Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Cirkulärt foder gör svensk regnbågslax grön

Genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel, har Axfoundation och SLU tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax bevisat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala. I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har en ”grön” regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet tagits fram.
Idag är 90% av världshavens kommersiella fiskebestånd nyttjade till max eller mer och om vi vill fortsätta servera fisk behöver vi utforska alternativ som inte belastar haven i samma utsträckning. Många vänder sig till odlad fisk som ett bättre alternativ, men även här finns mer att göra. Fiskfoder består i huvudsak av vildfångad fisk och soja, samtidigt dras livsmedelsindustrin med stora restströmmar som skulle kunna användas mer resurseffektivt än om de, i bästa fall, skickas direkt till rötning eller jordförbättring.

- Vi ser fiskodling som en förutsättning för att vi ska kunna servera fisk i framtiden, men vi måste se till att det blir ett hållbart alternativ på riktigt, säger Louise Söderqvist, biträdande marknadschef på Sorundahallarna.

För Sorundahallarna är det viktigt att vara med och driva utvecklingen av hållbara livsmedel. De har varit med både i början och slutet av det här cirkulära kretsloppet. Inledningsvis bidrar Grönsakshallen Sorunda med grönsaksrester som, tillsammans med överblivet bröd från Fazer, föder upp insektslarver som sedan ingår i fodret till fisken som odlas hos Älvdalslax. Den odlade fisken levereras till Fiskhallen Sorunda innan den filéas och fortsätter sin väg till olika restauranger och butiker runt om i landet.

- Det cirkulära blir väldigt tydligt här när vitkålsrot och salladsrester lämnar ena sida av huset och kommer tillbaka i form av fisk på andra sidan. Att vi på köpet lyckades ta fram en fisk med fantastiskt god smak och fin färg är en bonus. Våra kunder vill inte behöva kompromissa med smak och kvalitet – men de vill göra hållbara val, säger Louise.
På Sorundahallarna försöker man skapa mångfald i sortimenten där kunderna kan vara med och påverka vad de tycker är bra och mindre bra. Det här projektet har varit en väg som man har valt att utforska och nu ser man fram emot att undersöka vad kunderna och deras kunder tycker.

- Vi sitter inte på några svar och ingen vet idag vad som verkligen kommer att vara bra och hållbart i framtiden men vi tycker att det är viktigt att vara delaktiga i att undersöka vad framtidens hållbara mat kan vara, avslutar Clara Södergren, Specialist hållbar utveckling & kvalitet på Sorundahallarna.

Inom ramarna för projektet har man lyckats odla lite drygt fyra ton regnbågslax som redan är uppbokad. För den som vill prova fisken kommer den däremot att finnas i utvalda Hemköpsbutiker under november-december och serveras på Urban Deli, i Fotografiska Museets restaurang, på TAK och i utvalda restauranger i Compass Groups regi under samma period.

Läs mer om projektet här


F
oto: Roxén Communications/Fiskhallen Sorunda
Publicerad2021-11-11

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.