Potatis

Amandine

Amandine

Ursprung: Kommer ursprungligen från Frankrike men odlas numera även i Sverige.
Egenskaper: Sorten är långoval och mandelformad med gult fruktkött. Påminner om mandel till utseendet men är fastkokande.

AnnaBelle

AnnaBelle

Ursprung: Holland
Utseende: Långovala knölar.
Egenskaper: en för säsongen tidig och fastkokande delikatess potatis. Övrigt ger en hög skörd men är väldigt känslig för bladmögel, dock motståndskraftig mot skorv och de flesta andra sjukdomar.
Säsong: Medeltidig.

Annika

Annika

Ursprung: Sverige Kommer från Tolby Gård på Gotland
Utseende: Runda till ovala knölar med gult skal. Välsmakande men känslig för mekaniska skador.
Fruktkött: Ljusgult fruktkött som är fast. Välsmakande sort.
Egenskaper: kok, stekning samt rätter där man söker en fast potatis.
Säsong: medelsen.

Anya

Anya

Ursprung: England en korsning mellan Desireé & Pink Fir apple
Utseende: Avlång lite knölig, påminer om svensk allmogepotatis som den för övrigt är släkt med. se 3053. Egenskaper: fast, utmärkt att rosta.
Säsong: året runt (ev.1-2 veckors lucka).

Asterix

Asterix

Ursprung: Holland
Utseende: En långoval knöl med rött skal.
Fruktkött: rött skal och ganska gult kött.
Egenskaper: En god fast potatis med bra kokegenskaper som är bra till det mesta. Bra resistens mot mörkfärgning och låg stärkelsehalt.

Bakpotatis

Bakpotatis

Det finns en mäng olika sorter samt storlekar av bakpotatis. Vi lagerför 30:or, 40:or och 50:or. Större än 30:or går att få tag på men då är det vanligt att det förekommer håligheter i köttet, något som inte uppskattas i köket så klart.

Belle de Fontenay

Belle de Fontenay

Ursprung: Frankrike
Utseende: Långoval knölform
Fruktkött: gult.
Egenskaper: En gammal fransk sort som anses vara mycket god och högt ansedd hos gourmetkrogarna. Odlas inte kommersiellt i Sverige.

Blå kongo

Blå kongo

Ursprung: Ursprunget är okänt men vissa säger att den härstammar den från Inka Indianerna och vissa säger Peru.
Egenskaper: Knölen är rund med mörkblått skal och fruktköttet är intensivt blått.

Cecile

Cecile

Ursprung Holland och utmärkt att använda i tex potatissalladen eftersom den är vackert röd i skalet, liten i modellen och fastkokande. Att rosta den hel eller halv i ugnen är också att rekomendera. Formen är något oval och köttet ljusgult.

Grenaglie

Grenaglie

Är ingen sort utan en storleksbenämning, alltså kan sorterna variera men storleken är alltid 28-38 mm och fastkokande med tunt skal.

Körsbärspotatis

Körsbärspotatis

En äkta dvärgväxande sort med ursprung från Scottland. Liten som ett större körsbär, rödskalig och med gult fruktkött. Har medelhög-hög stärkelsehalt. Serveras och äts med skalet på, en riktig gourmetsort för finsmakaren.

Mandelpotatis

Mandelpotatis

En klassisk mandelpotatis kommer från norra Sverige där jorden är mager och ger mandelpotatisen dess rätta egenskaper med mindre sönderfall. Lång oval knöl med kraftigt gult kött.

Ratte

Ratte

Långoval och lättböjd knölsort, vi har den lilla storleken hemma som är ca 4-5 cm lång samt oftast den i medelstorlek. Ljust skal och ljusgult fruktkött. Anses mycket god med sin fasta och något smöriga karaktär. Importeras från Frankrike.

Solist

Solist

Solist är en ny tidig färskpotatissort med hög skörd. Sorten passar som tvättad färskpotatis eftersom knölarna är rundovala med vackert gult skal och gulvit köttfärg. Solist har genom sin höga skörd, tidighet och goda smak redan efter några års odling i Sverige tagit betydande marknadsandelar. Passar såväl till sillbordet som till den grillade Entrecoten. Solist är en populär yrkesodlarsort i Sverige. Sorten har blivit en restaurangfavorit med sin goda smak och släta skal. Solist är framtagen i Tyskland och registrerades år 1999.

Sparrispotatis

Sparrispotatis

Asperges är den sort som vanligen saluförs under namnet Sparrispotatis i Sverige. Anses vara en delikatess och serveras vanligen kokt och smörslungad. Långoval sort med sparrisliknande knoppar. Fruktkött gult. Det sägs vara Kung Gustav den V:s favoritsort.

Sötpotatis

Sötpotatis

Finns både orange och vit sötpotatis. Smaken är som namnet antyder om, enormt söt. Perfekt att rosta och att göra den klassiska Sweet Potato paj på.

Violette

Violette