Exotiska frukter

Achacha

Achacha

Eller Achachairú, en uppskattad frukt som växer vilt i den bolivianska delen av Amazonas. Achachairú betyder ”honungskyss”.Släkt med Mangostan och liknar den även i smaken . Upp till 6 cm lång och 4 cm i diameter och är röd-orange vid mognad. Kan ha små knölar och märken på skalet, men detta påverkar inte dess kvalitet. En underbar balans mellan söt och skarpt, med en delikat sorbet finish. För att öppna frukten så nyp med tumnageln eller skär runt skalet, tryck sedan och pop så öppnas frukten. Är tålig och håller fyra till sex veckor, vid 15 till 20 grader i relativt hög luftfuktighet. Testodlats i Australien sedan 2005 och verkar trivas alldeles förträffligt, inga problem med insekter eller sjukdomar. En framtidsfrukt kanske…?

Ananas

Ananas

Ananas är en flerårig rosettväxt, som härstammar från Brasilien, där den fortfarande växer vilt. Idag odlas ananas överallt i de tropiska områdena. Ananasplantan har styva, tornade, svärdliknande en meter långa blad, som växer i rosett. Idag odlas den överallt i de tropiska områderna. Frukten innehåller bromelin, ett anzym som sönderdelar proteiner i grädde & hindrar gelatin från att stelna. Blanda grädde och ananas så sent som möjligt.

Ananas Baby

Ananas Baby

BabyAnanas är en liten Ananas som är väldigt sött och saknar den mittersta stocken. Ananas är en flerårig rosettväxt som härstammar från Brasilien, där den fortfarande finns vilt. Idag odlas den överallt i de tropiska områderna. Ananasplantan har styva, svärdliknande blad som växer i rosett.

Babaco

Babaco

Babaco, Carica pentagona, kallas även ’champagne frukt’ med all rätt då den verkligen smakar Champagne och ur sprungligen kommer från Ecuador. Den är kusin med papaya och innehåller även den Papain. Frukten är kärnfri och sägs ha en smak av jordgubb, papaya, kiwi och ananas. Frukten är femkantig i formen och odlas för sina ätliga frukter och för sin juice.

Carambola

Carambola

Kallas även stjärnfrukt, trädkrusbär, är släkt med harsyra. Är mycket saftigt och smakrik. Vissa är sura, andra söta och smaken påminner, dels om krusbär, dels om rabarber.

Cherimoya

Cherimoya

Namnet betyder ”kallt frö”. Frukten är droppformad och mattgrön. Vanligen stor som en apelsin.En mogen frukts konsistens kan jämföras med ett moget päron. Inbäddat i köttet finns mörka kärnor. Köttet är smakrikt, påminnande om ananas, banan, mango eller päron. Frukten äts naturell.

Feijoa

Feijoa

Feijoa är släkt med Guava och kommer ursprungligen från Sydamerika. Odlas idag i USA och Israel. Trädet är litet med grågröna blad och röda blommor. Frukten är avlång, skalet grönt och fruktköttet vitt med en sötsyrlig smak likt smultron. I köttet finns små vita kärnor i mitten som man äter.

Fikon

Fikon

Plantan är ca 10 meter hög och ingår i släktet ficus. Växer i alla subtropiska områden. På hösten får vi de mörkt blå fikonen från Turkiet, de som anses som bäst. Senare under jultid och vinter har vi de dimmgröna fikonen från Brasilien.

Granatäpple

Granatäpple

Det är inte många som vet att Granatäpplet inspirerat kung Salomo när han formade sin kungakrona. Betydligt fler vet att fruktens saft heter grenadin och används i drinkar. Äter du granatäpple får du mycket mer än så på köpet, du kan få lägre blodtryck, c-vitaminer, antioxidanter och den kan till och med ha en skyddande effekt mot prostatacancer.

Guava

Guava

Guava (Psidium guajava) Tillhör arten Myrtenväxter. Växer naturligt i Mexiko och Västindien till södra Sydamerika. Linné trodde den kom från Indien ursprungligen, men man vet inte säkert. Guava är en tropisk frukt rik på viktiga näringsämnen, speciellt hög dos av C-vitaminer, tillhör de sk. ”superfrukterna”. Smaken är frisk, fyllig och mycket aromatiskt. Guavan är lite päronformad med härligt laxrosa fruktkött. Finns även en grön sort. Innehåller väldigt mycket små kärnor.

Hog plum

Hog plum

Spondias mombin eller Caja
Hog Plum är vildplockad och sällan odlad. Den stora frukten har ett läderartat skinn och ett tunt lager av ”pappersmassa”. Massan äts antingen färsk, eller som saft, koncentrat, gelé och sorbet. I Surinam används den som traditionell medicin, infusion av bladen används som behandling av ögonsjukdomar inflammation, diarré och könssjukdomar. Fröet har en oljehalt av 31,5%. Fruktsaften används som febersänkande och urindrivande. Barken används som laxermedel. Barken innehåller även en viss mängd garvsyra.

Kaktusfikon

Kaktusfikon

Frukterna växer på stora kaktusar och de sitter i ytterkanten på de stora platta ”bladen”. Kaktusfikon har orangerött fruktkött med krispig konsistens och söt och frisk smak.

Kiwai

Kiwai

Den lilla mini-kiwin är sällsynt i affären pga den något knepiga säsongen. De finns nämligen endast ett par veckor på våren från Chile och ett par veckor på hösten från Frankrike. Frukten är mycket dekorativ och går att äta med skalet på.

Kiwano

Kiwano

Den dekorativa kiwanon har hårt skal med små horn på. Fruktköttet är vackert grönt, mycket saftigt och påminner i konsistensen lite om kärnhuset i en gurka. Smaken är milt uppfriskande och påminner om banan med lime.

Kokosnöt

Kokosnöt

Är precis vad de låter som, endast nöten av en frukt med mycket tjockt skal. Vi kan på beställning ta in färska koksonötter med det tjocka skalet men det är bara nöten man äter.

Kumquats

Kumquats

En valnötsliten citrusfrukt. Man äter hela frukten med skal på och smaken är pikant, friskt syrlig med en besksöt nyans.

Kvitten

Kvitten

Ser ut som ett gult äpple format som en citron och med smak av apelsin. Fruktköttet är hårt och strävt men ger en söt och gott grynig konsistens vid kompotter, marmelader, mos och bakverk.

Limequats

Limequats

Detta är en korsning mellan en Keylime och en kumquat från 1909 och har en stark lime smak. Frukten kan både ätas hela eller så kan saft och skal användas för att smaksätta drinkar och maträtter.Den har stora mängder C-vitamin och är starkt sur.

Litchi

Litchi

Är en valnötsstor frukt med tunt, hårt, sprött skal och vitt saftigt fruktkött med en utsökt smak som påminner lite om muskatdruva. Litchi äts naturell.

Longan

Longan

En släkting till litchi, ordet longan betyder Draköga på kinesiska och har fått namnet då frukten liknar ett öga när den skalats. Skalet är bark-liknande och tunt, smaken är saftig, sötsyrlig ungefär som litchi men med en nyans av peppar. Frukten äts naturell, ex i fruktsallader mm.

Mango

Mango

Det finns över 1.000 kända sorters mango med olika smakegenskaper och färger på skalet. Därför är det omöjligt att på utseendet bedöma mognadsgraden. Trädet är över 25 meter högt och sprider en härlig skugga i både tropiska och subtropiska områden där den växer.

Mangostan

Mangostan

Anses som den allra bästa och finaste exotiska frukten. Smaken är en blandning av jordgubb, vindruvor, aprikos och ananas.

Mispel Germanica

Mispel Germanica

Är en art i familjen Rosväxter. Frukterna som liknar Nypon, blir mogna mellan slutet av oktober och början av november. Frost eller en längre tids lagring gör fruktköttet mindre beskt och fast och mer lämpat att äta, då har garvsyran har brutits ner och den goda smaken framträder.  Används vanligen till sylt eller gelé. Mispeln en idag en bortglömd frukt, speciellt hos oss där den förblivit exotisk.

Mispel Japonica

Mispel Japonica

Japansk Mispel. Under medeltiden hade trädet stor betydelse i Syd- och Centraleuropa och i England var mispel vanlig under 1600- och 1700-talet. Idag odlas den bara i sydvästra Asien, till exempel i Azerbajdzjan. Vild Mispel har en diameter av 1,5 till 3 cm och den odlade 3 till 6,5 cm (ibland 7 till 8 cm). Frukterna plockas efter första frosten och används vanligen för sylt eller gelé. Mispel är ett samlingsnamn för ett antal olika fruktbärande lövträd med frukter kallade mispelfrukter eller t.ex. Japansk mispel.

Nashi Päron

Nashi Päron

Kärt barn har många namn. Kallas även för sandpäron, japanskt päron, kinapäron och äppelpäron. Frukten ser ut som ett äpple med grovt skal och den tillhör päronsläktet. Fruktköttet är mycket saftigt, sprött och krispigt. Smaken är uppfriskande och samtidigt söt.

Papaya

Papaya

Vi lagerför sorten Formoza som är en något större men framför allt en smakrikare papaya. Fruktköttet är rosa och har en aromatisk smak som blir mer framträdande om du pressar över lite limejuice.

Passionsfrukt

Passionsfrukt

Passionsfrukten kommer från Brasilien och växer nu i många tropiska och subtropiska länder. Det finns många olika sorters passionsfrukter och den vanligaste är denna purpurgrenadilla som har brunlila skal.
Andra sorter är Maracuja, Grenadilla och Curuba. Afrika är en stor producent av den vanligaste Passionsfrukten.

Passionsfrukt Curuba

Passionsfrukt Curuba

Tillhör samma familj som passionsfrukten. Frukten är avlång och har ett tjockt grönt, gulgrönt eller svagt orange skal. Frukköttet är geléartat och omger kärnorna som är hårda. Smaken är syrlig och aromatisk med viss äppelsmak.

Passionsfrukt Grenadilla

Passionsfrukt Grenadilla

Är en passionsfrukt med guldgult till orangefärgat skal med litet skaft. Bruna fläckar på skalet är endast sockerutfällning. Grenadillan är den sötaste av alla passionsfrukter och saknar den syrliga arom som de övriga har.

Passionsfrukt Maracuja

Passionsfrukt Maracuja

Ännu en släkting till Passionsfrukten, den gröna Maracujan (blir gul vid mognad) används vanligtvist till att smaksätta glass och drinkar. På Madeira finns en likör med samma namn. Frukten är rundoval 5-10 cm diameter och har ett hårt, tunt, slätt och grönt skal, som vid mognad blir gult. Fruktköttet är orangefärgat till gult, saftigt, lätt genomskinligt. Smaken är smakrikt, sött och syrligt. Dess skal är rikt på Pektin.

Pepino

Pepino

Pepino kallas även för melonpäron och tillhör samma släkte som potatis och tomat. Pepino har gulvitt mjukt saftigt fruktkött, smaken är frisk och fyllig och påminner om päron och melon. Den är söt utan påtaglig syra.

Physalis

Physalis

Smakar friskt, syrligt men ändå fylligt. En riktigt c-vitamin kick i vackert pappersliknande hölje. Kallas även Kapkrusbär då man förr i tiden bunkrade upp fraktskeppen med Physalis vid Kap Horn, så att sjömännen inte skulle drabbas av skörbjugg, vilket var vanligt under denna tid och var en effekt av C-vitaminbrist.

Pitaya Gul

Pitaya Gul

En kaktusfrukt utan vassa taggar som även kallas för Dragon Fruit. Fruktköttet är ljusgrått med en mängd små svarta kärnor som man äter. Otroligt god och söt. Dekorativ

Pitaya Röd

Pitaya Röd

Samma som ovan fast röd, är även känd som Dragon fruit. Denna finns både med vitt  och rödlila fruktkött. Väldigt vacker och dekorativ, men tyvärr utan smak.

Rambutan

Rambutan

Kallas även hårig Litchi. Det läderartade skalet som är täckt med ett par centimeters långa mjuka taggar döljer ett vitt, saftigt och lite sött fruktkött. Påminner om litchi med någon smak av fläder. Skall förvaras mörkt annars mörknar skalet och den fina dekorativa egenskapen försvinner.

Salak

Salak

Salak är en exotisk frukt, växer på 6 meter höga palmer och säljs nästan uteslutande till den professionella marknaden, restauranger. Urpsprungligen från Malaysia och Indonesien och växer i stor skala på slättlandet runt Djakarta. Kallas även ”ormägg” pga skalet som är tunt och lätt att skala bort. Fruktköttet är vitt, fast och har söt-syrlig smak, lite Äpple. Populär frukt i Fjärran Östern.  Omogen är den sträv och syrlig..
Salak kan importeras året runt.

Sapote

Sapote

Det finns en hel del olika sorters Sapote och den vi vanligtvist ser här i Sverige är Mamey Sapote, och kommer ursprungligen från södra Mexico och norra Sydamerika. Namnet Sapote härstammar från det Aztekiska ordet ”Tzapotl” som betyder ätbar frukt och passar ju egentligen in på väldigt många frukter i området. Sapote har ett mjukt och fint fruktkött med en söt och pumpaliknande smak, och kanske även en viss ton av Choklad.

Sharonfrukt

Sharonfrukt

Frukten ser ut som en stor tomat med stort blad i toppen. Smaken påminner om ett sött plommon och skall i moget tillstånd vara blankt och lite genomskinligt i skalet. Fruktköttet ska vara geléaktigt i konsistensen och gärna med lite bruna sockerutslag.

Tamarillo Röda

Tamarillo Röda

Tamarillo är släkting till tomat och kallas även för trädtomat. Insidan ser ut som en tomat och fruktköttet är rött-gult till rött, geléartat och saftigt. Tamarillo har friskt syrlig smak med besk nyans i skalet.

Tamarind

Tamarind

Kallas även för indisk dadel och är en frökapsel med hård yta och mjukt fruktkött. Den mörkbruna kletiga fruktköttet har en härlig brytning mellan sötma och syra och är vanligt förekommande som både paste och juice. Finns både Sweet och Sour.