Stenfrukter

Aprikos

Aprikos

Har odlats i Kina i över 4000 år men vi får våra från medelhavet under sommarperioden och från Sydamerika under vintern. Skalet är sammetsmjukt och fruktköttet har en saftig och mycket söt smak som uppskattas i gastronomin.

Körsbär

Körsbär

Tillhör familjen Stenfrukter och är släkt med plommonet. Vi skiljer på två huvudgrupper av körsbär, sötkörsbär och surkörsbär. Det mest förekommande är sötkörsbär där Bigaråer leder försäljningen. Det bästa Bigaråerna kan du njuta av i slutet av sommaren men söta körsbär finns hela sommaren och även en tid under vintern.

Nektarcot

Nektarcot

Nektarcot är ett korsning mellan Nektarin och Aprikos .  Frukten tillhör stenfrukterna . Det är en saftig, söt frukt och kan ätas direkt i handen men även bearbetas i övrig matlagning/ Desserter. Nectarcot  skapades av Zaiger’s Genetics i Modesto ( Kalifornien ). Den ekologiska sorten av frukten odlas i Sydafrika och finns tillgänglig i Nederländerna och Belgien under vintermånaderna .

Nektarin

Nektarin

Är en form av persika men med glatt skal. Nektarinen har oftast en djupare smak än persika och finns precis som persika med både vitt och rött fruktkött. Säsongen är precis som övriga stenfrukter.

Persika

Persika

Persikan sägs komma från Tibet och Kina men det finns även de som hävdar att den härstammar från Persien. Skalet är sammetslent och fruktköttet är klar gult, finns även vit och rödköttig persika. Säsongen är under sommaren från medelhavet och under vintern från Sydamerika.

Plommon

Plommon

Det finns en uppsjö av sorter, färger och storlekar. Vi har oftast både röda och gula plommon hemma. När den svenska säsongen kommer igång fylls vårt lager med Victoria, Opal och många andra söta små frukter.

Plommonstop

Plommonstop

Herrhatt med rund kulle som blivit en symbol för brittiska dåtidens börsmäklare och bankanställda. Ses ofta tillsammans med kritstreckskostym och paraply. Var även vanlig som huvudbonad för butlers och betjänter. Ordet ”plommonstod” sägs komma från ett skämt och syftar på frukthandlarnas rundade kanna som rymde ett stop, 1,3 liter, som de mätte upp bär och frukter i.