Chili - färsk

Aji Amarillo

Aji Amarillo

Färsk (Ají är termen för chile peppar i Sydamerika) Namnet betyder gul chilepeppar. En av de vanligaste chilesorterna i Peru. Frukten kallas ibland för ají escabeche, ají fresco eller ají verde. Ají amarillo har funnits i Peru sedan Inkatiden. Ají amarillo har en mycket aromatisk och fruktig smak med lagom styrka, som dock varierar kraftigt. Frukten används traditionellt urkärnad och skivad, hackad eller strimlad som smaksättning eller garnityr. Ají amarillo är också gott i fisk– och skaldjursrätter, ceviche, vinägretter och mojo. Puré av frukten är också vanligt och ger en mycket fin färg och distinkt fruktig smak med balanserad styrka. Styrkenivån är medium till het. Ají amarillo går också utmärkt att torka.
Art: Capsicum Baccatum
Styrka: 1000 – 30.000 Scoville
Ursprung: Peru

Aji Limo

Aji Limo

Färsk (Ají är termen för chile peppar i Sydamerika) Aji Limo kommer ursprungligen från Peru och namnet kommer från den Peruvianska staden Lima. Chilin är en mycket populär ingrediens i salsa. Finns i olika färger från ljust gult till orange, även rött och lila, men de gula och röda sorterna är vanligast. Under Hettan finns inslag av härlig citrus.
Art: Capsicum chinense
Styrka: 30.000 – 50.000 Scoville
Ursprung: Peru

Anaheim

Anaheim

Anaheim, eller Anaheim Green, är en sort som redan runt år 1900 skapades för konservering. Denna chili kallas även California Chili, Chili Verde och New mexican chili. Chilifrukten (som är en New Mexican variant) odlades i början av 1900-talet i närheten av staden Anaheim, vilken också gett den sitt namn. Den är mildare än sina kusiner från New Mexico och förväxlas också ofta som chilin New Mexico. Smaken är milt skarp med en något söt smak. Anaheim Chiles huvudsakliga användningen är konservering, men de säljs även färska i stor utsträckning som en mild chili. Färska Anaheim chili används ofta för att göra chile rellenos. Om du inte är ett fan av chili med hetta och ändå vill njuta av chile, då är detta en chili för dig! Anaheim chili är utmärkt till frukost burritos, äggrätter, soppor, grytor, grönsaksrätter och i den röda såsen som används på enchilada eller tamales. Anaheim chili ihop med väl lagrade ostar, färska färskostar, fläsk, fjäderfä, majs, tomater, ägg och svarta bönor är ljuvligt. Fungerar bra i kombination med spiskummin och koriander
Art: Capsicum annuum
Styrka: 500 – 1000 Scoville
Ursprung: New Mexico

Carli Pepper

Carli Pepper

Carli pepper är en mild sort som även är känd som Calistan. Çarli används både som stekt eller grillad grönsak, skivad i sallad, till ost, fylld och gratinerad, i såser och köttfärsrätter med mera. Fruktfärgen är svagt limegrön men blir röd vid mognad. Frukten blir cirka 20 cm lång och 4 cm bred. Tunt Fruktkött och en mycket trevlig grön paprikasmak. De mogna röda frukterna torkar man och maler till ett välsmakande paprikapulver i Turkiet och Carli kommer ursprungligen från Turkiet och är väldigt populär där.
Art: Capsicum annuum
Styrka: 0 – 500
Ursprung: Turkiet

Cayenne

Cayenne

Den lilla röda chilin är vanligt förekommande i vår kryddlåda, då som torkad på burk. Skördas röd, men under mogningsprocessen finns den givetvis även i grönt.
Styrka 5-6

Cherry

Cherry

Den lilla och runda chilin heter även Cascabel, men då i torkad form. Kraftigt och smakrikt skal.
Styrka 4

Dutch Chili

Dutch Chili

Vår vanligaste chili som felaktigt kallas Spansk Peppar. Används i så gott som allt från grytor till rostad och mixad i salsor och den finns i färgerna grön, gul, och röd. Spansk Chili eller Spansk peppar är det felaktiga namnet på den chilifrukt som nog är den mest kända här hemma i sverige. Frukten är lång och smal, finns både grön, röd och nu även gul. Den fullt mogna röda har svag sötma och fylligare styrka. Till Holland kom ursprungligen spansk peppar från Indonesien. Den som finns i våra butiker är en hybrid som tillkommit i holländska växthus. Kallas även Holland chili eller Dutch.
Art: Capsicum Annuum
Styrka: Medium till het, 2500-5000 scoville
Ursprung: Sydamerika, odlas i Holland

Fiesta

Fiesta

En dekorativ chili som är nära släkt med Cayenne. Används för all matlagning såsom salsa och wok. Den vanligaste färgen är djupt röd men finns även i gult och orange. Frukterna är ca 3-4 cm långa och levereras med lite av kvisten kvar. Trots styrkan är smaken något sötaktig.
Styrka 6-8

Fresno

Fresno

Påminner om en röd jalapenõ, smaken är söt och stark. Används i salsa men kan även rostas för att sedan mixas ned i såser. Fresno tillhör de chilifrukter som har något vaxat och blankt skal. Styrka 6-5

Habanada

Habanada

Världens första milda Habanero! 
Framtagen av den välkända växtförädlaren Michael Mazourek.  Habanada är en produkt från naturlig förädlingsteknik och har alla de fruktiga och blommiga karaktärer som är så uppskattad i Habaneron men utan hettan (även fröna är söta och lägger till smak).  Denna helt nya Chili stal showen på Culinary Breeding Network Variety Showcase 2014. Michael Mazourek lyckades ta fram denna nya chili genom enbart tretton generationer. Man anar en svag hetta men den är bara trevlig.

Styrka: 0 – 200 Scoville.

Habanero

Habanero

Den f.d. Världens starkaste chilifrukt finns både i gult, orange, rött och grönt och finns i många olika skepnader, och tillhör en stor släkt. Habanero betyder “Havanna” och har trots sin styrka en tropisk fruktig smak som uppskattas av många och används bla i salsa och i pickles. Den starkaste av dess olika sorter är Red Savina som har uppmäts till hela 570.000 Scovillegrader!!! Den är känslig för värme och bör tillsättas mot slutet av tillagningen. Habanero kan ha olika namn beroende på varifrån den kommer. I Afrika kallas den bl.a. kongopeppar.
Art: Capsicum chinense
Styrka: Mycket het. 40.000 – 500.000 Scoville.
Ursprung: Sydamerika

Hungarian Wax

Hungarian Wax

Avlång och blank chili, därav namnet. En favorit i ungersk gastronomi och kan serveras hel som tillbehör eller fylld. Även känd som ”Banana Pepper” i USA. OBS! Denna chili kan vara förädisk då den kan variera i sin styrka.
Styrka 2

Jalapenõ

Jalapenõ

Troligen världens mest kända chili. Knubbig avlång chili, kanske vår mest använda chili i salsor. Jalapenõ passar till allt från bröd till desserter, smaken är fyllig och med viss sötma. Avlägsnar du fröna och skiljeväggarna tar du bort ca 70 % av styrkan. Jalapeno finns i färgerna ljusgrön, mörkgrön eller röd, 5-8 cm lång och 2-3 cm bred. Smaken är frisk, kärv och fyllig. Fruktköttet är saftigt. När den mognar blir den röd och smaken sötare. Jalapenon är mycket populär och passar i de flesta maträtter. I Amerika används den t o m i godis, glass och senap. Röd jalapeno finns också torkad och rökt. Den byter då namn till Chipotle. Får du Jalapeno med ”hudbristningar” på (som på bilden) skall du vara glad då detta är ett mognadstecken och är ett toppbetyg på chilin, det är också dessa mogna Jalapeno som man gärna torkar och röker till Chipotle.
Art: Capsicum annuum
Styrka: Medium. 6000-8000 Scoville.
Ursprung: Xalapa (Jalapa) Veracruz i Mexiko

Manzano

Manzano

Rocoto eller Manzano, ( uttalas: Mahn ZAH noh) är en Äppelformad (därav namnet) och rund chili som är vanlig i Peru och Bolivia. Enda Chilin med svarta kärnor. Sägs vara en av de första odlade chilisorterna.
Röd är den vanligaste färgen, men det finns även en gul och orange variant som även finns i i Karibien. Andra namn är Locoto, Canario (den gula sorten), Caballo, Ciruelo och Peron. En egenskap hos denna art är dess förmåga att stå emot svalare temperaturer än övriga Chilisorter, men den tål inte frost. Manzano används oftast i sin färska form, eftersom väggarna är så tjocka och fuktiga att de är svåra att torka. Manzano har tjockt fruktkött med knaprig och fruktigt saftig smak kombinerad med mycket fyllig hetta. Manzano är god att fylla med ost, att rosta och att skära i bitar samt att använda i sallader eller som grönsak. Den friska heta smaken gör sig också bra i salsa och ceviche. Manzano beskrivs i delar av amerika som ”el mas picante de los picantes” vilket betyder ”den starkaste av de starka”.
Art: Capsicum pubescens
Styrka: Het, 30.000 – 60.000 Scoville
Ursprung: Sydamerika

Naga Jolokia

Naga Jolokia

Sorry Herr Habanero, men här har du mött din överman (kvinna). Med sina drygt 1,2 miljon Scovillegrader så förtjänar den sin respekt. Även känd som Bhut Jolokia, Ghost Pepper och Naga Morich. Växer i Nordöstra Indien och Bangladesh. 2006 mättes den upp på 1001304 Scoville och slog därmed Habanerosorten Red Savina. Med sin enorma styrka så används den även utanför köken. Indiska militären har tagit fram vapen baserade på chillin med syftet att förlama motståndaren. Växer vilt i delar av Indien. Påminner i utseende om Habaneron.
Art: Capsicum chinense
Styrka: Mycket het, 1.200.000 scoville
Ursprung: Indien

Pimientos Padrones

Pimientos Padrones

En liten grön avlång chilifrukt med olika former som plockas omogna för att undvika hettan ( de blir röda när de mognar ). Odlades från början i växthus i orten Padron i Nordvästra Spanien och därav namnet. Friteras eller steks hela med skal och allt i en panna med mycket olja och salt. Det blir det perfekta tilltugget till ölen och vanligt förekommande i det spanska tappas köket. Denna chili är helt utan styrka och hetta, förutom att en frukt per planta har styrka, och ganska så ordentligt. I Spanien gör man så att den som får den starka får betala notan, så det gäller att hålla masken. Det går inte att avgöra om den är het eller ej utan att smaka den….
Art: Capsicum annuum
Styrka: 0 – 5000
Ursprung: Spanien

Piri – Piri

Piri – Piri

Det ursprungliga namnet är ”Prik Kee Noo”. (även kallad afrikansk fågel chili) Det är en liten medlem av Capsicum genus. Den växer i Angola, Uganda, Malawi, Sydafrika, Ghana, Nigeria, Zambia, Zimbabwe, Mocambique, de tropiska skogarna i södra Sudan och högländerna i Etiopien. Den fördes till Goa, Indien av portugiserna. Piri piri är också swahili ordet för ”peppar peppar. Piri piri är stavningen av namnet som används i portugisiska språket , nämligen i portugisisktalande moçambikiska samhället. Liksom alla chilipeppar, härstammar piri piri från sydamerikanska sorter, men piri piri har vuxit i naturen i Afrika i århundraden och odlas nu kommersiellt i Zambia, Uganda, Malawi och Zimbabwe. Den odlas för både kommersiella livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. Odling av piri piri är arbetsintensivt.
Art: Capsicum chinense
Styrka: 50.000–175.000 Scoville
Ursprung: Sydamerika

Poblano

Poblano

Liknar en vanlig paprika men med betydligt tunnare kött och skal. Poblano finns vanligtvis i grönt och är mycket populär i Mexico där den fylls, gratineras, rostas eller ingår i mole. Poblano kommer från delstaten Puebla i Mexico där den är den mest populära chilisorten. När poblano mognar får den en djupt rödbrun färg.Smaken i poblano kommer bäst till sin rätt när man rostar eller steker frukten. Den får en fyllig, het och god grönsakssmak med jordig och svagt rökig arom. Poblano är också utmärkt i salsa, grytor, soppor och pesto, men bäst är dom fyllda, sk. Relleno!!! När man rostar, skalar och skär dom i strimlor, kallas de rajas.
Färsk Poblano finns i välsorterade frukt- och grönsaksaffärer eller saluhallar. Torkad Poblano (ancho & Mulato) är lättare att finna.
Art: Capsicum annuum
Styrka: Medium, 1000 – 1500 Scoville
Ursprung: Puebla

Serrano

Serrano

Något smalare än Jalapenõ och den vanligaste chilifrukten i Mexiko. Serrano betyder “från bergen” på spanska. Utmärkt i salsa, guacamole och som pickles på mexikanskt vis. Serrano är liten och avlång med lite trubbig spets och tjockt fruktkött. Den omogna gröna är vanligast och har en mycket krispig och frisk het smak. Den mogna röda är lite sötare. Den rena heta smaken är perfekt i rårörda eller varma salsas, ceviche och guacamole. Serrano är också god inlagd i vinäger och kan även rostas för mer sammansatt smak. Serrano bör finnas i välsorterade frukt- och grönsaksaffärer eller saluhallar. Den genuina Mexikanska Guaccamolen skall innehålla just chili Serrano. Pico de Gallo och guacamole är två typiska anrättningar som smaksätts traditionellt med serrano.
Art: Capsicum annuum
Styrka: Het. 10.000 – 25.000 Scoville
Ursprung: Bergstrakterna Puebla och Hidalgo i Mexiko

Thai

Thai

Den lilla magra thai-chilin har trots sin storlek en köttig och matig struktur och används flitigt i det Asiatiska köket till massor av olika rätter. Vanligtvis en röd liten chili, ca. 5 cm . Mycket stark.
Art: Capsicum frutescens
Styrka: Het. 50.000 – 100.000 Scoville
Ursprung: Thailand