäpple

Ett litet körsbärsliknande äpple som har en utvecklad syra och därför bara passar för matlagning såsom geléer mm. Finns en kort tid under hösten.

Red Delicious

Red Delicious

Vackert och stolt äppelsort som ofta har tydliga åsar. Skalet är blankt och färgen är varierande, dock oftast helrött med strimmor. Fruktköttet är gulvitt, sprött och saftigt med söt och fin smak. Äpplet importeras året om från både Europa och Södra halvklotet.

Royal Gala

Royal Gala

En ganska ny sort som tagit stor marknadsandel på kort tid. Äpplet är runt, lite koniskt i formen och har tunt och blankt skal .Botten är ljusgul och äpplet är oftast täckt med rosaröda strimmor. Royal gala är känt för sitt vita och mycket krispiga fruktkött.

Signe Tillisch

Signe Tillisch

Formen är mycket karraktäristisk för Signe Tillisch som är ett stort, kägellikformat med tillplattad undersida. Kraftiga åsar över hela frukten och färgen är gröngul ibland orange eller starkt röd på solsidan. Fruktköttet är gulvitt eller vitt, poröst och saftigt. Säsong oktober- november.

Åkerö

Åkerö

Har en navel vid skaftfästet och känns därför igen av nästan alla. Skalet är gul i grundfärgen och oftas helt tegelrött med mörka prickar och strimmor. Fruktköttet är vitgult och fast med mycket fina balans mellan sötma och syra. Drottningen bland våra svenska äppelsorter.