- Vi ser fiskodling som en förutsättning för att vi ska kunna servera fisk i framtiden, men vi måste se till att det blir ett hållbart alternativ på riktigt, säger Louise Söderqvist, biträdande marknadschef på Sorundahallarna.
För Sorundahallarna är det viktigt att vara med och driva utvecklingen av hållbara livsmedel. De har varit med både i början och slutet av det här cirkulära kretsloppet. Inledningsvis bidrar Grönsakshallen Sorunda med grönsaksrester som, tillsammans med överblivet bröd från Fazer, föder upp insektslarver som sedan ingår i fodret till fisken som odlas hos Älvdalslax. Den odlade fisken levereras till Fiskhallen Sorunda innan den filéas och fortsätter sin väg till olika restauranger och butiker runt om i landet.
- Det cirkulära blir väldigt tydligt här när vitkålsrot och salladsrester lämnar ena sida av huset och kommer tillbaka i form av fisk på andra sidan. Att vi på köpet lyckades ta fram en fisk med fantastiskt god smak och fin färg är en bonus. Våra kunder vill inte behöva kompromissa med smak och kvalitet – men de vill göra hållbara val, säger Louise.

- Vi sitter inte på några svar och ingen vet idag vad som verkligen kommer att vara bra och hållbart i framtiden men vi tycker att det är viktigt att vara delaktiga i att undersöka vad framtidens hållbara mat kan vara, avslutar Clara Södergren, Specialist hållbar utveckling & kvalitet på Sorundahallarna.
Inom ramarna för projektet har man lyckats odla lite drygt fyra ton regnbågslax som redan är uppbokad. För den som vill prova fisken kommer den däremot att finnas i utvalda Hemköpsbutiker under november-december och serveras på Urban Deli, i Fotografiska Museets restaurang, på TAK och i utvalda restauranger i Compass Groups regi under samma period.
Läs mer om projektet här
Foto: Roxén Communications/Fiskhallen Sorunda