Lök

Bananschalottenlök

Bananschalottenlök

En lång variant av schalottelök som kan bestå av en eller fler klyftor. Smaken är precis som vanlig schalotten och uppskattas mycket i köket då man slipper skala de annars så små lökarna.

Gräslök

Gräslök

Tillhör familjen lökväxter och är flerårig. De tunna skira gräsliknande bladen är vackert ihåliga och går upp i blom med lila klotrunda små blommor som även de är ätbara.

Gul Lök

Gul Lök

Kallas även för Kepalök och har funnits i Kina i över 3000 år. Alla lökar tillhör familjen liljeväxter och den gula löken är den som helt överlägset säljs mest.

Jumbo Lök

Jumbo Lök

En stor sorterad vanlig gul lök, eller en storväxande sort som genom sin storlek spar tid i köket då skaltiden går något fortare.

Kaiplök

Kaiplök

En vild växande lök som växer längs kusterna i Bohuslän, Uppland men även på Gotland och Öland. Används till mycket bla kaiplökssoppa på Gotland och till kroppkakorna på Öland. Bladen blir ca 40 cm höga och har en smak av vitlök.

King Solo

King Solo

Kallas även för Super Solo och är en relativ ny sort i löksammanhang. Hela löken består av en enda stor klyfta och uppskattas därför i det professionella köket då detta spar tid.

Knipplök

Knipplök

Den färska knipplöken är betydligt mildare än den som lagrats länge. Det är därför vi inte ”gråter” när vi hackar och skär den färska. Det går utmärkt att använda även blasten på knipplöken.

Purjolök

Purjolök

Det är först och främst de ljusa delarna på purjon man vill åt, de är spädare och mildare. Den gröna delen används också men då till fonder, wok mm. För att purjon ska bli ljus nedtill täcks den av jord som kupas upp allteftersom löken växer. Det sägs att purjon härstammar från medelhavet där den har användts i årtusenden.

Pärllök

Pärllök

En rund och platt lök som även heter Borretana lök. Används ofta i Italiensk matlagning och för olika typer av inläggningar. Storleken kan variera men vi lagerför de mindre.

Ramslök

Ramslök

Växer vild på mullrika och skuggiga platser. Löken har liljekonvaljliknande blad och ger även ätliga små vita blommor. Smaken är lite åt gräslökshållet med tydlig smak av vitlök.

Röd Lök

Röd Lök

Släkt med gul lök och kan användas på samma sätt som den. Den röda löken är något mildare i sin smak och kan därför även med fördel användas rå.

Rökt Vitlök

Rökt Vitlök

Från Frankrike vanligtvist. Kallrökt och med en väldigt trevlig rökton. Säljs på fläta.

Salladslök

Salladslök

Påminner till utseendet om en lite purjo. Den vi importerar under vinterhalvåret är en sort som aldrig utvecklar lök nedtill medans den som vi får från Sverige ofta är en tidigt skördad knipplök, som tas före löken utvecklats.

Silverlök

Silverlök

En mild lök som är silverliknande och med helt vitt fruktkött. Används ofta rå och i inläggningar pga sin milda smak.

Steklök Gul

Steklök Gul

Små fina lökar som tyvärr är tidskrävande att skala men ack så goda. Serveras hela i grytor men även som tillbehör.

Steklök Röd

Steklök Röd

Används på samma sätt som den gula men är precis som vanlig rödlök något mildare i smaken.

Svart Vitlök

Svart Vitlök

Den svarta vitlöken kommer ursprungligen från Korea. Det gamla sättet att producera denna ovanliga lök var att helt enkelt lägga vanliga vitlökar i ett krus och sedan in i en mörk och kall grotta, för att sedan efter 2-3 månader senare ”skörda” denna fina svarta vitlök, den blir som fermenterad och smakar lite av lakrits, melass och har nästan ingen vitlökssmak kvar. En väldigt spännande och ovanlig råvara.

Syltlök

Syltlök

Små mini silverlökar som är ca 1 cm och är vanligt förekommande i inläggningar, då som hela. En delikatess till kötträtter och grytor.

Vitlök

Vitlök

Växer till skillnad från många andra löksorter inte vilt. Ursprungligen kommer den som många andra löksorter från Asien och spreds sedan vidare till Medelhavet.

Vitlök Färsk

Vitlök Färsk

Precis som andra färska löksorter är den mildare än den som lagrat. Färsk vitlök finns att tillgå från början på våren till slutet av hösten, från medelhavet och under sommaren även från Sverige.

Vitlöksfläta

Vitlöksfläta

Vi har vitlöksfläta för den som önskar även om flätorna är vanligt förekommande mer i butik än på restaurangsidan. Det går även att beställa upp till 3-meter långa flätor om vi får ett par dagar på oss.