Bönor

Bondböna

Bondböna

Kallas även för välsk-, åker- eller hästböna. En stor böna som använts i urminnes tider och är populär runt medelhavet och mellanöstern. Det är de ”omogna” fröerna, mellan 2- 7 stycken, som ligger i baljväxten som vi äter. Skalet är segt och används inte i matlagning.

Borlottiböna

Borlottiböna

En rödspräcklig böna som används på samma sätt som bondbönan, dvs det är bönan innanför baljväxten som tillagas. Vi får oftast våra borlottibönor från Italien.

Brytböna

Brytböna

Runda och köttiga baljväxter. Haricots Verts är en brytböna som skördats tidigt och därför är magrare. Brytbönan kallas ofta för Bobby Böna. Brytbönan fick sitt namn av att man bryter av bönan så snäpper det till.

Färska Ärtor

Färska Ärtor

De klassiska ärtorna som vi vanligtvis ser i frysdisken finns givetvis även färska. Det är en böna som pillats ur en spritärta.

Haricots Verts

Haricots Verts

Är en brytböna som skördats tidigt och därför blivit något tunnare och smalare. Bönan är krispig och användbar till mycket.

Longbeans

Longbeans

Långböna eller sparrisböna som den ofta kallas för på svenska är vanligt förekommande i de Asiatiska köket. Baljorna blir upp till 60 cm långa och den vanligaste sorten är grön. Det finns även sorter som är mörkgröna och brunröda.

Mr Bean

Mr Bean

En komisk figur som skapades av britterna Rowan Atkinson och Richard Curtis och som spelades av herr Atkinson själv. Mr Bean lever ensam tillsammans med sin nallebjörn Teddie. 2002 producerades en animerad tv-serie och det har gjorts ett flertal filmer om den magra herren med byxorna något uppdragna.

Purpur Böna

Purpur Böna

En rödfärgad brytböna som dessvärre är grön inuti. Utanpå är den vackert rödbrun med samma egenskaper som en brytböna.

Sator Beans

Sator Beans

En lång och platt böna med ljusgrönt-brunfläckigt yttre och med mandelliknande bönor invändigt som är starka i sin smak. Bönornas lukt kan för många uppfattas som lite märklig.

Skärböna

Skärböna

Finns som både gröna och gula, dock är ofta de gula av sämre kvalité än vi många gånger skulle önska. Bönan är bred, platt och lång med kraftig bönsmak. Skärbönans utseende gör att den lätt går att använda för många olika snittmöjligheter.

Sockerärta

Sockerärta

En primör som finns året om. Den breda, platta och korta bönan kan ätas både rå och tillagad, hel eller strimlad. Ärtan innuti är liten och ska inte plockas bort. Sockerärtan är spröd, krispig och smaken är något gräsig men söt.

Soya Edamame

Soya Edamame

Växer likadant som skärbönor och ordet edamame betyder ungefär ”bönor på kvist”. Bönan är känd som en viktig proteinkälla och används till mycket. Denna har vi även fryst.

Spritärta

Spritärta

Har fått sitt namn då baljväxten ”spritas”(dras ), dvs fröna plockas ut ur baljan. Det är bara själva bönan som vi äter och inte baljväxten, som är seg och trådig.

Sugarsnaps

Sugarsnaps

Sockersnapsar eller salladsärt kallas även den ärta som kom i slutet av 1900-talet och som snabbt blev poppis. Det är en korsning mellan sockerärta och märgärter och har därför krispigare och tjockare skal. Detta gör sugersnapsen till en tålig baljväxt som kan ätas både rå och tillagad. Smaken är mycket söt och god.

Vaxbönor

Vaxbönor

Det enda som skiljer vaxbönan från brytbönan är färgen. Vaxbönan är gul eller vitgul och används på precis samma sätt som brytbönan. Tråkigt nog får ofta vaxbönan mörkla små prickar i sitt skal, vilket gör att vi inte alltid har den i vårt lager.

Wing Beans

Wing Beans

En vingbeklädd böna med små ruggiga vingar längs hela långsidorna. Smaken går lite åt sojabönhållet och påminner även om böngroddar till smaken. Wingbeans kallas även för sparrisärt och vissa tycker att smaken påminner om sparris.