Till sidans huvudinnehåll
Hällestad svamp

Våra producenter

Hällestad svamp

Hällestad odlar och säljer ekologisk svensk svamp av hög kvalitet till butiker, restauranger och grossister i hela Sverige. Svensk Ekosvamps ekologiska färska svampar odlas i skånska Torna Hällestad och i småländska Hallaryd under varumärket Hällestad.

Svamp växer och säljs året runt, även om klimatet är som mest optimalt under vår och höst. Kantareller, karljohansvamp och trattkantarell går inte att odla. Kantareller kan bara växa i symbios med träd. Dem köps in från plockare, oftast från Värmland, där det växer mycket viltsvamp. All svamp skördas för hand av erfarna medarbetare.

Miljö

Svensk Ekosvamp är som enda svampföretag i Sverige 100 % ekologiskt. Hos oss växer svampen  i  kompost av högsta europeiska ekostandard på odlingsvagnar och odlingsbäddar. Det enda som tillsätts är vatten som kommer från gårdens brunn.

 För att svampen ska trivas är miljön byggd för att efterlikna svampars naturliga miljö med rätt belysning, temperatur och luftfuktighet. Svamparna får växa i egen takt och när de, efter ungefär en vecka, är klara, plockas de för hand. De minsta champinjonerna, de som säljs som ”pärlor” till restaurangerna, är så små att de måste skäras av med stilett.

<span>Efterfrågan på svenska ekologiska produkter ökar hela tiden, något vi är väldigt glada över att kunna möta med våra svampar. Vi är idag Sveriges ledande svampföretag och det enda som är 100% ekologiskt</span>
Efterfrågan på svenska ekologiska produkter ökar hela tiden, något vi är väldigt glada över att kunna möta med våra svampar. Vi är idag Sveriges ledande svampföretag och det enda som är 100% ekologiskt

- Mathias Persson

Verksamhet

Hällestadsvamp grundades av Hans och Kristina Persson, de dåtida odlingsbäddarna skapades av hästgödsel från de närliggande gårdarna. 2012 klev sönerna Mathias och David in i företaget och drev utvecklingen vidare.

Hällestad drivs av två familjer med tretton mil mellan sig. I skånska Torna Hällestad började Hans och Kristina Persson odla champinjoner i kompost från grannarnas hästgödsel 1988. I småländska Hallaryd tog Eva och Tobbe Lund över en champinjonodling 1999. 

Hemsida

Svenskekosvamp.se

Upptäck fler producenter

Skags Gård

Våra producenter

Skags Gård

En familjegård i sjätte generation. På gården odlas grönsaker av hög kvalitet på ett skonsamt sätt. Här är ligger det ett gediget arbete bakom  den utmärkta kvalitén. Växtföljden planeras noga och även användandet av lämpliga jordar. Allt som odlas på Skags gård sorteras och paketeras av egen personal.
Wålstedts gård

Våra producenter

Wålstedts gård

På Wålstedts lantbruk bedrivs ekologisk grönsaksodling, det finns restaurang, bakkurser och upplevelsebaserat boende. Här har det odlats ekologiskt och KRAV-märkt sedan KRAV startade 1985.
Karintorps tomater

Våra producenter

Karintorps tomater

Familjen Groenwegen har odlat grönsaker i flera generationer och här handplockas noga utvalda tomater av olika sorter. Ett fantastiskt utbud som plockas, paketeras och levereras på ett sätt som är bra både för tomaten och miljön.
Stenhuse Gård

Våra producenter

Stenhuse Gård

Stenhuse gård på Gotland är en kvalitetsmedveten odlare och leverantör av bär och primörer som sparris, jordgubbar, hallon, ramslök. Allt som odlas tvättas, sorteras och packas av personal på gården.