Bär

Acai

Acai

Litet svartlila bär och listan över bärets egenskaper är hur lång som helst. Proppfullt med antioxidanten antocyanin – det är mer än tio gånger så mycket jämfört med rödvin. Dessutom en vitaminbomb och innehåller en lång rad mineraler samt omega- 9-fettsyror. Amerikanska forskare visar att acaibäret angriper cancerceller och studier visade att bäret förstörde upp till 86 procent av leukemicellerna. På grund av det stora innehållet antioxidanter ska acaibäret ätas färskt eller snabbfrysas. Vi har den frusen i puréform. Bör användas tillsammans med blåbär för smakens skull.

Acerola

Acerola

Acerola är mest känd för att innehålla mycket höga halter av C-vitamin i de mogna bären. Det är få naturliga råvaror som innehåller mer C-vitamin per gram. En ofta angiven halt av C-vitamin är 1600 mg per 100 g bär och en väl mogen frukt kan rent av kunna nå nivåer av 4500 mg C-vitamin per 100 g. vilket är ca 80 gånger mer än en Apelsin. De illröda Acerola bären innehåller dessutom höga halter av karotener. Smaken är syrlig och god.

Ananasjordgubbe

Ananasjordgubbe

Odlas i växthus, Pineberries är gröna från början och bleknar sedan för att vid rätt mognadsgrad vara nästan helt vita och översållade med röda små frön. Upptäcktes vilda i Sydamerika och räddades från utrotning av nederländska jordbrukare, De är mindre än vanliga jordgubbar, mäter mellan 15 och 23 mm i diameter. Servera en Pineberry pavlovas eller en Pineberry punsch Bowl cake eller varför inte bara servera den med yoghurt som en lyxig frukost.

Aronia

Aronia

Förekommer naturligt i östra Nordamerika. Frukterna som inte är ätliga råa kan användas för att göra vin, sylt, sirap, juice, mjuka pålägg, te och tinkturer. Frukterna äts av fåglar som sedan sprider fröna i deras spillning. Detta är också en av världens superbär med hög koncentration av näringsämnen och antioxidanter. Man kan även ha Aronia som häckväxt då bladverket är vackert och snabbväxande.

Björnbär

Björnbär

Björnbär är släkt med bl.a. hallon och finns både vilda och odlade. Karaktäristiskt för alla björnbär arter är att frukterna inte lossnar från fruktbotten vid mognad, som hallon, utan den följer med bären vid plockning. Bären är svarta och måste vara helt mogna för att få arom. Björnbär används till desserter, tårtor, sylt, marmelad, saft och kräm.

Blåbär

Blåbär

Blåbär är en av Sveriges allra vanligaste växter. Den påträffas i skogar från söder och upp till fjällhedarna. Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt. Inom traditionell läkekonst har de använts bl.a. mot diarre, synproblem och hudproblem.De färska blåbären bör förvaras så nära noll grader som möjligt.

Boysenbär / Tayberry

Boysenbär / Tayberry

Rosaceae. Boysenbär kallas även Tayberry och Björnhallon. Det är en framkorsad hybrid från Björnbär och Hallon och har sitt ursprung i Skottland. Bären är purpurröda och kan bli upp till 4 cm långa. Det finns även andra snarlika sorter såsom: Tummelbär, Sunbär och Loganberry. Smaken är uppskattad och påminner mest om Hallon. växtsättet påminner däremot mer om Björnbär och rankorna blir flera meter långa.

Gojibär

Gojibär

Det unika med Gojibäret är bland annat att det innehåller hela 18 olika aminosyror varav 7 av 8 är bland de essentiella (livsnödvändiga). Bäret är fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen däribland germanium ett spårämne som har lovordats för dess effekter. Varje bär har lika mycket C-vitamin som 2 hela Apelsiner! Dessutom en trevlig smak och på glass blir den en trevlig annorlunda upplevelse…

Hallon

Hallon

I Sverige har man odlat hallon sedan medeltiden. På den tiden använde man de vildväxande sorterna. Numera odlar man olika korsningar av underarter. Röda hallon är vanligast, men det förekommer även gula och svarta sorter. Hallonen skördas när de lätt lossnar.Används till sylt, marmelad, gelé, saft och likör. Och givetvis färska med glass eller grädde och till tårtor. Förvaring vid 0°C och 95–100% relativ fuktighet.

Hallon Gula

Hallon Gula

Gula Hallon finns både vilda som odlade i Sverige. Hallon som är ett av världens många superbär innehåller t.ex. dubbelt så mycket Ellagsyra som Jordgubbar. Ellagsyra har i studier visats sig förebygga cancer och även minska tillväxten av cancerceller.

Hallon Svarta

Hallon Svarta

Svarta Hallon är vanligast i USA och Canada men odlas även i Sverige i liten skala. Hallon är fiberrika och hjälper därför till att reglera kolesterolhalten. Bären innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Hallon är dessutom slemlösande, avgiftande och kan lindra menstruationssmärtor. Hallon innehåller gott om antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan skydda mot till exempel artrit. Antocyaniner hjälper till att skydda dina små blodkärl och ökar cirkulationen. Wow, vilket bär!

Havtorn

Havtorn

Havtorn finns från Atlantens europeiska kuster över Eurasien till nordvästra Kina. I västra Europa är den i stort sett begränsad till havskusterna, där salt som stänker in från havet gör jorden salt, vilket i sin tur gör att andra växter inte kan klara sig lika bra och därför inte kan konkurrera ut havtornen. Varje buske blir normalt 30-50 år gammal. Detta är en av världens Superbär och är förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd.

Jordgubbar

Jordgubbar

Våra vanligaste bär i trädgårdarna är nog jordgubbar. De är samtidigt bland de senast tillkomna bärväxterna i odling.Inte förrän på 1700-talet kom jordgubben till Europa. Totalt skördas ca 20 000 ton jordgubbar per år i Sverige vilket motsvarar 2,2 kg jordgubbar per person och år. Dessutom importeras ganska stora volymer. Jordgubbar kan man använda till det mesta.Saft, sylt, kräm, färska med grädde eller glass, i tårtor och i romtopf. Förvaring vid 0°C och 95–100% relativ fuktighet.

Krusbär Gröna

Krusbär Gröna

Krusbär är namnet på både busken och dess bär. Det vetenskapliga namnet av latinets uva (druva) och crispus (krusig), syftar på att den har bär och krusiga blad, krusbär. Kommer ursprungligen från Västasien och Kaukasus. På 1500-talet så kom odlingen igång på allvar och i Norden först på 1600-talet. Sen på 1800-talet var verkligen Glanstiden för Krusbär, då runt 1000 olika sorter var i odling. Innehåller sockerarter, organiska syror och vitaminer och citron-, vin- och äppelsyra. Odlade sorterna varierar både i bärens storlek, form och färg och det finns gula, röda och grönvita, ludna och kala, klotrunda, ovala och päronformade.

Krusbär röda

Krusbär röda

Krusbär är namnet på både busken och dess bär. Det vetenskapliga namnet av latinets uva (druva) och crispus (krusig), syftar på att den har bär och krusiga blad, krusbär. Kommer ursprungligen från Västasien och Kaukasus. På 1500-talet så kom odlingen igång på allvar och i Norden först på 1600-talet. Sen på 1800-talet var verkligen Glanstiden för Krusbär, då runt 1000 olika sorter var i odling. Innehåller sockerarter, organiska syror och vitaminer och citron-, vin- och äppelsyra. Odlade sorterna varierar både i bärens storlek, form och färg och det finns gula, röda och grönvita, ludna och kala, klotrunda, ovala och päronformade.

Kråkbär

Kråkbär

Kråkbär eller Kråkris tillhör växtfamiljen Ljungväxter. Växtens frukt är ett svart, ganska torrt bär som påminner om Blåbär men är mindre och har större och hårdare kärnor. Bäret är lite sött men i övrigt ganska smaklöst. Vissa anser att smaken förbättras vid frost. Växer ofta på myrar eller i kanten av sandstränder. Innehåller mer Antocyaniner än i Blåbär men stora intag kan ha en laxerande effekt. I Finland är Kråkbär mer populär än i Sverige. Där gör man sylt, drycker och marmelader. I Sveriges skogar produceras ca 250.000 ton Blåbär och vi plockar ca 10.000 ton, Man uppskattar mängden Kråkbär till ca 100.000 ton.

Körsbär

Körsbär

Körsbär är körsbärsträdets frukt och är en stenfrukt. Stenen (kärnan) kan vara 0,5–1 cm stor och ligger inbäddad i bärets röda eller gul-röda fruktkött. Den sprids av fåglar och av människor som uppskattar den aromatiska frukten. Man skiljer bland annat mellan sura och söta körsbär. Det söta körsbäret heter bigarråer. Man äter körsbär råa, men även som kompott och marmelad, eller i fruktyoghurt och bakverk. Körsbärssäsongen är kort, men körsbär kan konserveras länge genom inkokning eller djupfrysning.

Lingon

Lingon

Lingon är ett ris med gröna och tjocka blad som växer i hela landet, oftast i torr och mager mark. Riset blommar maj-juni med vita/ blekrosa klockliknande blommor. De röda bären mognar i augusti-september och används till dricka, sylt, rårörda och gelé. Bären innehåller hög halt av bensosyra vilket ger lång hållbarhet vid konservering även vid lågt sockerinnehåll.

Mullbär

Mullbär

Arten är inte känd som vildväxande, men tros härstamma från Asien. Redan på 1700-talet började Mullbärsträd planteras i större omfattning i Sverige, bland annat på planteringen vid Drottningholm. Men ersattes sedan av Tobaksodlingar. När bären är omogna är dom giftiga. Mullbär är rika på C-vitamin, K-vitamin, järn och kalcium, men även andra viktiga ämnen som: polyfenoler, flavonoider, protein och steroider, triterpener, astragalin och isoquercitrin. En liten varning, bären innehåller kraftiga färgämnen som biter sig fast på det mesta.

Nypon

Nypon

Det finns ett antal olika sorters nypon från olika sorters rosarter. Alla har högt c-vitamininnehåll och kan användas till mycket såsom sylt, gelé, marmelad, soppa, te och som smaksättare i allmänhet. Vi har även torkade nypon och nypon puré.

Rönnbär

Rönnbär

Växer vilt och vanligt förekommande i alla nordiska länderna. Bären växer i klasar som blir allt rödare efter den första frostnatten. Efter frosten släpper bären betydligt enklare från kvisten. – Surt sa räven av rönnbären, är ett uttryck som används om situationer där en person vill förminska känslan av brist på något åtråvärt. Rönnbär används till gele och till brännvin som krydda.

Smulbär

Smulbär

Små fina smulgubbar är söta i smaken och ska hanteras varsamt så de inte skadas och ”smälter”. Smulbäret har likt jordgubben de små fina ”groparna” i sitt skal, men betydligt djupare.

Smultron

Smultron

Plantan är 5-20 cm hög och bildar ett antal revor – skott som kan slå rot och bilda nya plantor. Smultronet har en utpräglad smak, likt ingenting annat, med mycket sötma. Dessvärre är bären enormt ömtåliga och bör hanteras varsamt. Vid regniga perioder är det lönlöst att plocka och transportera bären då de snabbt går förlorade. Det finns odlade och vilda smultron.

Smultronmålla

Smultronmålla

Även kallad Smultronspenat. En annorlunda och bortglömd grönsak/ frukt! Både blad som frukt går att äta! Bladen är ljusgröna och används på samma sätt som spenat. Frukterna är glänsande röda och påminner i smaken om både smultron och Mullbär! Tillhör Amarantväxterna.

Tranbär

Tranbär

Tranbär är en art i familjen ljungväxter. Ett äldre namn på tranbär är Myrbär. Tranbär har en syrlig frisk smak och de används till saft, gelé och likörer men även till såser och inläggningar. Bäret har sitt ursprung i Ryssland och passar utmärkt till vilt.

Vinbär

Vinbär

Ett av de vanligaste bären i våra trädgårdar där den finns i svart, rött och vitt. Varje färg har sin smak men de är alla rika på vitaminer. Även bladen används flitigt till inläggningar mm.