Tryffel

TRYFFEL är en delikatess och beskrivs ofta som den svarta diamanten från skogen. I Sverige har det gjorts stora tryffelfynd på Gotland av sorten bourgogne under oktober till december månad. Den gotländska tryffeln är mycket uppskattad, inte minst när närproducerat och ekologiskt står högt i kurs, men framför allt för den fantastiska smaken. Ofta har tryffelletare sällskap av en s k tryffelhund av rasen Lagotto Romagnolo eller av ett tryffelsvin, eftersom svampen ger ifrån sig en mycket speciell doft när den mognar under jord. Tryffeln går inte under allemansrätten utan tillhör markägaren, eftersom den växer under jord. Doften sprider sig lätt till andra råvaror och därför förvaras tryffel bäst i en tätsluten glasburk, gärna med en liten bit fuktigt papper för att bevara fuktigheten. Smaken passar perfekt tillsammans med fett, mejeriprodukter och ägg. Tryffel bör inte utsättas för högre temperatur än 80 grader. Det finns många sorters tryffel: svart tryffel, vit tryffel, stjärnhovstryffel, sommartryffel och m fl.