Övrig frukt

Ananas

Ananas

Ananas är en flerårig rosettväxt som härstammar från Brasilien, där den fortfarande finns vilt. Idag odlas den överallt i de tropiska områderna. Ananasplantan har styva, svärdliknande blad som växer i rosett. Frukten innehåller bromelin, ett anzym som sönderdelar proteiner i grädde & hindrar gelatin från att stelna. Blanda grädde och ananas så sent som möjligt.

Banan

Banan

1909 kom den första bananen till Sverige. Bananen är en av världens största örter och inte alls ett träd. När bananen hänger på trädet, som kan bli upp till 3 meter högt, böjer den sig mot solen, därav formen. Bananen blir grå om det utsätts för kyla. Våra bananer kommer från Central Amerika dvs. Costa Rica, Colombia och Panama. Båtresan till Sverige tar 11 dagar, anländer knallgröna. Det tar 5-8 dar att mogna fram bananer med hjälp av ethylengas.

Kiwi

Kiwi

Kiwin lär härstamma från en sorts sura kinesiska körsbär, som nådde Nya Zeeland i början av vårt sekel. 1940 lyckades man, efter många års förädlingsarbete, få fram dagens kiwiplantor. Namnet har kiwi fått från den tidigare utrotningshotade nationalsymbolen Kiwifågel. Kiwi innehåller ett ensym som heter actinidin som kan bryta ned protiner.

Kvitten

Kvitten

Ser ut som ett gult äpple format som en citron och har lite smak av apelsin, äpple, päron och aprikos. Fruktköttet ger en härlig marmelad, puré av något grusikonsistens. Precis som om den skulle innehålla mandelmassa eller nötter.En mycket användbar frukt helt enkelt.

Rabarber

Rabarber

Finns i mängder av sorter och det finns till och med Rabarber Festivaler som är väl värd ett besök. Trots att örten Rabarber är flerårig bör du förnya din planta i trädgården där hemma då det hela tiden kommer nya, sötare, smakrikare och mindre träiga sorter. Dessutom kan du få rent vilken gammal rostfri kastrull som helst bara genom att koka rabarber i den. Rabarbern har en fantastisk smak och är mycket uppskattad i det kulinariska köket.

Vindruvor Gröna

Vindruvor Gröna

Det finns en mängd olika sorter gröna vindruvor. Vi får vindruvor från norra halvklotet under hösten-vintern, efter det att de blommat under våren och försommaren. Ibland händer det att druvor, särskillt de gröna kan få små mörka prickar på frukterna. Dessa prickar är sockerutslag och skvallrar bara om att frukten är extra söt och mogen.

Vindruvor Röda/ Blå

Vindruvor Röda/ Blå

Vindruvor tillhör släktet vinrankeväxter och är nästa lika kända som sina blad. De handlika bladen används ofta avbildade i historiska sammanhang. Av alla druvor som odlas används ca 10 % som ätdruvor, 5 % torkas till russin och resten jäses till vin. Det finns en mäng olika sorter vindruvor, alla med sin smak och konsistens.