Rotfrukt

Arrowrot

Arrowrot

Arrowrot / Arrow-stärkelse Dessa vita, långa rotstockar krossades och användes av indianerna på Västindiens öar som botemedel för sår från giftiga pilar; därav det engelska namnet arrow-root. Man skalar och maler sönder rotstockarna och därefter blandar man upp detta med vatten och pressar ut en stor del av vattnet genom ett tygstycke som sen torkas. Den smaklösa arrowroten är perfekt till stärkelse i matlagning, ingen mjölsmak i såsen. Dessutom gör Arrowroten att såsen behåller sin klarhet, vilket är viktigt exempelvis när man gör rödvinssås.

Gulbeta

Gulbeta

Gulbetan härstammar som alla andra betor från strandbetan som har odlats i mer än 3000 år. Med andra ord är detta en riktig kulturväxt och inte något som manipulerats fram. Smak: precis som rödbetan, söt. Kokas hela, rostas, mixas till puré eller rives till råkost.

Jordärtskocka

Jordärtskocka

Hör till korgblommiga växter och har sitt ursprung i Nordamerika. Det engelska namnet ”Jerusalem Artichoke” har ingenting alls med varken Jerusalem eller kronärtskockan. Den första delen av namnet uppkom genom en inlåningsordprocess och sista delen av namnet har den fått för att smaken kan påminna om kronärtskocka.

Knölkrasserot

Knölkrasserot

Ursprungligen från Peru och Titicacasjön. Före Inka ca 5.500 år F.kr. Innehåller Senapsoljor. Används i huvudsak som Potatis. Rå har den en stickande hetta som försvinner vid värmebehandling och ger plats för en angenäm sötma, liknande Melass. Rå tillsammans med grönsaker ger den en skön kryddig ton.

Kålrot

Kålrot

Räknas som en kulturform av raps. Kålroten har använts som både mat till människor men även som djurfoder i urminnes tider. Rik på c-vitamin, en Nordisk apelsin!

Majrova

Majrova

Majrovan kallas för Navet när vi importerar den från Frankrike och är en urgammal kulturplanta även den. Särskilt poppulär har den varit i tysktalande länder, Skandinavien och på Grönland.

Mashua

Mashua

Tropaeolum tuberosum (även kallad Mashwa, ANU, Mascho, Cubio) odlas i Anderna och särskilt i Peru och Bolivia, och i mindre utsträckning även i Ecuador. Odlas för dess ätliga knölar, som äts kokta eller rostade som en grönsak.  Den odlas även som prydnad för sina färgglada och rörformiga blommor. Den råa knölen är skarp i smaken men försvinner vid kokning. De råa potatisknölarna kan strimlas tunt och läggas till sallader, ger en kryddig smak och knaprig textur.

Morötter

Morötter

Ursprung: Härstammar från Afghanistan men då violett och ej konisk format, mer spretig med fler spetsar. Det var först på 1700-talet som den orange moroten gjorde entré. Skördas så fort moroten har fått sin färg men kan stå kvar i jorden långt in på höstkanten. Moroten tål frost men inte minus grader.

OCA Peruansk Jordärtskocka

OCA Peruansk Jordärtskocka

Oca är en ätbar rotfrukt från Anderna som odlades av inkafolket och fortfarande odlas av bönder i Bolivia, Peru och Ecuador. Oca betraktas felaktigt ofta som en släkting till potatisen. Kallas även för Peruansk Jordärtskocka.Den tar längre tid att växa och ger lägre avkastning än potatisen vilket förklarar att den inte odlas i andra länder. Undantaget är Nya Zeeland, där den infördes i slutet på 1800-talet och blev mycket populär; där kallas oca för New Zealand Yam.

Olluco

Olluco

Odlas främst som en Rotfrukt men även som en Bladgrönsak, typ Spenat. Ser ut som en Potatis men är mer som Jicaman, som är krispig med ett högt vatteninnehåll. Den är därför inte lämplig för stekning och bakning, men annars används den som Potatisen. Varierar i färg, knölarna är oranga/ gula med röd/ rosa/ lila fräknar. När de är kokta eller stekta så förblir den fuktig i konsistensen och smaken är mycket lik kokta jordnötter. Innehåller höga halter av protein, kalcium och karoten. Användes av Inkafolket innan Européerna kom dit.

Palsternacka

Palsternacka

Odlades av både grekerna och romarna och kom till Norden redan på medeltiden. Palsternacka fick inte finnas i klostren eftersom den ansågs stimulera icke önskade drifter. Hoppsan.

Pepparrot

Pepparrot

Roten med den peppriga smaken och innehållandes bakteriedödande ämnen och därför låter alltid ryssarna några pepparrotsbitar simma omkring i grönsaksinläggningarna.

Persiljerot

Persiljerot

Påminner till smaken om persilja och är även släkt med den, uteendet är slående lik en palsternacka men på toppen av persiljeroten går den uppåt, till skilland från palsternackan.

Polkabeta

Polkabeta

Kallas även för Chioggia. Ser ut som en vanlig rödbeta utanpå, lite mer rosafärgad i skalet, men innuti döljer den en häftig överaskning.

Rotselleri

Rotselleri

Kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och varit känd i Norden sedan 1300-talet.

Rödbeta

Rödbeta

Är en tvåårig planta som finns i många former, från runda till ovala. Under dåliga tider har rostade rödbetor använts som kaffe-ersättning.

Sockerbeta

Sockerbeta

Detta är betan som man producerar socker utav. 40 % av världens socker kommer från sockerbetan och resterande görs av sockerröret. Sockerbetan innehåller 18 % socker. Fram till 1900-talet var socker en lyxvara som såldes på apotek.

Svartrot

Svartrot

Är otroligt poppis i Frankrike och Belgien men används mer och mer även här i Norden. Den har även smeknamnet bondsparris eller fattigmanssparris.

Svedjerova

Svedjerova

Svedjerovan är idag en nästan bortglömd Rotfrukt, som förr var en mycket viktig gröda i Sverige. Innan Potatisen kom hit så var Svedjerovan en mycket viktig del av vår basföda. Den odlades i Svedjebruk, dvs. skog som höggs ner och sedan brändes för att ge plats till åkermark. Askan bidrog med näring och höll skadeinsekter borta. Svedjerovan har en söt och pepprig smak och används både rå och tillagad.

Wasabi

Wasabi

Wasabi även känd som japansk grön pepparrot är en art i familjen korsblommiga växter och inte rädisväxter som många tror. Den har odlats i Japan i tusen år där den växer naturligt utmed vattendrag. Det pågår även odling idag i Nya Zeeland, Kina, Taiwan och Canada. Äkta färsk Wasabi är hysteriskt dyrt! Läs mer om wasabi.

Yacon

Yacon

Odlas i Sydamerika och används för sin skarpa, söta smak. Konsistensen och smaken är mycket lik Jicama. Ett annat namn för yacon är peruansk markäpple, möjligen från det franska namnet på potatis, pomme de terre (mark äpple). Knölen består mestadels av vatten och fruktooligosackarid med ett lågt kalorivärde, används inom RAWFOOD och då främst i Sirapform. Det är en nära släkting till Solrosen och Jordärtskockan.