Kål

Blomkål

Blomkål

Går att äta både rå och tillagad och passar utmärkt med smakhöjare såsom vinäger och smör. Blomkål har odlats i tusentals år i många Europeiska länder.

Broccoli

Broccoli

Oftast används själva blomställningen av broccolin men du kan även ta rätt på stjälken. Stjälken har den milda och lite söta kålsmaken och går att använda till bla wok. Broccolin kommer från den vilda kålväxten och det finns många olika sorters broccoli och mång olika utseenden och namn runt om i världen.

Brysselkål

Brysselkål

Den lilla brysselkålen är som kålhuvuden i mini format, uppbyggda precis på samma sätt som rödkål eller vitkål. Brysselkål kan du äta både råa och tillagade och inte bara till julen. Brysselkål kallas även för rosenkål.

Brysselkålsstock

Brysselkålsstock

Ja, det är så det växer i odlingslandet. Stocken står likt en palm rakt upp med bladverket på toppen. Under vintersäsongen har vi givetvis denna som lagervara och kan vara kul som dekoration i restaurangen.

Garneringskål

Garneringskål

En vacker kålväxt som bla pryder vårt julbord. Finns i rött eller vitt samt en japansk variant som har lite rundare blad än den krusiga här på bilden.

Garneringskål Röd

Garneringskål Röd

En vacker kålväxt som bla pryder vårt julbord. Finns i rött eller vitt samt en japansk variant som har lite rundare blad än den krusiga här på bilden.

Grillkol

Grillkol

För grillkolsproduktion används helst lövträ, som al, asp och björk. Dessa träslag har hög densitet och ger ett kol med lång glödtid och låg askhalt. Virket torkas först i 6-8 månader.

Grönkål

Grönkål

I Sverige är grönkål förknippat med julbordet men borde njutas av i större utsträckning under vintersäsongen. De spänstiga bladen har en bra kålsmak och går att användas till mycket, bla sallad, soppa, torkade chips och mycket mer.

Kålrabbi

Kålrabbi

Kålrabbi finns både i grönt och violett i skalet. Fruktköttet är vitt med knaprig kännsla. Kålrabbi passar till mycket bland annat till ost. Kokas i saltat vatten med en klick smör, kan skivas eller strimlas.

Romanesco

Romanesco

En korsning mellan broccoli och blomkål och är uppbyggd på samma sett som ett blomkåls huvud. Varje liten uppbyggnad liknar dock en stjärna och är lite toppig. Färgen är klart ljusgrön och kan ätas både rå och tillagad.

Rödkål

Rödkål

Rödkålen har samma egenskaper och kan användas på samma sett som vitkålen men smaken är något fylligare. Den vackra färgen kan göra mycket för salladsbordet och woken. En klart underskattad grönsak.

Salladskål

Salladskål

Salladskål går även under benämningen Kinakål för många av oss. De gröna bladen med vita bladnerver är knutna nertill och blir mer salladsliknande upptill. Den kan användas till mycket då priset oftast är betydligt lägre än isbergssallad mm.

Savoykål

Savoykål

Den vackra savoykålen har krusiga grönblå blad och ytterbladen är något utrullade i toppen. Smaken är mild och fin kålsmak som kan serveras både kall och varm. Den förekommer i traditionella maträtter såsom kåldolmar, kålpudding men även i modernare rätter. Den anses komma från Savoyen i Sydvästra Frankrike, därav namnet.

Savoykål Röd

Savoykål Röd

Ser ut och används som vanlig savoykål, se ovan, fast denna har röda bladnerver. Smaken är kanske något sötare och mildare.

Spetskål

Spetskål

Påminner om vitkålen men som namnet antyder har en spetsigare form än vitkål. Dessutom är bladen mörkare, ibland även lite ”dimmiga”. Spetsigheten kan variera, här på bilden är den något rund men den kan även vara riktigt spetsig i toppen.

Svartkål / Palmkål

Svartkål / Palmkål

Odlas mycket i Italien och Toscana, en av sorterna heter Nero di Toscana och är en urgammal sort. Bladen påminner om savoykål men är smala och långa. Smeknamnet Palmkål har den fått då den är snarlik en palm i grönsakslandet.

Vitkål

Vitkål

Ja, vad finns det att säga om vitkål en grönsak som vi alla har ätit på så många olika sett redan under skoltiden. Kålväxter tillhör de mest kända grönsakerna som odlats i urminnes tider. Färsk vitkål kommer under slutet av våren till oss och då kan vi njuta av mjukare och mildare kålblad.