Sallad

Carmine sallad

Carmine sallad

Är en korsning mellan rosésallad och trevisano. Den ser ut som en röd endivesallad men betydligt rödare blad invändigt. Smaken är precis som endivern, besk. De vackert rosafärgade bladen kan användas på många olika sätt.

Castel Franco

Castel Franco

Den spräckliga och färggranna salladen kommer ursprungligen från Italien och odlades i orten Castel Franco, där av namnet. Smaken är något besk och det finns en antydan av kålsmak.

Cosmopolitan

Cosmopolitan

En korsning mellan isberg och roman, ursprungligen från USA där den haft stor framgång. Salladen ser ut som en roman och har samma spänst men med en betydligt sötare smak. En sort vi varmt vill rekomendera.

Cresta Sallad

Cresta Sallad

De små krusiga bladen med rödbrun topp är en korsning mellan romansallad, ekblad och Hjärtsallad. Den har samma spänst i bladen som Hjärtsallad och smaken är mild och aromatisk.

Ekblad Sallad

Ekblad Sallad

De stora rödbruna bladen är saftiga och smaken mild och fyllig. Ekbladssallad är uppskattad och används till mycket. Salladshuvudet är lösa och inte knutna, bladen har ett tydligt utseende som namnet skvallrar om.

Endive Sallad

Endive Sallad

Endivesalladen är spetsiga och hårt knutna huvuden. Bladen är kraftiga i sin struktur och har en angenäm och uppskattad besk smak. Endive är en av de få sallader som även går att servera varm. Dess blekhet ska bevaras och förvaras därför oåtkomligt för ljus. Om salladen utsätts för ljus förvandlas de bleka till ljustgrönt och smaken från angenäm till oätlig beska.

Escarolle Sallad

Escarolle Sallad

En spretigt och bredbladig sallad. Huvudet är löst knutet och bladen är endast flikiga i toppen. Salladen är ofta ljusgrönt med gul mitt, då den täcks för ljuset. Escarolle tillhör de beska salladssorterna.

Frillice Sallad

Frillice Sallad

Kärt barn har många namn, ofta står det både Ärtsallad eller Krispsallad på förpackningen men alla är samma sort och en korsning mellan isbergssallad och friseésallad. Bladen är tjocka och mycket krispiga, hela med lite flikighet i toppen. Smaken är mild och något söt.

Friseé Sallad

Friseé Sallad

De rufsiga huvudena är mycket uppskattade inom gastronomin. Den späda sorten med ljus mitt är den mest uppskattade då den är mjällare. Smaken är lätt bitter och kommer väl till sin rätt i salladsblandningar.

Grönsallad

Grönsallad

Huvudet är inte knutet och bladen ger en fyllig smak och är vackert gröna, stora och mjälla. I mitten döljer sig hjärtbladen som är något spänstigare och krispigare.

Hjärtsallad

Hjärtsallad

Kärt barn har många namn, Hjärtsallad, Little Gem, Gemsallad och Babysallad. Allt är samma sallad, små hårt knutna blad med krusig struktur och mycket hållbara och tåliga blad.

Ice Sallad

Ice Sallad

Kommer från medelhavsländerna och är populär i Frankrike och Portugal. Ice sallad är mycket skör då kvistarna är ”kristalliserade” med vattendroppar med salt smak. Salladen smakar därför lite salt men även sötaktigt. Kallas även för Glacial.

Isbergssallad

Isbergssallad

Isberg är den salladen som säljs uteslutande mest hos oss. Den är vanligt förekommande på salladsbordet och fick sitt namn i USA, där den blev mycket populär. Huvudet är runt knutet och bladen spröda, krispiga och lövtunna.

Jungfrusallad

Jungfrusallad

En Svensk variant av den Franska Mesclun-salladen. Ordet Mesclun kommer från det franska ordet Mesclom, som i sin tur härrör från det latinska ordet Misculare som betyder ”att blanda”

Lollo Bionda

Lollo Bionda

En ljusgrön variant av Lollo Rosso. Smaken är söt och bladen hela med krusig topp.

Lollo Rosso

Lollo Rosso

Löst knutna huvuden med hela blad med krusig topp. Bladen är grön-gula i botten, längre upp övergår färgen till röd-brun. Smaken är mild och god.

Maché Sallad

Maché Sallad

Eller Fältsallad som den även kallas för är härligt nötig i sin smak. Den vackra salladen bildar små härliga buktetter som är vackert dekorativa. Kom till Svergie redan på 1600-talet och växer på vissa platser fortfarande vilt.

Maskros Sallad

Maskros Sallad

De flikiga bladen finns i en uppsjö olika varianter, både vilt växande och odlade sorter. I Frankrike är bland annat Dente De Lione vanligt förekommande och Catalogna i Italien. Bladen är beska och ska med fördel sköljas i isvatten efter de snittats för att stoppa ”blödningen”.

Mix Sallad

Mix Sallad

Vi gör en egen mixlåda med 12 huvuden i varje som oftast är 4 st av sorterna Lollo Rosso, Ekblad och Frillice/ Lollo Bionda.

Plocksallad

Plocksallad

En sallad som säljs mest i butik men förekommer även på restaurang, trots den jordiga krukan. Plocksallad importeras inte då den produceras på flera ställen i svenska växthus.

Portlak

Portlak

Blad som är lite suckulenta, dvs något tjocka i sin struktur. Plantan blir ca 30 cm hög och på kvisten sitter de tjocka och syrliga bladen.

Roman Sallad

Roman Sallad

En urgamal sort som idag mest är känd för sin ”paradrätt” Ceasarsallad, som görs uteslutande med romansallad och inget annat. Bladen är avlånga, grova och knapriga. Romansallad finns även som röd.

Rosé Sallad

Rosé Sallad

Hårt knutna huvuden med vinröda blad och vita bladnerver. Rosésallad har en kraftigt bitter smak som uppskattad i gastronomin då den medför en smakbrytning.

Rucola

Rucola

Ingen sallad kan någonsin bli mer Italiensk än rucola är. Smaken är mycket karaktäristisk: först känns en härlig nötig smak som sedan övergår till lite hetta likt en rädisa. De vackert flikiga bladen växer i små tuvor. En sallad som alltid måste sköljas noga, glöm inte det.

Röd Endive Sallad

Röd Endive Sallad

Endive sallad finns i både rött och vitt, den röda förekommer även som sorten Trevisano, i denna familj finns en uppsjö olika sorter. Trevisano är en korsning mellan endive och rosésallad.

Trädgårdssallad

Trädgårdssallad

Små baby blad av salladssorter som skördats i sina egna buketter. Vackert dekorativa.