Päron

Alexander Lukas

Alexander Lukas

Liknar ett Anjou till utseendet och har vitt saftigt fruktkött med söt och aromatisk smak. Ofta är skalet täckt av små svarta prickar.

Anjou

Anjou

Importeras från bla Sydamerika och USA och har det klassiska päronets utseende med liten och knubbig stjälk. Skalet är tunt och fruktköttet är saftigt och sött.

Clara Frijs

Clara Frijs

Ett medelstort och runt päron med avsmalnande topp. Clara Frijs är ett ömtåligt men omtyckt svenskt päron som skördas i oktober och lagerhålls dessvärre endast en kort tid.

Confernce

Confernce

Finns i storlekar från stort till smått och är nog vårt populäraste lunchpäron. Päronet är långsmalt och ofta något böjt upptill. Smaken är söt och påminner något om melon.

Gråpäron

Gråpäron

Odlas idag nästintill bara i hemträdgårdar och vi har några flitiga päronplockare som kommer in varje höst. Trots att päronet är hårt i sitt fruktkött och ofta förekommer omogna så är de ömtåliga, kanske är det en av anledningarna till varför du inte ser dem i fruktdisken i din livsmedelsaffär. Päronet är litet och har grynigt fruktkött.

Herzogin Elsa

Herzogin Elsa

Sorten får ofta en liten rodnad på sitt fruktskal och fruktköttet är gulvitt, smälter i munnen och har en fin söt smak. Herzogin Elsa är en klassisk och uppskattad sort som odlats länge i våra trädgårdar.

Kaiser Alexander

Kaiser Alexander

En realtivt stor sort med konisk form och långt skaft. Skalet är matt och brun-gult och fruktköttet är gul-vitt med söt smak. Kaiser används ofta till inkokning men även som ätfrukt.

St Maria

St Maria

Sorten är mycket ljusgrön – gul i skalfärgen och fruktköttet är krispigt och kritvitt. Sorten är mycket god men smaken är inte så distingt, kanske är det därför päronet oftast säljs som ätfrukt och inte till matlagning?

Williams

Williams

Ett stort och lite ”klumpig” sort. Williams är känt för sin höga smak som många anser har en antydan av kanel i sig. Williams är ett populärt päron i den gastronomiska världen.