För den som vill äta klimatsmart och minska sin köttkonsumtion finns det idag flera alternativ. De flesta av dem bygger på soja, ofta hårt processad och från odlingar på andra sidan jorden. Svensk baljväxtfärs har utvecklats på Torsåker gård som ligger tre mil norr om Stockholm. Torsåker är en testgård och ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Gården drivs av Axfoundation, en icke vinstdrivande organisation som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Ett av Torsåkers fokusområden är svenskodlade proteingrödor.

Svensk baljväxtfärs består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter som kombinerats för sina unika smak- och näringsämnen. Färsen är grovmald och har en krambar konsistens. Doften är mild och vegetabilisk, smaken fyllig och nötig med en mild beska och kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs.