Till sidans huvudinnehåll

Superguld till Almnäs Tegel - igen!

Superguld till Almnäs Tegel - igen!
Vid den 33:e upplagan av World Cheese Awards slutade Almnäs Tegel som en av de 16 bästa ostarna i ett starkt startfält med över 4 000 bidrag!
World Cheese Awards anordnas av The Guild of Fine Food och är den mest erkända internationella osttävlingen. Mästerskapen har samlat yrkesmän som arbetar dedikerat med ost i årtionden och i år tävlade fler än 4000 ostar från mer än 40 länder från fem kontinenter.

Det är inte första gången som Almnäs Tegel deltar och inte heller första gången den får en så fin utmärkelse. År 2018 kom den på fjärde plats när tävlingen hölls i Bergen och nu var det alltså dags igen i spanska Oviedo där man plockade hem ett Superguld* med hela 89 poäng.

– När vi vet vilka fantastiska ostar som finns bland dessa 4000 som kommer in känner vi tacksamhet mot alla som har hjälpt oss att nå så långt, hälsar Thomas Berglund på Almnäs Bruk dagen efter finalen.

Almnäs Tegel är en hårdpressad ”skållad” ost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk från 1700-talets mitt och framåt. På ytan finns små barnafötter inpräglade. Motivet har vi hämtat från avtryck funna i tegelgolvet på vinden i Almnäs Corps de Logi. Barnafoten stämplades in i sidan på varje tegelsten som tillverkades på Almnäs fram till 1976.

Världens bästa ost 2021 blev en mjuk spansk getost vid namn Olavidia från det lilla familjeföretaget Quesos y Besos (Ostar och Kyssar).

Läs mer

Almnäs Bruk

Sortiment

Almnäs Bruk

Almnäs Bruk ligger på en grönskande sluttning vid Vättern, strax utanför Hjo. Det är en gård med anor långt tillbaka i tiden och omnämns så tidigt som år 1225. Ost har man tillverkat här sedan 1830.

Smakriket

Sortiment

Smakriket

Smakriket är ett sigill för råvaror och produkter med ett mycket tydligt ursprung och hög kvalitet, som ger dig smaken av en plats.
Hantverksostar

Sortiment

Hantverksostar

Svenska ostar tillverkade med det rätta handlaget, förstklassiga råvaror & kärlek.
Nyheter

Nyheter

Nyheter från Grönsakshallen Sorunda.