Krasse

Atsinakrasse

Atsinakrasse

Ursprung: Nordamerika Smak: Söt Anis, lakrits. Uppkallad efter en gammal Nordamerikansk Indianstam, Atsina indianerna. De använde bladen för att göra en varm söt dryck för att lindra smärta vid halsont. En söt smak som fungerar utmärkt med desserter. Bladen på Atsinakrassen är hjärtformade och har en mjuk och känslig struktur.

Basilikakrasse

Basilikakrasse

Ursprung: Italien Smak: äkta basilika Används som Basilika allmänt, sallader, tomat / mozzarella, hemlagad pesto. Ger en fin smak utan träighet, vilket gör den extra lämplig till pesto. Få sorters basilika har en så kraftig smak i de mindre bladen. Beställningsvara.

Broccolikrasse

Broccolikrasse

Ursprung: Italien Smak: mild Broccoli, Rädisa Rekommenderas till rökt fisk och hälsosamma smörgåsar, underbar på ost och även ett bra alternativ som dekoration till soppor och såser. Beställningsvara.

Citronkrasse

Citronkrasse

Ursprung: Indien Smak: Citron, Anis. Som namnet antyder, en läcker citrondoft och en citron-anis och mintliknande smak. Tack vare speciell odlingsteknik har man lyckats förbättra doft och smak av denna Basilikatyp som för övrigt består av ca 150 st olika arter. Till desserter såsom glass eller sorbet, eller varför inte tillsammans med fisk och skaldjur i någon sås.

Daikonkrasse

Daikonkrasse

Ursprung: Japan Smak: Pepparrot, rädisa. Liten robust planta med bra ”bett”.I Japan används den till rå fisk, sallader och i Miso-soppa. Daikon passar passar som ett alternativ till rädisor. Tillsamans med sojasås i en dressing bjuds man på en trevlig överraskning. I Japan kallas den Kaiware. Vid rumstemperatur kan denna krasse börja växa och bli mjuk, men ställ då in den i kylen så har du tillbaka krispigheten på 24 timmar.

Gurkkrasse

Gurkkrasse

Ursprung: Mellanöstern Smak: Gurka Passar utmärkt till skaldjur, pilgrimsmusslor. När du smakar denna krasse blir det uppenbart varför den också kallas Gurkört. Fransmännen kallar den även ”huitres vegetale” vegetabiliska Ostron. Fungerar mycket bra med fisk men också utmärkt i sallader. Läkeegenskaper, vid kräkning så stimuleras transpiration vilket påskyndar återhämtningsprocessen. Som The påstås den minska huvudvärk, feber och halsont.

Honungskrasse

Honungskrasse

Ursprung: Sydamerika Smak: Söt Honung Används till desserter och konditori. Bladen har en intensiv söt smak. I Sydamerika användes det som ett sötningsmedel långt innan de spanska Coquistadorerna kom. I USA och Japan har den blivit en av de största alternativen för socker.

Korianderkrasse

Korianderkrasse

Ursprung: Indien Smak: Citrus och mild Koriander Används främst till fisk, fågel, curry, såser och soppor. De dekorativa bladen ger en exotisk touch till dina rätter samt en positiv bidragande effekt på hälsan. Kallas även Ghoa-krasse då den ursprungligen kommer från denna delstat på Indiska västkusten, som på grund av västerländska influenser utvecklats till en mild regim. Beställningsvara.

Ruccolakrasse

Ruccolakrasse

Ursprung: Egypten Smak: som Ruccola. En förvånansvärd stark smak av Ruccola i detta späda blad. Fungerar även i varm mat om den tillsätts vid slutet. Förutom det Italienska, Grekiska, Portugisiska och Spanska köket, så finner man den även i Mellanöstern, Egypten och resten av Nordafrika. Beställningsvara.

Sakurakrasse

Sakurakrasse

Ursprung: Japan Smak: Rättika, rädisa. Funkar utmärkt i en sallad men också som dekoration bredvid kött och fisk. Sakura är den mörklila versionen av Daikonkrasse. Den unika rödlila färgen kommer ifrån en ökad antocyaninfärgning, vilket gör den till en mycket hälsosam produkt, upp till 100% mer än i en normal rädisa.

Scarlett krasse

Scarlett krasse

Ursprung: Smak: en svag ton av Rödbetor. Används till kött, vilt, fisk och sallader. En mycket dekorativ krasse med en ton av rödbeta. Till en garnering med en gräddig soppa, en färgglad touch till fisk eller som en näringrik ingridiens till en sallad. Fröna sägs innehålla en högre proteinhalt än vete.

Senapskrasse

Senapskrasse

Ursprung: Japan Smak: Pepparrot, Wasabi. Används flitigt till rå fisk och Japansk matlagning. En ganska så skarp smak och många gissar på peppar vid en blindtest. Kan piffa upp de flesta rätter då både smaken och utseendet är intressanta. Beställningsvara.

Shiso Krasse (röd) purple

Shiso Krasse (röd) purple

Ursprung: Japan Smak: Kummin. Används till svamprätter, vilt (soppa), ost och Sparris. Den mest populära sorten av all krasse. Den har en smak för sig och lite svår att beskriva, även doften är unik när du skär i den. En skön effekt fås om du placerar bladen på en varm tallrik tillsammans med t.ex. en fisk, och sen häller över en varm skön sås/buljong på bladen, då får du en parfymdoft som verkligen är oväntad. Sen är ju bladen väldigt dekorativa också..

Shisokrasse

Shisokrasse

Ursprung: Korea Smak: Mint, Anis. Används till rå fisk, Japanska rätter, ost osv. Smaken kombinerar mycket bra till just rå fisk, men fler alternativ finns. Mycket fin också till rå Tonfisk., eller varför inte i en Carpaccio. Shiso är vanlig i Nordostasien, knappast någon fisk äts utan detta blad. Ett skäl är den förebyggande skyddet mot matförgiftning som kan vara ett problem då merparten av fisken äts rå, både den gröna och röda Shison är kända för denna effekt, förbättrar också tarmens verksamhet.

Sjökorallskrasse (Salicorne)

Sjökorallskrasse (Salicorne)

Ursprung: bl.a franska Atlantkusten Smak: salt. Den salta karaktären gör ju Sjökorallen lämplig för produkter från havet. Denna används färsk, behöver alltså inte blancheras. Passar alltså utmärkt som garnering till fisk och varför inte i ett glas Champagne. Då denna odlas så finns den ju tillgänglig året runt. Beställningsvara.

Szechuankrasse

Szechuankrasse

Ursprung: Kina / Afrika Smak: Bedövande. Används till Dessrter, Cocktails, Glass mm. Ett grönt blad som förvånar, med sitt mousserande och nästan bedövande känsla så neutraliserar detta blad verkligen munnen. En uppseendeväckande krasse som vid rätt användning skapar en känsla av behag. Smaken påminner av en svagare variant av Szechuanpeppar vilket har givit den sitt namn.

Tahoonkrasse

Tahoonkrasse

Ursprung: Himalaya Smak: Skog, Rostade Bokollon. Fröna har en mycket stark Bok-ollonsmak som slår igenom i krassen med en smak som länge fastnar på tungan. Denna krasse passar utmärkt i en sallad och gör t.ex. Isberg till en spännande unik sallad, men använd den med försiktighet då smaken är stark och räcker till mycket sallad. Fungerar bra till ost och framför allt getost och tillsamans med glass så skapar man en verklig överraskning. Tahoon skördas på den norra sidan av Himalaya. Tidigt på våren kan man se kvinnorna samla krasse under träden. Lokalt beskrivs den som en stimulans för magen.

Vitlökskrasse

Vitlökskrasse

Ursprung: Kinesiska bergen Smak: mild Vitlök. Till förrätter, Bruchetta, Crostini osv, Den milda vitlöks smaken gör den lättanvändbar. Den lilla lustiga knoppen är själva fröet som ger en dekorativ effekt. Dess struktur ger den större möjligheter i matlagningen då den både kan stekas och blancheras. Ursprungligen från bergstrakter i östasien och främst i Kina där den används i flertalet rätter.

Ärtskottskrasse

Ärtskottskrasse

Ursprung: Kina Smak: färska ärtor. Med den distinkta och dekorativa formen kan den användas till många kreativa ideer. Smaken liknar sockerärtan och är en perfekt ingridiens för milda och söta rätter. Går att snabbt blanchera. Dessa skott är mycket populära i Sydostasi en, Kineserna kallar den He Lan Do vilket betyder Genever som syftar till de Nederländska handlarna som på 1700 talet väckte ideen till odlarna i området. Beställningsvara.