Asiatiskt

Bananblad

Bananblad

För att svepa in mat som ska ugnsbakas, ångkokas eller grillas. Bladen håller maten fuktig och har en mild smak som kryddar maten. Även som dekoration, vi har både hela blad och de runda bladen hemma.

Bananblomma

Bananblomma

Bananblomman Innehåller små späda stänger av Bananer och är vacker och en ganska så tung och sammansatt ”råvara”. Vi har den som lagervara.. En mild smak. Man tar bort de yttre bladen och använder den antingen i curry eller som en spännande ingrediens i sallader i Thailand och Vietnam.

Broccoli Kai-Lan

Broccoli Kai-Lan

Kallas även Daggkål i Sverige. Tillhör senapsfamiljen, används på samma sätt som vanlig broccoli. Perfekt till wok.

Citrongräs

Citrongräs

Ett ganska hårt och kompakt gräs som har en mycket behaglig citronsmak. Ger syrlighet åt wokrätter och grytor.

Galangal

Galangal

Är roten till en växt som blir ca 1 m hög. Galangalen innehåller två ämnen som ger den dess smak, galganol och alpinol. Roten används som färsk krydda på samma sett som ingefära. Passar till grytor, soppor med fisk och skaldjur samt grönsaksrätter.

Ginseng

Ginseng

Ginseng en av elva arter av långsamt växande perenner med köttiga rötter och växer vanligtvis i svalare klimat runt norra halvklotet i östra Asien främst norra Kina , Korea och östra Sibirien. Sibirisk ginseng är en oäkting som bär namnet ”Siberian ginseng” ett marknadsföringsknep. Innehåller ginsenosider vilket är aktiva ämnet som forskningen tror ligger bakom hälsoeffekterna . Oftast tillgängliga i torkad form, hela eller skivade, men vi har den ibland som färsk. Ginseng blad finns också men är inte lika högt värderade.

Grapao

Grapao

Grapao eller Holy Basil heter den Thailändska basilikan som är något hetare i smaken än vår vanliga basilika. Den är även vanligt förekommande i Indien där den kallas för Tulsi. Läs mer om Grapao.

Gräslöksblomma Thailändsk

Gräslöksblomma Thailändsk

Ursprung: Odlats i Asien i mer än 3000 år. Smak: likt gräslök med tydlig smak av vitlök. Användning: som dekor i sin helhet med den vackra vita blomman på toppen. Som smaksättare, hackad, i tex soppor, grytor, örtsmör eller varför inte till mos?

Ivy gourd

Ivy gourd

Kallas även gentlemans tå och jämförs ofta med Bitter Melon. I Indien konsumeras Ivy som en grönsak genom hela året. Kallas även Dondakaya eller Tindora /Tondli, växer som klängväxter på bl.a. vinrankor och används för att tillreda läckra fyllda curryrätter, grytor, pickles, sallader och stuvningar. Har en mild syrlig smak med en krispigt och saftig textur, Innehåller betakaroten och en bra källa till protein och fibrer. Detta är en grönsak som man antingen hatar eller bara älskar den. den finns i överflöd i Indien och är färska, billiga, hälsosamma och goda.

Lakritsfrö

Lakritsfrö

Ingår i den Italienska Slowfoods ”smakart” och är mycket sällsynt i matlagningen, trots att pastan i det hårda skalet har en härlig smak av sötlakrits. Denna smak kan användas för desserter och till feta kötträtter såsom fläsk och anka. I det hårda skalet finns även skiljeväggar och fröer som silas bort efter tillredning. Lakritsfrö heter igentligen Mannafrukt och finns i bland annat Italien och Thailand. Är med på FN´s lista över hotade arter. Fröna väger alltid exakt lika mycket och användes förr i tiden att väga ädelstenar, karat.

Lotusrot

Lotusrot

Lotusrot är en rot till en näckros. Det är hålen i roten som förser blomman med vatten. Lotusroten har ingen distingt smak men konsistensen är annorlunda, lite krispig som vattenkastanj.

Morning Glory

Morning Glory

En vattenspenat med mer lövliknande och pilspetsande blad än den spenat vi är vana vid. Växten växer med en aggressiv tillväxt, ca 10 cm per dag och brer ut sig likt ett grenverk på vattenytan. Läs mer om Morning Glory.

Palmhjärta

Palmhjärta

Palmkål eller palmmärg är det vita innanmätet från vissa bladstjälkar. Smaken är mild med tydlig nötsmak, lite åt kronärtkocka och konsistensen är mjuk och mjäll. Den kan ätas rå i sallad men går även att gratineras. Palmhjärta förekom ofta i programserien Robinson där den hade en avgörande roll för att stilla hungern.

Tarorot

Tarorot

En stärkelserik grönsak som ofta används istället för potatis. Utseendet på skalet påminner om kokosnöt och ska avlägsnas före tillagning. Taro roten är giftig i sin råa form och ska alltid tillagas innan du äter den. Steks, rostas, kokas eller ångas som tillbehör till kötträtter, soppor och grytor.