Chili - torkad

Aji Amarillo

Aji Amarillo

Om du ätit peruansk mat, då finns det en god chans att du har smakat denna uppskattade chili. Aji Amarillo betraktas som en del av det heliga peruanska köket tillsammans med vitlök och rödlök. Aji Amarillos jämförs ibland med Scotch Bonnet fast med lite mindre hetta. Dess tjocka skal, ljust orange har en russin arom och bjuder på en hel del fruktighet. Fruktig smak med inslag av mango och passionsfrukt. För optimal smak kan du rosta dessa på en stekpanna med medelvärme. Det tar bara några minuter att steka av dem och den omisskännliga doften kommer att berätta när de är klara. Man kan även återfukta dem i ljummet vatten under ca 20 minuter, men var noga med att inte låta den ligga i för länge eftersom den lätt kan bli bitter. Med sin unika smak anses Aji Amarillo vara en sann latinamerikanska Chile. Hetta 1.000 – 30.000 scovillegrader. 

Ancho

Ancho

Ancho betyder bred på spanska.
Ancho är den mörka torkade frukten av röd Poblano. Ancho har en sammansatt smak av kaffe, kakao och torkad frukt vilket gör den användbar i såser, soppor och grytor. Det finns ytterligare en torkad variant av poblano kallad mulato. Den påminner om ancho men är mörkare och har rökigare arom och svag lakritssmak. Båda passar till vilt, nöt- och fläskkött, kyckling, kalkon och feta fiskar samt chokladdesserter.

Cascabell

Cascabell

Cascabell betyder skallra på spanska och det är just fröna i frukten som låter likt en skallra när man skakar den. Chilin är rund med en något kärv, nötig smak med inslag av syra. Hettan ligger på 8.000 – 12.000 scovillegrader.

Chipotle

Chipotle

Kallas även chipotle pepper, chipotle chilie, smoked jalapeno pepper, Mecco. Äkta Chipotle är rökt, mogen stor Röd jalapeno som ger en tydligt rökig smak och samtidigt lite hetta åt grytor och såser, Relleno mm. Man torkar och röker Jalapeno direkt vid skörden på åkern. Många torkade chili lämnas ute i solen för att torka, men eftersom jalapeños har en så hög vattenhalt, kommer den att ruttna under dessa förhållanden och därför började man att röka dem istället. Hetta 2.500 – 8.000 scovillegrader.

De Arbol

De Arbol

Frukterna är små och ganska heta. Används ofta för att smaksätta olja och vinäger. Torkad De Arbol passar utmärkt i soppor och grytor. Frukterna är gröna då de är omogna men övergår till rött då de mognar. Eftersom den bibehåller sina fina röda färg efter torkning så används den ofta i Ristas, Chiliflätor/ eller kransar. De Arbol är en stark chili från Chihuahua i Mexico och är nära släkt med Cayennepeppar. Den kallas även Bird’s Beak Pepper på grund av sin likhet med en fågelnäbb. Hetta 20.000 – 30.000 scovillegrader.

Guajillo

Guajillo

Uttalas Wha Hee Oh, försök med det om du kan! Är den vanligaste torkade chilin efter Ancho i Mexico.
Smaken är lätt fruktig, med en söt och het bärsmak. Är en torkad frukt med platt form, tunt fruktkött och vackert djupröd och glänsande färg. Guajillo ger fin färg och sammansatt smak i salsa, grytor och soppor. Denna frukt i färsk form heter Mirasol. Andra namn är puya, pullia, travievso och trompa. Hetta 10.000 – 25.000 scovillegrader.

Mora

Mora

En enklare variant av Chipotle (även kallad falsk Chipotle) men för den delen inte alls dålig eller sämre på något sätt, en lite vassare smak än Chipotlen. En skrynklig och russinfärgad chili som rökts och torkats, även denna är gjord på röd Jalapeno, men på mindre frukter och den röks inte heller lika länge, därför ett lägre pris. Smaken är het och sammansatt med inslag av tobak, cacao, jord och en underton av sötma. Fungerar utmärkt till det mesta såsom vilt, nöt och även skaldjur. Hetta 2.500 – 5.000 scovillegrader.

Mulato

Mulato

Den mörka, torkade frukten av färsk grön poblano. Smaken påminner om kaffe, cacao och torkad frukt. Användbar i såser, soppor och grytor. Passar till vilt, nöt och fläskkött, fågel, feta fiskar samt choklad desserter. Hetta 1.000 – 2.500 scovillegrader.

New Mexico

New Mexico

Färgen på chilin är mörkt röd och smaken är jordig, svagt örtig och fylligt het med inslag av syra och sötma. Smaksättare i grytor, soppor och såser. Hetta 500 – 1.000 scovillegrader.

Pasilla Negro

Pasilla Negro

Är den torkade frukten av chilaca chile och kallas ibland för chile negro. Pasilla är avlång, lite skrynklig och platt med mörkt brunsvart färg. Den har en komplex smak av russin, örter, kakao, lakrits och bär vilken gör sig bäst i varma såser och grytor. I recept kan pasilla ersättas av mulato. Pasilla används gärna i den Mexikanska Nationalrätten Mole. Hetta 1.000 – 1.500 scovillegrader.

Pequin

Pequin

Pequin är också känd som Bird pepper och Chile mosquito. Namnet Pequin kommer troligtvist från det spanska ordet pequeño, som betyder liten, och då syftar man på fruktens storlek. Pequin eller Piquín är en sort som vanligtvis används som krydda. Smaken beskrivs lätt rökig och nötaktig. Vanliga användningsområden är picklesinläggning, salsor och såser, soppor och vinäger. I Mexiko, kallas styrkan i Pequin för arrebatado (snabb eller våldsam) vilket innebär att även om styrkan är kraftig, så avtar den snabbt. Hetta 30.000 – 60.000 scovillegrader.

Ristras

Ristras

Torkad Chilifläta
En dekorativ och användbar fläta av torkad Chili, oftast använder man New Mexico eller Anaheim men man kan självklart använda vilken som. Används flitigt i New Mexico som dekoration.