Att göra bolognese på baljväxtfärsen är enkelt och blir väldigt gott. Viktigt att tänka på är att färsen ska brynas ordentligt innan den blandas med övriga ingredienser samt att den absorberar mycket vätska och därmed ger stora mängder färdig baljognese.

Ingredienser

Lagom åt: 30 personer

  • 1 kg Svensk Baljväxtfärs
  • 1 dl rapsolja
  • 300 g lök, hackad
  • 200 g svamp, hackad (kan ersättas med svamp- eller grönsaksbuljong)
  • 200 g blekselleri (alt morot), hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • 200 g tomatpuré
  • 4 kg krossade tomater
  • 10 g oregano, torkad
  • 10 g vitlökspulver
  • 1 krm socker
  • 1 l vatten

Tillagning

  1. Bryn färsen i hälften av oljan så att den får gyllene färg runt om, häll över i stor kastrull. Färsen kan också brynas i bläck i ugn, var dock aktsam så att den inte bränns vid då besk smak framhävs.
  2. Stek lök, svamp och selleri mjukt i resten av oljan och krydda med salt och peppar.
  3. Rör i tomatpurén och låt den steka med någon minut, häll över i kastrullen.
  4. Tillsätt krossade tomater och kryddor, låt sjuda i cirka 15–20 minuter och späd med vatten om såsen blir för tjock.
  5. Servera med pasta eller använd i lasagne.
  6. Totalt blir det 7 kg baljognese av 1 kg Svensk Baljväxtfärs.
  1. Bryn färsen i hälften av oljan så att den får gyllene färg runt om, häll över i stor kastrull. Färsen kan också brynas i bläck i ugn, var dock aktsam så att den inte bränns vid då besk smak framhävs.
  2. Stek lök, svamp och selleri mjukt i resten av oljan och krydda med salt och peppar.
  3. Rör i tomatpurén och låt den steka med någon minut, häll över i kastrullen.
  4. Tillsätt krossade tomater och kryddor, låt sjuda i cirka 15–20 minuter och späd med vatten om såsen blir för tjock.
  5. Servera med pasta eller använd i lasagne.
  6. Totalt blir det 7 kg baljognese av 1 kg Svensk Baljväxtfärs.