Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Tomat

I livsmedelssammanhang klassas tomater som grönsak, men botaniskt som frukt. Ordet tomat härstammar från det aztekiska ordet "tomatl" och man tror att det var i nuvarande Mexiko som man en gång började odla tomater.

Tomaternas vilda ursprung hittar man i de nordvästra delarna av Sydamerika och i området kring Andernas bergssluttningar. Ingen vet exakt hur länge de har funnits där men i delar av Chile och Peru finns faktiskt vilda tomater kvar. Det var i området som vi idag kallar Mexiko som man började att odla tomater och år 1519 kom de till Europa. Länge var vi européer motsträviga till denna planta och det dröjde faktiskt till mitten av 1800-talet innan tomaten fick fäste i Sverige.

 

Tusentals sorter

Det finns en uppsjö av tomatsorter, ett par tusen stycken faktiskt, och de kommer i flera olika färger. Från början är alla tomater gröna och innehåller klorofyll, men beroende på sort kan färgen ändras. Röda tomater innehåller lykopen, gula och orange tomater innehåller betakaroten och svarta tomater innehåller både lykopen och klorofyll. I sorter som ska vara gröna bryts klorofyllet inte ned av mogningsprocessen

 

Säsongsberoende

Vill man följa årets säsonger ska man äta tomater under högsommaren. Då smakar de som allra bäst och har finast färg och det beror på att tomater behöver sol för att mogna och utvecklas. Under stora delar av året är vi i Sverige beroende av importerade tomater från växthus- och frilandsodlingar i centrala och södra Europa och det är inte alltid smaken eller färgen är på topp. Särskilt under vinterhalvåret kan de vara bleka och smaklösa. Ett bra knep är att förvara tomater som man ska servera inom de närmaste dagarna i rumstemperatur. Vill man att tomaterna ska hålla längre ska de förvaras i mellan 11 och 14 grader. Blir det kallare än så tappar de smak.

"Vill man följa årets säsonger ska man äta tomater under högsommaren."

Olika sorters tomater

San Marzano

San Marzano

Är en Italiensk plommontomat med hög sötma och låg syra. Tomaten är avlång med en spetsig topp och skalet är fast och tjockt. Detta är en fantastisk sort till sås eftersom den innehåller väldigt lite vätska.
1996 fick San Marzano ursprungsmärkningen DOP (Denominazione di Origine Protetta), vilket betyder att äkta San Marzanos endast får odlas i Sarnodalen i Italien. Odlas dessa utanför området märks de inte med DOP.

Säsongen i Italien är från december till mars och i Sverige juli till oktober

Marinda

Marinda

Marindatomater odlas på Sicilien kring det berömda Pachino-området. Detta är en vackert formad tomat med tjockt skal och en rik smak med toner av umami och nästan lite salt. Smaken kommer av att de växer i salthaltig jord nära havet och gör att de verkligen är en klass för sig. En perfekt Marindatomat har en mörkgrön ovansida med inslag av orange och rött på undersidan och äts framförallt rå.

Marindatomater skördas mellan februari och maj och klassas därför som en vintertomat.

Datterini

Datterini

Är en liten sort med rik smak och inbjudande doft. Skalet är tjockt och innehåller färre frön och mer kött. Datterini har en hög syra, men om man låter den mogna ordentligt omvandlas den till sötma och har då faktiskt en högre sockerhalt än de flesta andra tomater. Denna sort äts med fördel färsk, men är även goda att koka sås på.

Plommontomat

Plommontomat

Är en mycket vanlig sort med avlång form och relativt fast kött och tjocka innerväggar. Den passar utmärkt att göra sås på grund av den höga sötman och lågt innehåll av vätska och frön. Precis som släktingen San Marzano har plommontomaten endast två frökammare istället för de vanliga fyra.

Odlas året om och sommartid även i Sverige. De flesta importeras dock från Holland, Spanien och Italien.

Coeur de boeuf

Coeur de boeuf

Betyder "oxhjärta" på franska och är en otroligt vacker sort med böljande former. Finns i flera storlekar, från mini till riktigt stora. Denna tomat mognar inifrån och kan därför se omogen ut i skalet trots att den är redo att äta. Skalet är tjockt och i delar av frankrike skalas dessa tomater innan köttet skärs i mindre bitar och serveras. Coeur de boeuf kan även användas på samma sätt som en bifftomat eftersom den innehåller relativt lite vätska

Skördas från augusti till oktober i Sverige och importeras mellan juli och november.

Relaterat

Våra producenter

Roi

I den lilla bergsbyn Badalucco i den italienska regionen Ligurien tillverkar framiljen Boeri olivolja av Taggiascaoliver. Företaget, Roi, är ett mer än 100 år gammalt familjeföretag vars passion för oliven och jorden den växer ur genomsyrar allt de gör.
Våra producenter

Karintorps tomater

Familjen Groenwegen har odlat grönsaker i flera generationer och här handplockas noga utvalda tomater av olika sorter. Ett fantastiskt utbud som plockas, paketeras och levereras på ett sätt som är bra både för tomaten och miljön.
Råvarukunskap

Ärtor & bönor

Ärtor och bönor tillhör familjen ärtväxter, även känt som baljväxter, som består av ca 17 000 olika arter. En av dessa är ’pisum sativum’ som i vardagligt tal kallas för ärter. Det finns fem sorters ärter och en av dem är bönor. Hängde du med?
Hållbarhet

Hållbart erbjudande

Vi ansvarar för att de produkter vi säljer har producerats under goda förhållanden med fokus på god djuromsorg, bra arbetsförhållanden och låg miljöpåverkan. Därför väljer vi bort varor som är oetiska eller miljömässigt ohållbara och erbjuder istället ett brett utbud av hållbara varor som är miljö- och socialt tredjepartscertifierade, så kallade mervärdesmärkningar.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.