Örter

Basilika

Basilika

Namnet kommer från Grekiskan och betyder kunglig. Basilikan anses även som helig i Indien. En ettårig växt med vita blommor som kräver rikligt med vatten och är känslig för kyla och drag. Används i tomaträtter, sallader mm.

Basilika Kanel

Basilika Kanel

Kanel är ingen ört utan bark men denna basilika har man korsat fram och där finns en tydlig smak av kanel, därav namnet. Bladnerverna är rödbruna och örten passar utmärkt till allt där vanlig basilika passar men även till vinegretter och desserter.

Basilika Lime

Basilika Lime

Först fanns det ofta citronbasilka men dessa upplevdes ofta ha ett ”visset” utseende och numera lagerför vi därför bara Lime Basilikan. Det är också en ettårig växt och har en tydlig smak av lime.

Basilika Röd

Basilika Röd

Är en rödbladig basilika som används på samma sätt som den vanliga, dock har den en aning mer ”parfymerad” smak. Den röda är precis lika känslig för kyla och drag som den vanliga.

Basilika Thai

Basilika Thai

Har ljust gröna lite silkiga blad och smaken påminner ännu mer om anis och har en skarpare doft än den traditionella basilikan.

Bladpersilja

Bladpersilja

Från början såldes nästan uteslutande bara kruspersilja men idag är den slätbladiga persiljan nästan mer uppskattad än den krusiga. Persiljans betydelse för matlagningen är utbredd även hela Europa.

Citronverbena

Citronverbena

Med sina långa vackra och smakrika blad tar citronverbena plats i köket, framför allt i desserter såsom glass och bakverk. Citronverbenan härstammar från Chile.

Dill

Dill

En ettårig ört som nästan bara används i Norden, trots sin höga smak. Används till alla skaldjur, potatisrätter och sallader. Under vinterhalvåret är det Italien och framförallt Albenga som förser oss Nordbor med Dill.

Dragon

Dragon

Den klassiska kryddan i bearnaise, fransk Dragon som inte går att fröså utan förökas genom att plantera sticklingar. Dock finns det olika sorters dragon och vi har även den mexikanska.

Gräslök

Gräslök

Tillhör familjen lökväxter och är flerårig. De tunna skira gräsliknande bladen är vackert ihåliga och går upp i blom med lila klotrunda små blommor som även de är ätbara.

Koriander

Koriander

Har varit känd i Fjärran Östern sedan urminnestider och är vanligt förekommande även i curry-blandningar. Ettårig ört med rosaskiftande blommor. Smaken är sötaktig något bitter och uppskattas inte av alla. Vi har även koriander med rot från Thailand. Cilantro är det Internationella namnet på denna världens mest använda krydda.

Kyndel

Kyndel

En ört som sällan används men som passar utmärkt till kötträtter framför allt korv. Vilt finns den som både sommar- och vinterkyndel.

Körvel

Körvel

Örten trivs bäst i halvskugga och är en tvåårig växt med vita blad i klungor. En skir liten ört som är poppis i gastronomin för dess vackara blad och angenäma smak. Det sägs att den ska vara blodtryckssänkande och aptithöjande. Bladen har något pepprig smak och används i all mat där man brukar ha persilja.

Lagerblad

Lagerblad

Har använts sedan antiken i matlagningen och växer runt hela medelhavsområdet. Färska lagerblad har lite bitterhet i sig som försvinner vid torkning men då tappar de självklart lite smak också.

Lavendel

Lavendel

Odlas framför allt till prydnad och för parfymindustrin. Trots att lavendel är en flerårig buske måste du täcka den under vintern, så att den klarar vår Svenska kyla. Bladen är vackert silvergrå och blomman blå.

Libbsticka

Libbsticka

Bladen liknar selleri blad och kan bli upp till 2 meter hög. Flerårig växt med små gula blommor och används till grytor, pateer, såser och soppor.

Malört

Malört

En flerårig växt med vackert silvergrå blad och gula blommor. Malört är känt för brännvinskrydda men används även till vermut, vin och likör.

Mejram

Mejram

Är släkt med oregano och detta går inte att ta miste på om du smakar örterna som är mycket snarlika. I Sverige förknippas oftast mejram med ärtsoppa men kan användas till grytor, pastejer och fiskrätter.

Mynta

Mynta

Finns en uppsjö av myntor och vad du än gör så plantera inte denna i din trädgård utan att se till att den inte förökar sig. Mynta sprider sig med blixtens hastighet och du får mer än du kan göra av med. Myntan är god som smaksättare i asiatisk mat, desserter och te såklart men funkar till mycket mer.

Oregano

Oregano

Är släkt med mejram och är den enda ört som smakar mindre färsk än torkad. Funkar till mycket mer än bara pizza men såklart passar den till alla ost och tomaträtter.

Persilja Krus

Persilja Krus

Finns både slätbladig och krusbladig persilja och är en av våra vanligaste kryddor. Persiljan är rik på karoten, c-vitamin och järn. En riktig hälsokur med andra ord.

Rosmarin

Rosmarin

Är en flerårig planta med ”stickiga” blad. Runt medelhavet finns den nästan i alla trädgårdar, men den är känslig för frost så vill du odla den i Sverige så får du täcka den till vintern. Funkar utmärkt till feta fisk och kötträtter men även till lamm.

Salvia

Salvia

En flerårig ört som har vackert ludna lite grågröna blad. Örten är dominant i sin smak och bör därför användas med försiktighet, om den inte låts koka med då smaken bleknar. Ofta förekommande i inälvsmat.

Salvia Purpur

Salvia Purpur

Har samma smak och struktur på bladen som vanlig salvia dock är denna lilaaktig i sin färg, mycket dekorativ.

Salvia Tricolor

Salvia Tricolor

Samma smak och struktur på bladen som vanlig salvia dock är denna spräcklig till färgen med tydligt infällda fläckar av vitt. Den är mycket dekorativ.

Selleriört

Selleriört

Libbsticka kallas även för selleriört men denna typ som vi lagerför påminner mer om den klassiska sellerismaken. God till fiskrätter, sallader och mycket mer.

Senapsört

Senapsört

Bladen är gröna, breda och med vackert rödfärgad bladnerv. Smaken är het och påminner, som namnet antyder, om senap eller pepparrot.

Tagetes

Tagetes

Vacker och ormbunksliknande i bladen. Tänk på att nästan alla tagetes i din trädgård är giftiga så låt dem stå kvar i rabatten. Smaken ä frisk och påminner lite om citrus.

Timjan

Timjan

Kineser, egyptier, greker, romare ja alla använder de timjan! Förökas lätt genom sticklingar och är flerårig ört med små mörkgröna blad och lilafärgade blommor. Används till alla kötträtter, soppor, ost & grönsaksrätter.

Timjan – Backtimjan

Timjan – Backtimjan

Är den timjan som odlats utomhus och härdats av sol, vind och vatten. Den timjan används mycket sällan som dekoration då den är så kraftig i sin struktur. Backtimjan används istället till smaksättning av grytor, fonder mm.

Vattenkrasse

Vattenkrasse

Tillhör familjen Pilört och finns även som ogräs i våra svenska trädgårdar. Stark pepprig smak, dock kan detta skilja sig åt beroende på om vart den odlats. Bladen ser oskyldigt söta och små ut.

Ängssyra

Ängssyra

En flerårig ört som smakar som den låter, en äng av syra! Frisk, god och en sund smak som funkar till soppa, fisk och klassisk ängssyrasås.