Citrusfrukter

Frukten med den lättsinniga läggningen.

Citrus släktet som har sitt ursprung från Asien är enormt komplex. Framodlade citrussorter härstammar från olika former av gamla citrusarter från både vilt tillstånd och från korsningar av hybrider. Vissa är bara variationer av en ursprunglig vild sort och andra är hybrider mellan två eller flera olika sorter. Citrus växter hybridiserar lätt mellan arter med helt olika ursprung, och liknande citrusfrukter kan ha helt olika bakgrund. Många olika sorter är nästan genetiskt identiska och skiljer sig endast med en liten mutation och vissa skiljer sig endast i sin resistens mot sjukdomar.

Apelsin

Apelsin

Namnet apelsin är lånat från tyska Apfelsine, som betyder kinesiskt äpple. Apelsinen kommer ursprungligen från kina men i dag odlas apelsinen i alla världsdelar, särskilt i Brasilien & USA som är de största producenterna. Alla delar av frukten används. köttet pressas till apelsinjuice, skalens innehåll av eteriska oljor används till läsk, likör & kosmetika. Det vita lagret i skalet används till pektinframställning. Apelsinen står för 70% av all odlad Citrus i Världen.

Apelsin Blod

Apelsin Blod

De sicilianska blodapelsinerna utsätts för stora temperaturskillnader, vilket utvecklat ämnet antocyanin ( samma ämne som ger höstlöven sin färg ) för att skydda sig mot kylan, och detta ämnet orsakar den röda färgen. Hos falska blodapelsiner såsom Cara Cara, Pink Navel och Vainiglia Sanguigno orsakas den röda färgen av lycopen. Blodapelsin är en variant av den vanliga apelsinen. Man vet inte hur denna variant uppstått.  Vanligtvis är blodapelsiner mindre och mer aromatiska än vanliga apelsiner.

Bergamot

Bergamot

Bergamot är en trolig hybrid av Citrus Limetta ( söt Citron ) och pomerans och odlas främst i Italien och norra Afrika. Frukten odlas främst för dess skal ur vilka en eterisk olja, bergamottolja, utvinns, och används bl.a till framställning av parfym och som smaksättning av Earl Grey-te och snus såsom Skruf och Generalsnus. Saften smakar mindre surt än citron, men mer bitter än grapefrukt. Grön och fruktig citrus, något mellan apelsin och citron men med mindre sting eller Citron med päron är en ganska träffande beskrivning. Oljan kan användas i matlagning , godis, desserter, honung, iskuber.

Buddhas hand

Buddhas hand

Denna väldoftande frukt har knappast något kött, men skalet används. Buddhas hand, även känd som bushukan, finger citron, är en väldoftande citron sort. Den är mycket väldoftande och används huvudsakligen i Kina & Japan för att parfymera rum och personliga saker, typ kläder. Den inre vita märgen är inte bitter så att fingrarna kapas och skivas på längden, skal och märg används i sallader och som dekoreration.

Cedrat

Cedrat

Suckatcitron, Cedro, hör hemma i södra och sydöstra Asien. Till skillnad från apelsin och citron är dess fruktkött tort och frukten mest består av det vita beska som vi känner igen från andra citrusfrukter. Dock inte lika beskt här. En Italiensk delikatess är att skära det vita i tärningar och rulla i socker som en annorlunda dessert. En variant (hybrid) av suckatcitronen där klyftorna inte växer ihop känd under namnet Buddhas hand.

Citron

Citron

Citronträdet kommer ursprungligen från norra Indien. Den normala skörden av citroner i Medelhavsområdet pågår i princip året runt. Citroner används bl.a. som krydda i matlagning och ingår i desserter, bakverk, marmelader, drycker samt tillsammans med kött och fisk. Både skal och saft används. Citronträdet har en speciell egenskap: Det blommar mer eller mindre oavbrutet, och bär ständigt frukt i olika stadier av mognad. Och liksom äpplen finns det många olika sorters citroner. Är Citronen hård så har den tjockt skal, är den mjuk så tunnare skal.

Citroner Söta

Citroner Söta

Citrus Limetta är en korsning mellan citron och mandarin och kommer ursprungligen från Kina. Introducerades redan 1908 i USA och vi hade glädjen att ha den i lager för ca 10 år sedan, men tyvärr så blev den ingen succé, kanske skulle det fungera bättre nu. Den upptäcktes i köken för ca 15 år sedan i Califonien.

Citrontörne

Citrontörne

Arten är den härdigaste av alla Citrus-arter och tål -15°C och därför använts som ympunderlag för känsligare citrusar och i förädlingsarbete med att få fram härdigare citrusar. Frukterna är mycket bittra och används som krydda och i medicinskt syfte, liknar mest håriga Citroner. De unga bladen kan kokas som grönsak. Frukten blir ca 5 cm diameter. Har nog korsats med de flesta kända citrus.

Grapefrukt

Grapefrukt

Grapefrukt anses ha uppstått genom en korsning mellan Pompelmus och Apelsin från 1700-talet på Barbados. Tidigare innehöll frukterna en mängd kärnor. Genom förädling har man nu fått fram sorter som är nästan kärnfria. USA och Israel är stora producenter. Grapefruktträdet blir ca 5 m högt och bär flera hundra kilo frukt per år. Grapefrukt äts naturell, blandas i sallad, pressas till juice. Kan även ingå i marmelad.

Grapefrukt Blod

Grapefrukt Blod

Grapefrukt kan interagera med många läkemedel och läkemedelsanvändare bör därför vara försiktiga med grapefruktjuice. Grapefrukt har fått sitt namn eftersom dom växer lite som vindruvor! Grapes på engelska. Färgen på Blodgrapen beror på ett pigment som heter Lycopene, och kommer fram i varma klimat utan temperaturförändringar.

Kumquats

Kumquats

En valnötsliten citrusfrukt. Man äter hela frukten med skal på och smaken är pikant, friskt syrlig med en besksöt nyans. Och man kan även koka den i sockerlag och på så sätt skapa en söt och god dessert.

Lime

Lime

Lime är ett litet träd med kraftiga tornar. Lime är grön. Både det tunna skalet och det saftiga fruktköttet har frisk grön färg. Limefrukten har liksom citron syrlig smak, men lime är mer saftig och aromatisk än citronen. Lime används på samma sätt som citron. Idag odlas lime särskilt i Mellanamerika och vissa delar av Asien. Lime bör förvaras i 8–12°C.

Lime BloodLime / Röd Lime

Lime BloodLime / Röd Lime

Detta är en hybrid mellan röd Fingerlime och Ellendale Mandarin ( som i sin tur är en mix av Apelsin & Mandarin ). Mindre än vanlig Lime och röd i både skal och kött. Både sötare och skarpare i smaken. Storleken är ungefär 3 – 5 cm lång.

Lime Calamansi

Lime Calamansi

Populär i hela Sydostasien, särskilt Filippinerna, och används mest i matlagning och drinkar. Brukar beskrivas som en korsning mellan mandarin och kumquat. 25-35 mm i diameter. Inbjudande doft som en tangerin och ett mycket tunt skal och trots sitt utseende och arom, ganska sur. Frysta hela som isbitar i drycker eller i te eller ginger ale. Juicen pressas av hela frukten som ger en smakrik drinkliknande läsk.

Lime Fingerlime

Lime Fingerlime

En trevlig och överraskande liten frukt från Australien, där den även kallas för Bushlime. Ser ut som ett finger vilket namnet antyder om och innehåller små fina kulor med en rund lime smak. Säsongen är kort och varar oftast under april månad, tyvärr är priset ganska högt men frukten är spännande och som sagt mycket god.

Lime Kefir

Lime Kefir

Släkting till Lime. Skalet är grövre och skrovligt och det är bara skalet man använder på själva frukten. Fruktköttet är ointressant. Men det som den odlas för är bladen, det är från Kefirlimen som man tar Limeblad ifrån pga. sin aromatiska styrka. Du kan enkelt skilja på vanliga Limeblad och Kefirlime då Kefir är dubbelbladiga, alltså två blad på samma bladkvist. Kallas även för Kafirlime eller Papeda.

Lime Key

Lime Key

Är gul som mogen men skördas grön och är mindre med mer kärnor i, har en högre syra, en starkare arom, och ett tunnare skal än den vanliga persiska limen. En unika smak jämfört med andra limefrukter. Namnet kommer från dess förening med Florida Keys , där den mest är känd som aromen i Key lime pie. Den är också suverän i drycker, sorbet och marmelad. Kallas även Mexican Lime.

Lime Limequats

Lime Limequats

Detta är en korsning mellan en Keylime och en kumquat från 1909 och har en stark lime smak. Frukten kan både ätas hela eller så kan saft och skal användas för att smaksätta drinkar och maträtter.Den har stora mängder C-vitamin och är starkt sur.

Lime Sudachi

Lime Sudachi

Odlad i århundraden i Japan, och är nästan lika känd som yuzu. Anses vara en ”oumbärlig följeslagare” till matsutake svampen. Pressas och används som ett alternativ till vinäger. Växer i klasar, eller täta kluster, och skördas på hösten.  Sudachi utvecklar en gul-orange skalfärg, men normalt skördas och används dem gröna. Innehåller stora släta frön. Serveras som garnering till många traditionella japanska rätter som innehåller fisk, soba, udon, nabe, och även vissa alkoholhaltiga drycker.  Sudachi smaksatta produkter är t.ex. glass, vodka, is pops och läsk. Själva frukten anses som en delikatess i andra delar av Japan, och är ofta dyr.

Lime Yuzu

Lime Yuzu

Tros vara en hybrid av sur mandarin, Pomerans och Citrus ichangensis och är gul eller grön beroende på mognad. Doftar mycket stark jämfört med övriga citrusfrukter och smaken är syrlig, liknande den i grapefrukt, med övertoner av mandarin/ apelsin. Frukten har mycket insprängda kärnor. Ursprung i Kina och växer även vilt i Tibet. Yuzu äts sällan som frukt, Juicen och skalet är istället vanlig som smaksättning av såser, godis, vinäger och drycker. Vi har den som Juice.

Mandarin

Mandarin

Som numera heter Småcitrus och fanns redan innan människan började korsa och selektera egenskaper och namnet Mandarin fick den från färgen på dräkterna hos de Kinesiska ämbetsmännen som kallades Mandariner. Förutom Mamma Mandarin, så ingår dessa i Familjen Småcitrus: Klementin, Medelhavsmandarin, Satsuma, Tangerin, Minneola och Ugli. Mandarien har en plattare form och en stark orange färg.

Mineola/ Tangerine

Mineola/ Tangerine

Det finns flera olika varianter av Tangelo, och varje en är en korsning mellan en mandarin och en annan citrusfrukt. Mineola som är särskilt populär är en korsning mellan tangerin och grapefrukt.

Papeda

Papeda

Detta är den mest primitiva i gruppen citrusfrukter. Pga den långsamma tillväxten och den bittra och mindre välsmakande smaken var den begränsad i den kommersiella odlingen. Används dock i landskapsarkitektur, men mest för sina avelsegenskaper såsom rotsättning, sjukdomsresistens och frosthärdighet. En av de 4 orginalcitrus. Den är inblandad i limesorter såsom: Ichang citron, yuzu, kaffir lime, kabosu och sudachi och ett antal vilda och obrukade arter och hybrider.

Pomelo

Pomelo

Pomelo, som på engelska heter shaddock, är en mycket stor citrusfrukt. Den är päronformad, ofta 20–25 cm i diameter, och har mycket tjockt gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgult. Det är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är frisk och söt. Den påminner om grapefrukt, men är inte påfallande besk. Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och ätas som godis eller användas i bakverk etc. Hela frukten kan kokas till marmelad.

Pomerans

Pomerans

En citrus med bitter och kryddig smak som hör hemma i matlagningen och inte som ”ät” frukt. Även känd som Bitter orange & Seville Orange eller sur apelsin Den är alltför bitter för att äta som frukt, men blir en underbar apelsinmarmelad och den sura saften är även perfekt för vissa drinkar. Smaksätter både Cointreau och Grand Marnier. Den Eteriska oljan Neroli, utvinns från dess blommor genom ångdestillering.

Pompelmus

Pompelmus

Pompelmus och Pomelo är alltså 2 olika sorter trots det snarlika namnet. Pompelmus är runda, ibland päron-eller äggformade, och mycket stora. Väger ca 1-3 kilo, men kan väga ända upp till 10 kilo och en halv meter i diameter. Skalet är tjockt och beroende av sorten gult, brandgult eller rödaktigt. Grönprickigheten på pompelmusen orsakas av oljekörtlarna i skalet. Pomelo, som finns i handeln, är en israelisk korsning mellan pompelmus och grapefrukt och USA är idag största producenten, följt av Kina och Mexiko.

Sweetie

Sweetie

Är en korsning mellan grapefrukt och pomelo med ett ursprung från Israel. Smaken är söt utan bitterhet och skalet är tjockt.

Ugli

Ugli

En korsning mellan apelsin- grapefrukt och clementin. Det sägs att den uppkom på Jamaica i början av 1900-talet. Utseendet är allt annat än vackert med sitt gropiga skal, därav namnet. Men låt dig inte avskräckas, Ugli är god, saftig och aromatisk i sin smak.