Små blad och skott

Granskott

Granskott

Detta är just de gröna skotten man ser på granarna tidig vår. Väldigt mycket C-vitaminer och mineraler i de unga skotten. Njut av granskotten i form av t.ex. Granskottssirap i te eller på glass. Både te och sirap stimulerar ämnesomsättningen och varför inte baka in färska skott i brödet, men pröva dig fram med mängderna först. Andra användningsområden är: inläggning av sill, gravning av Lax, smaksätta nubbe, Granskottssaft eller Soppa och varför inte Syltade Granskott. Vid njurproblem eller graviditet skall du nog avstå.

Havregräs

Havregräs

Saft från Havregräs, kan det vara något? Det ansåg i alla fall Hollywoodstjärnorna som satte igång denna hälsotrend. Vetegräset är nog det vanligaste gräset, men det finns variationer såsom just Havregräset och Korngräs, Bockhornsklövergräs att festa loss på. Trenden kommer från Rawfood-rörelsen. Saften innehåller mängder av vitaminer, mineraler och även ett fullvärdigt protein samt en kraftigt renande effekt. Ta det lungt i början dock, då det även har en laxerande effekt. Hur smakar det då? Som en nyklippt gräsmatta. Gräsligt sött…

Hon tzai tai

Hon tzai tai

Uttalas Hon-sie-tie. Beskrivs som en blommande typ av BokChoy och en mild asiatisk grönsak från Senapsfamiljen. Denna grönsak växer kraftigt och producerar massor av blomknoppar för vegetabilisk användning. De unga stjälkarna är mycket möra och utmärkta för stekning, en Kinesisk specialitet. Behaglig mild senaps smak för användning rå i sallader eller lätt kokt i wook eller soppor.

Mangoldskott Gula

Mangoldskott Gula

Mangoldskott Röda

Mangoldskott Röda

Renfanablad

Renfanablad

Renfanan är en brännvinskrydda och är vanlig i hela landet förutom i fjälltrakterna. Den växer på öppna marker, i vägkanter och runt gårdar, och som ett bekant inslag på våra havsstränder. Använd Renfana endast i små mängder och absolut inte vid graviditet.

Rölleka

Rölleka

Rällekan är en av våra mångsidigaste läkeörter. Rölleka är sammandragande, urindrivande, svettdrivande, antiseptisk, kramplösande, blodstillande och sårläkande (hur kan man klara sig utan den). Den stimulerar aptit, magverksamhet och gallbildning och hämmar även hosta och inflamationer. Ta det varsamt med Röllekan om du är gravid.

Solrosskott

Solrosskott

En härligt oljig och nötig smak. Det vackra gröna Solrosskottet är vacker i sallader, soppor och varma rätter. Rik på Vitamin C och E, Fosfor och Kalcium.

Spenatskott

Spenatskott

Vetegräs

Vetegräs

Vetegräs består av 70 % klorofyll, har en högre proteinhalt än kött, fisk och ägg. Det finns även över 20 aminosyror och hundratals enzymer – väldigt sällsynt. De övriga vitaminerna och mineralerna är bara en extrabonus. Ökar även din produktion av röda blodkroppar, minskar kolesterolet och minskar ditt blodtryck samt hjälper din kropp att stå emot bakterier. Så känner du dig hängig, så klipp ner lite vetegräs och ge din kropp energi och immunförsvar. Den är dessutom väldigt vacker och dekorativ som dekorationsblad.

Vinterportlack

Vinterportlack

God bladgrönsak som kan odlas åretrunt och tål även viss frost. Köttiga och saftiga blad med småvita blomställningar (även blommorna äts) När alla blad är skördade kan även rötterna tas upp och ätas råa eller kokta. Portlack är en lättodlad, men försumbar salladsgrönsak som innehåller höga halter av den livsnödvändiga fettsyran Alfa-linolensyra. Det är modersubstansen i Omega 3 familjens fettsyror. Vi kan inte bilda den själva men vi är beroende av den. Dessutom innehåller Portlacken en bred sammansättning av antioxidanter och aminosyror. Portlack är en lättodlad salladsgrönsak.

Ärtskott

Ärtskott

Ärtskott vita

Ärtskott vita