Till sidans huvudinnehåll

Nordens första ursprungsskyddade ost!

Nordens första ursprungsskyddade ost!
Wrångebäcksosten från Almnäs Bruk får statusen skyddad ursprungsbeteckning (SUB) från EU och blir därmed Sveriges femte produkt med statusen.
Efter mycket och långsiktigt arbete föräras nu Wrångebäcksost från Almnäs Bruk, med statusen SUB, skyddad ursprungsbeteckning. Arbetet är en del av den svenska livsmedelsstrategin vars syfte är att stödja jordbruks- och bearbetningsverksamhet för livsmedel och jordbruksprodukter av hög kvalitet.

För att få en SGB ska råvaruproduktion, bearbetning och beredning ske inom ett avgränsat område. För Wrångebäcksosten är det området en sträcka som kallas Guldkroksbygden, som sträcker sig en bit längs Vätterns strand. Att Wrångebäcksosten får skyddad ursprungsbeteckning betyder dessutom att det nu finns en officiell definition av vad som är en Wrångebäcksost. Allt ifrån vikt, doft och smak till textur och näringsinnehåll är dokumenterat och utgör kriterier för definitionen. 

SGB och SUB

Produkter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få namnet skyddat av EU, antingen som ursprungsbeteckning, SUB, eller som geografisk beteckning, SGB. Idag finns mer än 1500 ursprungsskyddade produktnamn, däribland Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano och Champagne. Sverige har hittills 11 skyddade produkter, 12 med Wrångebäcksosten.

SUB
Kalix löjrom
Upplandskubb
Hånnlamb, kött från gutefår
Vänerlöjrom

SGB
Värmländskt skrädmjöl
Bruna bönor från Öland
Sveciaost
Skånsk spettkaka
Svensk Vodka
Svensk Punsch
Svensk Akvavit


Källor: Jordbruksverket och smakasverige.se  
Bild: Almnäs Bruk
Läs pressmeddelande från Almnäs Bruk här

Läs mer

Hantverksostar

Sortiment

Hantverksostar

Svenska ostar tillverkade med det rätta handlaget, förstklassiga råvaror & kärlek.
Smakriket

Sortiment

Smakriket

Smakriket är ett sigill för råvaror och produkter med ett mycket tydligt ursprung och hög kvalitet, som ger dig smaken av en plats.
Våra producenter

Våra producenter

Våra producenter

Grönsakshallen Sorunda vill utvecklas tillsammans med Sveriges bästa krögare och världens bästa leverantörer. Här nedan finner du ett urval av våra fantastiska producenter som lägger ner sin själ i att leverera de bästa produkter som går att finna på marknaden. Dom, liksom vi, brinner för hantverket och strävar ständigt efter utveckling och perfektion.
Hållbart erbjudande

Hållbarhet

Hållbart erbjudande

Vi ansvarar för att de produkter vi säljer har producerats under goda förhållanden med fokus på god djuromsorg, bra arbetsförhållanden och låg miljöpåverkan. Därför väljer vi bort varor som är oetiska eller miljömässigt ohållbara och erbjuder istället ett brett utbud av hållbara varor som är miljö- och socialt tredjepartscertifierade, så kallade mervärdesmärkningar.
Sidan skapades 2022-05-13