Övriga grönsaker

Aubergine

Aubergine

Kallas även för äggplanta och finns i alla möjliga former och färger, runda, avlånga, vita, röda, lila, spräckliga, ja kort sagt i varierande färger och former. Frukten skördas omogen och är släkt med potatis och tomat. Bra att grillas, gratineras och att ersätta potatis med. Salta snittytorna och låt frukten vila ca 1 timme, skölj och torka av då försvinner beskan.

Avocado

Avocado

Förmodas uppstått i södra Mexiko, men redan innan européerna kom odlades den ända ner till centrala Peru. Avokado är ett 20 meter högt träd och tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år. Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel och kom till svenskan genom spanskan. Frukten kallades förr även advokatpäron, då formen är päronaktig och på grund av en folketymologisk koppling till advokater. Avokadofrukten är fettrik och till största delen enkelomättat fett. En medelstor avokado ger ungefär 25% av det rekommenderade dagliga intaget mättat fett.

Blekselleri

Blekselleri

Blekkselleri som också kallas Stjälkselleri eller bladselleri har sitt ursprung i Främre Asien. Bleksellerin odlas för sina spröda, välsmakande stjälkar och sina kryddiga blad och är en tvåårig ört som är nära släkt med rotselleri. Till skillnad från rotsellerin utvecklar den ingen knöl. De är de fasta, köttiga stjälkarna man äter, de är spröda och saftiga. Även bladen går att äta och kan användas som dekoration eller krydda. Stjälksellerin är sedan antiken känd i Egypten och Grekland som medicinalväxt. De sorter som odlades då hade obehaglig lukt och bitter smak, dagens sorter med en mild och behaglig smak, förädlades fram i Italien på 1600-talet. Varianter av arten växer vilt på saltängar längs södra och västra Europas kuster, och mycket sällsynt i sydvästra Skåne.

Chayote

Chayote

Tillhör samma familj som zucchini och Pumpa. Frukten är päronformad och har en fåra nedtill likt en ”kärringmun”. Fruktköttet är vitt och har lite klibbig saft som avlägsnas under rinnande vatten. Smaken är neutral och uppfriskande. Kan ätas rå, kokt, stekt eller ugnsbakad.

Crosnes Japansk Jordärtskocka

Crosnes Japansk Jordärtskocka

Crosnes är små, fjärilslarvliknande vita knölar med en nötig, kronärtskocka-liknande smak. Crosnes växer som potatis och liknar jordärtskocka i smak, konsistens. Mycket uppskattad av fransmännen, som första importerat dem från Kina i slutet av 1900-talet. Deras namn kommer från staden Crosnes, Frankrike, där de först togs upp. Tips på smakkompisar: Smör, körvel, gräslök, dill, citron, risvinäger, salladslök, schalottenlök, vinäger.

Fänkål

Fänkål

Fänkål kommer ursprungligen från södra Europa, framför allt medelhavsområdet, samt från sydvästra Asien, är en flerårig växt som blir cirka 1,5 meter hög. De torkade fröna används till sås, fiskrätter och som brödkrydda. Blad och stjälk kan användas färsk till sallad. Bladen är mycket dilliknande och doftar aromatiskt och lakritsliknande. Hela växten innehåller eteriska oljor. Fänkål är en växt vars blad, frön eller blommor används för smaksättning av livsmedel, medicin, kosmetika, färgämnen och parfymer.

Gurka

Gurka

Ursprungslandet antas vara Indien, där gurka odlats sen 4-5 000 år sedan. För Sveriges del finns ett belägg för att gurka såtts i Hertig Karls trädgårdar vid Nyköpingshus 1598. Den består faktiskt av hela 96 procent vatten och innehåller endast en liten mängd vitaminer och mineraler.Det finns många olika sorters gurka. Den gröna långa heter slanggurka och är den vanligast förekommande i Sverige och finns tillgänglig hela året. Druvgurkor kallas de små gurkor som används till att göra t ex ättiksgurka och saltgurka.

Gurka Pepquino

Gurka Pepquino

En vild frukt som upptäcktes av nederländska livsmedelsproducenter i Sydamerika som förde den till Nederländerna och började odla den i växthus. Den har en fräsch frisk smak som liknar en gurka och saftigt grönt ljus kött. Skinnet är mjukt och ätbart, och kärnorna likaså. Kan ätas som mellanmål eller förrätt med olivolja, i en sommarsallad, Wokad eller som sorbet tillsamans med mörk choklad. Pepquiño, en mycket gammal art och forskning visar att denna ”mini-gurka” (som egentligen är närmare sin kusin melon), härstammar från Sydamerika.

Gurka Västerås Gul

Gurka Västerås Gul

Detta är en Västeråsgurka som vuxit längre på plantan.

Gurka Västeråsgurka

Gurka Västeråsgurka

Druvgurka, frilandsgurka eller inläggningsgurka eller Västeråsgurka. Används mest i inläggningar, men under senare tid har man börjat använda den allt mera som färsk. Form och färg varierar, men den i Sverige vanliga sorten har stora handflikiga blad och gula blommor. Frukterna är småknottriga, 8–25 cm långa och gröna eller gulvita till färgen. De skördas endast en kort tid i juli-september.Västeråsgurka började odlas i Västerås efter en stadsbrand 1714 som gav plats för odlingarna.

Gurkmeja

Gurkmeja

Är roten till en 1 meter hög planta som odlas i Asien och Afrika. Det är denna lilla rot som man river och som ingår i curryblandningar och ger den dess gula färg. Gurkmeja är små rötter i fingerstorlek. Gurkmeja ger starkt avfärgning när den används färsk.

Ingefära

Ingefära

Odlingar började i södra Asien och har sedan spridit sig till östra Afrika och Västindien. I kina skiljer man mellan ”gammal ingefära” (som går att köpa färsk i Sverige) som är bra till matlagning och ”ung ingefära” som används vid inläggningar. I kinesiska hem förvaras ingefärsrötterna ofta i sand för att förhindra uttorkning.

Jordärtskocka

Jordärtskocka

Det är en flerårig ört med ursprung i Nordamerika. Den odlas i tempererade trakter för sina knölars skull, vilka används som rotgrönsaker. Dess engelska namn, Jerusalem artichoke, har ingenting alls att göra med Jerusalem, och föga med den riktiga kronärtskockan. Den första delen av namnet uppkom genom en folketymologisk process. När den först upptäcktes så kallades den för Girasole, vilket är det italienska ordet för solros. Jordärtskockan är en sorts solros, ur samma släkte som vanlig solros. Senare tyckte folk att Girasole lät som Jerusalem, och där fick den sitt namn.

Kaktusblad Aloe Vera

Kaktusblad Aloe Vera

Vi alla vet om de fina egenskaper den har på solbränd hud, men visste du att den även är ätlig och nyttig! finns som juice i Japanska hälsobutiker. Skala av det gröna skalet och var sen noga med att skölja bort det slemmiga, ungefär som Okra x 10 och väldigt laxerande, sen har du en transparent geleklump som är väldigt vacker och fin i texturen, som en vindruva ungefär. Exempel: hacka Aloe i små tärningar och låt sjuda tillsammans med socker och limejuice tills vätskan ej är slemmig längre. Låt svalna och servera över vanlig Youghurt. En bra start på dagen.

Kaktusblad, Nopalitos, Nopales

Kaktusblad, Nopalitos, Nopales

Är en ”grönsak” gjorda av de unga bladen från fikonkaktusen. Nopalitos är egentligen en maträtt. Köps färska eller på burk och ibland även torkade . De har en ljus, lätt syrlig smak och en slemmig konsistens. Nopalitos ofta äts med ägg som frukost och i sallader och soppor som lunch och middag. Nopalitos har lågt kolhydratinnehåll och kan hjälpa vid behandling av diabetes. Dessa köttiga kuddar är platta och ungefär stora som en handflata. äts ofta och regelbundet i en mängd olika mexikanska rätter. Har en ljus, lätt syrlig smak, som gröna bönor , och en skarp slemmig konsistens. Rik på Vitaminer som: A, C och K, men även Riboflavin och Vitamin 6, Magnesium, Kalium, Mangan, Järn och koppar. ca 10.000 bönder odlar Nopales i Mexiko.

Kastanjer

Kastanjer

Kommer från kastanjeträden i Sydeuropa, oftast från Italien. Kastanjer innehåller höga halter av sträkrelse som färvandlas till söt och nötig smak när de rostas i ugen. Snitta nöten i toppiga ändan och rosta i ugnen i 30 minuter. De kastanjer som växer i Sverige kallas för höstkastanjer och är inte samma sak.

Kronärtskocka

Kronärtskocka

Detta är en ätbar tistelliknande växt. Kronärtskockan innehåller förutom vatten, kolhydrater som inulin och fibrer, mineraler som natrium, fosfor och kalcium, samt vitamin B1, B3 och mindre mängder vitamin C.
Denna Tistelart kommer ursprungligen från NordAfrika där den genom Antikens handel spreds över övriga Medelhavsländerna. Nära inpå blomningen skördas blomkorgarna som då ännu inte har öppnat sig. Det är dessa vi äter. Kronärtskockans blad tros stimulera matsmältningen.

Kronärtskocka, Carcciofini

Kronärtskocka, Carcciofini

Dessa kallas även BabyKronärtskockor och är just det. Mindre och lättare att bearbeta när du enbart använder hjärtat, också väldigt trevliga att använda som hela. Finns färska och konserverade på burk.

Lakritsfrön, Mannafrukt

Lakritsfrön, Mannafrukt

Ingår i den Italienska Slowfoods ”smakart” och är mycket sällsynt i matlagningen, trots att pastan i det hårda skalet har en härlig smak av sötlakrits. Denna smak kan användas för desserter och till feta kötträtter såsom fläsk och anka. I det hårda skalet finns även skiljeväggar och fröer som silas bort efter tillredning. Lakritsfrö heter igentligen Mannafrukt och finns i bland annat Italien och Thailand. Är med på FN´s lista över hotade arter. Fröna väger alltid exakt lika mycket och användes förr i tiden att väga ädelstenar, karat.

Lakritsrot

Lakritsrot

Denna torkade rot av lakritsplantan, äts bl.a. som godis. Lakritsrot växer vilt och odlas i Medelhavsområdet, i Iran, Ryssland, Turkiet och Kina. Roten skall vara minst 3 år gammal före skörd och växer ända ner till 1 meters djup. Lakritsrot strimlas och läggs i kokande vatten för att göra te som har en väldigt speciell smak, och är oftast omtyckt eller avskytt. Trots att de ser ut som rena träpinnar, är de mjuka nog att man kan tugga på dem Extrakt av lakritsrot är en av huvudingredienserna i lakritsgodis. Men kan också användas för att framställa sockervaror och likörframställning. Det framställs lakrits ur både jordstam och rötter, liksom ur de långa underjordiska utlöparna. De skalas, hackas eller krossas och kokas sedan ur med vatten varpå den erhållna dekokten får indunsta (numera i vakum) tills extraktets konsistens är sådan att det kan rullas till stänger.

Majs Choclo

Majs Choclo

Choclo, även kallad peruansk majs eller Cuzco majs ( uppkallad efter huvudstaden i Inka ) Det används i delar av Central och Sydamerika, särskilt i Peru, Bolivia och Colombia.  De stora kornen beskrivs som mindre sötare än andra typer av majs och har en mer nötaktig smak och fastare konsistens. Choclo används vid framställning av bl.a. Arepa, som är ett tunnbröd gjord av Majs och mjöl i framför allt Colombia och Venezuela. Peruansk choclo serveras ofta som tillbehör till rätter som ceviche.

Majs Huitlacoche

Majs Huitlacoche

Huitlacoche är ett svampangrepp på Majs. Många odlare i USA försöker att få bukt med detta svampangrepp, men de får bättre betalt för en majs med Huitlacoche på. I Mexiko kallas den även Mexikansk tryffel. Smaken på tillagad cuitlacoche skall vara svampliknande, söt, rökig och doftande av jord, men framför allt en koncentrerad smak av majs. Dra försiktigt bladen av majskolven och släng dessa, (eller torka till tamales) Skär bort svampen från majsen, hacka huitlacochen (det kommer att finnas bitar av majs med). Koka den först ca 10 minuter och sen sautera med vitlök och chili och några majskorn, används i crepes, quesadillas, eller tacos. Produkten är inte lätt att hitta i USA och vanligast är att köpa den på burk. $ 7,95 för en 210 grams burk.

Majs Morado

Majs Morado

En sällsynt och gammal peruansk majs som är perfekt för rostning och att göra majsmjöl. Den odlas av kulinariska skäl, men har också nyligen uppmärksammats för dess hälsofördelar eftersom den har ovanligt höga halter av antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Vanligt i Anderna är att blötlägga de mörka kornen i varmt vatten för att ge en djup lila färg för livsmedel och drycker. Och i Bolivia, Ecuador och Peru göra Chicha Morada, en dryck gjord genom att koka de lila majskornen med ananas, kanel, kryddnejlika, och socker.

Majskolvar

Majskolvar

Majs en ettårig, upp till 6 meter hög planta i familjen gräs. Det var Christofer Columbus som tog majsen till Europa. Frukterna, majskornen, är mycket stärkelserika och strået är märgfyllt. Det finns tusentals majssorter som passar att odla under olika betingelser och för olika ändamål. I dag är majs näst efter vete och ris det viktigaste och mest spridda sädesslaget i världen. Det förekommer att man skördar majsen innan den blivit fullvuxen. Den kallas då minimajs och är så pass mjuk att man äter den hel med kolv och allt. Polenta är små gryn framställda av majskornets kärna. Av polenta görs bland annat gröt och denna majsgröt är nationalrätt i norra Italien.

Mangold

Mangold

Mangold kallas också bladbeta, Romersk kål, spenatbeta eller romersk spenat och är släkting till rödbetan och sockerbetan., men den saknar den uppsvällda roten. Mangold har stora, friskt gröna, oftast buckliga blad, med uppsvällda vita eller röda, gula bladstjälkar. Blad av mangold används i köket på samma sätt som spenat. Den har persiskt ursprung med 7000-årig bakgrund. Mangold odlas som bladgrönsak. Mangold har en svag rödbetssmak. Man använder bladen på samma sätt som t ex spenat, som kokt grönsak, i stuvningar, soppor, lättstekt eller wokad. Om de gröna bladen är späda (mangoldskott), kan de användas råa i sallader.

Okra

Okra

Har sitt ursprung från Indien och Västafrika där den används till att skapa redningar. Denna lilla baljväxt utsöndrar nämligen en geléaktiv vätska som fungerar som redande effekt i grytor och stuvningar. Kallas även för Ladys Finger pga sitt utseende.

Paksoi

Paksoi

Paksoi ursprungligen från Asien. I Kina och Japan har den odlats mycket länge, men inte förrän på 1980-talet började européerna och speciellt holländarna intressera sig för den. Till utseende påminner paksoi mycket om mangold. Smakmässigt påminner den mycket om salladskål och de är också nära besläktade. Pak choy är god att äta rå, t ex i sallader, men kan även förvällas och wokas och serveras med andra grönsaker eller till fisk eller kött. Den kan också stuvas.

Palmhjärta

Palmhjärta

Palmkål eller palmmärg är det vita innanmätet från vissa bladstjälkar. Smaken är mild med tydlig nötsmak, lite åt kronärtkocka och konsistensen är mjuk och mjäll. Den kan ätas rå i sallad men går även att gratineras. Palmhjärta förekom ofta i programserien Robinsson är den hade en avgörande roll för att stilla hungern, dessvärre dör Palmen när du avlägsnar Hjärtat.

Paprika

Paprika

En av våra vanligaste grönsaker som används flitigt både grönt, gult och rött. Dock finns det en uppsjö med färger såsom vit, lila, brun och svart. Paprika tillhör samma familj som chili, capsicum på latin. Dock innehåller den endast lite av det heta ämnet capsaicin. Paprika är rikt på c-vitaminer.

Rädisa

Rädisa

Rädisor finns i varierande storlek och färg. Den odlas även för oljeproduktion. Det finns spår av odlingar från romersk tid och vilda former av rädisa och dess släktingar i senap och rovor kan hittas över västra Asien och Europa där dom ursprungligen kommer ifrån. Vissa sorter kan bli längre än en palsternacka . Innehåller enzymet myrosinas som när man tuggar bildar allyl isotiocyanater som också finns i senap , pepparrot och wasabi.

Rättika Röd

Rättika Röd

Krispig mild och söt. Äts precis på samma sätt som den vita, oftast rå i sallader eller som tillbehör till tex ost. Dessvärre är den röda, precis som den svarta, bara röd utvändigt och med en smak väldigt lik rädisan, lite mildare kanske.

Rättika Svart

Rättika Svart

Svart Rättika har använts som livsmedel sedan tiden för faraonerna, och i gamla tider var Rättika medicinskt brukat som ett botemedel mot hosta och köttet är vitt, skarpt och torrt. Rättika är rik på vitamin B och C, svavel och fiber. Äts precis på samma sätt som den vita, oftast rå i sallader eller som tillbehör till tex ost. Dessvärre är den svarta bara svart utvändigt. Rättika kan bli upp till 50 cm lång och ca en tredje del sticker upp ovan jord.

Rättika Vattenmelon

Rättika Vattenmelon

Kallas även Watermelon Radish eller Red meat radish. Används oftast färsk och strimlad i sallader. I Asien används den i mycket större omfattning som rotgrönsak, skivad och kokt i t ex soppor. Watermelon Radish har som namnet anger vackert rosarött kött och ljust vitgrönt skal. Roten är klotrund och omkring 5-8 cm stor. Smaken är krispig, söt och lite milt pepprig.

Rättika Vit

Rättika Vit

Är en av våra äldsta kulturväxter och härstammar från Medelhavsområdet och Asien. Rättika är släkt med rädisan och kallas även för Daikon, Dai betyder stor och Kon betyder stor. Mini-rättika kallas ofta för ”istappar” och finns med blasten kvar. Rättika finns i mängder av färger och former, den vanligaste är dock den vita.

Shanghai Paksoi

Shanghai Paksoi

Shanghai Pak Soi eller Bok Choy är en mindre version av Pak Soi. Den har ljusgröna blad och stjälkar. Odlas främst i Korea, Japan och Kina. Vikten kan variera från 100 till 250 gram. Shanghai kan på många sätt användas råa eller blanda i wokade rätter. Den kinesiska kål som den även kallas i dag är mycket likt en variant som odlas i Zhejiang runt 1400- talet..Den infördes senare i Korea, där det blev en grönsak för att göra kimchi.

Sjökorall, Salicorn

Sjökorall, Salicorn

Växer vilt vid kusterna runt Europa och medelhavet även om vår sort är odlad. Namnet Salicorne är latin och sal= salt + Cornia= horn. Detta syftar till utseendet och smaken av sjökorall som är härligt salt och krispig. Äts rå eller tillagad, tål värme väl. Kan användas istället för oliven i martini, dillkvist till fisk eller som sälta i en sallad. Kallas även för Glasört.

Sockerrör

Sockerrör

Sockerröret tror man härstammar från Nya Guinea och har odlats i flera tusen år. Ett flerårigt 9 meter högt jättegräs som kan bli upp till 7 cm i diameter. Mer än halva världsproduktionen av socker kommer från Sockerröret. Man pressar Växtsaften ur stråets märg som innehåller ca 20% socker. Saften renas sedan mekaniskt och reduceras genom kokning till en sirap som sedan blir det bruna kristalliserade sockret. Resten av sirapen, melassen, används till djurfoder och alkoholutvinning. I Sverige och nordeuropa utvinner man socker ur sockerbetor.

Spenat

Spenat

Spenat odlas för sina ätbara blads skull. Odling av spenat började i Antikens Persien (dagens Iran) Spenat sägs ofta vara rikt på järn, vilket inte stämmer, dessutom innehåller spenat oxalater som gör det svårare att ta upp järnet.Spenat innehåller däremot gott om A-vitamin, E-vitamin och ett antal viktiga antioxidanter, exempelvis karotenoiden lutein. Den Tyske forskaren von Wolf felplacerade decimalkomma i en mätning av spenat s järnhalt år 1870, vilket lede till ett järnvärde 10 gånger högre än det borde ha varit, dessutom verkar det som skaparen av Popeye valde spenat för sin höga vitamin A innehåll, inte för dess järninnehåll.

Tomat

Tomat

Tomat är en potatisväxt med ätlig frukt (ofta kategoriserad som grönsak), härstammar från Peru och odlades av Inkafolket. Själva ordet tomat kommer från aztetiska språket nahuatls tómatl, och man vet att tomat har odlats i Mexiko redan år 700 f.kr. Till Norden kom tomaten på 1600-talet men det var först mot slutet av 1700-talet som den blev allmänt känd. På 1700- och 1800-talen trodde många i Europa att tomater var giftiga, pga sitt släkte med till exempel tobak och potatis. Det var en exotisk frukt som man varnade för. Det gula tomaterna kan ätas av allergiker eftersom det oftast är det röda färgämnet som dom inte tål.

Zucchini Grön

Zucchini Grön

Även kallad Squash är en växt i pumpasläktet Cucurbita, vanligtvis delas de in i sommar och vinterZucchini. SommarZucchini, även kallad courgette, äts som en grönsak. Andra färger än grön och gul förekommer, men är inte vanliga. De mest förekommande sorterna har gurkliknande form, andra former förekommer. VinterZucchini har ett hårdare skal, och oftast sötare kött, och kan lagras betydligt längre och liknar mer en pumpa.

Zucchini Gul

Zucchini Gul

Zucchiniblomma

Zucchiniblomma

Här arbetar man med honor och hannar, honblomman är en gyllene blomma på slutet av varje framväxande zucchini och den manliga blomman växer direkt på stammen av zucchini plantan (där blad skaft möter stam ), på en lång stjälk, och saknar därför kropp. Både blommor och Zucchini är ätliga, och används ofta för att dekorera en måltid. De färska blommorna som bara är lite öppna kokas för att ätas, man tar bort pistillerna från honorna och ståndaren tas bort från hanarna. Det finns en mängd olika recept där blommorna kan vara friterade eller tempura, fyllda, stekta, bakade, eller i soppor.