Till sidans huvudinnehåll
Stenhuse Gård

Våra producenter

Stenhuse Gård

Stenhuse gård på Gotland är en kvalitetsmedveten odlare och leverantör av bär och primörer som sparris, jordgubbar, hallon, ramslök. Allt som odlas tvättas, sorteras och packas av personal på gården.
Stenhuse gård odlar bär och grönsaker konventionellt enligt IP/Svenskt Sigills regler.
IP Sigill Frukt & Grönt står för:
• Oberoende certiferat
• Svenskt ursprung (spårbarnet)
• Hög matsäkerhet
• Extra miljöansvar

Gården har dessutom kvalitetssystem för att säkerställa bästa möjliga resultat i allt för att våra kunder ska få livsmedelsprodukter av hög kvalitet: IP-Odling, IP-Livsmedel och HACCP

Förpackningar

Sedan år 2000 har Stenhuse gård utvecklat egna förpackningar. Det började med potatispåsar med egen gårdslogotyp, egendesignade jordgubbskartonger i papp med plastöverdrag, etiketter, ytteremballage och transportlådor. Från år 2017 packas jordgubbar i plastförpackningar med lock – något som livsmedelsföretagen efterfrågat, för att säkra livsmedelshygien och underlätta transporter.
<strong><span style="font-weight: 400;">Vi på Stenhuse gård är väldigt stolta över är att våra produkter serverats bland annat på flera av Nobelfestens middagar samt kronprinsessan Victorias bröllop.</span></strong>
Vi på Stenhuse gård är väldigt stolta över är att våra produkter serverats bland annat på flera av Nobelfestens middagar samt kronprinsessan Victorias bröllop.

- Tomas Stenhuse

Bakgrund

Stenhuse gårds historia Stenhuse gård i Sanda socken på Gotland har anor sedan 1700-talet eller ännu längre bak i tiden. Gården har i fem generationer sysslat med traditionellt jordbruk. Gården har producerat mjölk och här har odlats traditionella gotländska grödor som sockerbetor och spannmål. År 1996 ändrades inriktningen till att istället odla grönsaker och rotfrukter, till exempel färsk potatis, knippgrönsaker, morötter och rödbetor. Och framför allt spetsprodukter i form av sparris och jordgubbar. 1995 sattes den första sparrisen och 1996 började gården odla jordgubbar. 1999 försvann de sista kvigorna som fanns kvar på gården. Samtidigt fick Tomas Pettersson (numera Stenhuse), som drivit gården sedan 1994, kontakt med en restauranggrossist på fastlandet. Där börjar gårdens historia som kvalitetsmedveten leverantör av bär och primörer till restauranger och matbutiker på olika platser i Sverige.

Verksamhet

I gårdsbutiken hittar du ett utvalt sortiment av gårdens primörer: hallon, jordgubbar, rabarber, ramslök, vit och grön sparris, solmogna tomater, gurka, rödbetor och potatis. Här finns också gårdens egen sylt av egenodlade hallon och jordgubbar. I butiken hittar du även ägg från Winarve gård, bröd och bullar från Tofta strandbageri samt olika delikatesser från lokala tillverkare.
Att det är en god jordgubbe, är viktigast.
“Att det är en god jordgubbe, är viktigast.”

- Tomas Stenhuse

Fokus jordgubbar

Vi är otroligt stolta över att arbeta med ”Pettsson” på Stenhuse Gård på Gotland, som förser oss med både sparris och jordgubbar.

Runt 30 års erfarenhet av frilandsodling

Stenhuse Gård arbetar långsiktigt och med stor omsorg om både naturen och plantornas behov. Här odlas jordgubbar på friland och det har man gjort sedan 1996.
 
Under de här åren har man hela tiden strävat efter att hitta den gyllene medelvägen för att få fram jordgubbar som både är hållbart odlade och riktigt goda.

Växtföljd och gröngödsling för frisk jord

På Stenhuse Gård är växtföljden central. Jordgubbsplantorna står i fält i tre år – sedan får marken vila med en mellangröda som bygger upp jorden på nytt. En favorit är havre, men i år odlas även tagetes, en riktig baddare på att motverka nematoder. Allt för att öka mullhalten i jorden, något man ständigt strävar efter.

Smart vattenanvändning – och egna dammar

God dränering och rätt tillgång till vatten är avgörande för ett jordgubbsfält. På Gotland är torka ett ständigt återkommande problem, och därför har Stenhuse Gård byggt egna dammar för att samla upp regnvatten. Det gör att de kan ta tillvara på varje droppe när det verkligen behövs.
 
Bevattningen sker med droppslang som ligger tätt intill plantorna. På så vis hamnar vattnet exakt där det behövs – i rotzonen. Samtidigt tillsätts näring som kalium och fosfor direkt till plantan, medan gångarna emellan hålls torra och ogräset inte gynnas.

Växtanalys för exakt näringstillförsel

För att ge plantorna exakt det de behöver skickas blad från jordgubbsplantorna regelbundet på växtanalys. Analysen visar vilka mikro- och makronäringsämnen som eventuellt saknas – till exempel koppar, zink, järn eller mangan. Näringen tillförs då genom bladgödsling. På så vis kan man stötta plantorna hela säsongen för att få fram smakrika, välmående bär.

Stenhuse Gård´s jordgubbssorter – från tidig till sen säsong

Att hitta rätt sorters jordgubbar är en ständig process och kan variera något mellan åren men här följer några favoriter.

Rumba – först ut!

Den allra första sorten som mognar, ofta i början av juni. Rumba ger stora, knubbiga, hjärtformade bär med djup röd färg och fin glans. Smaken är sötsyrlig och aromatisk med toner av smultron och lång eftersmak. Fruktköttet är fast och saftigt – vilket ger god hållbarhet.

Sonata – har sin start i början av juli

En korsning mellan Polka och Elsanta. Sonata ger jämnstora, vackert ljusröda bär med saftigt, fast fruktkött. Smaken är söt med fin friskhet och god balans. Tack vare den torra strukturen håller sig bären väl efter skörd.

Sonsation – mognar samtidigt som Sonata

En sort utvecklad ur sorten Sonata. Sonsation är lik Sonata i både form och färg men har en friskare karaktär. Bären är stora, klarröda, saftiga och glänsande, med en fast struktur och intensiv, aromatisk smak.

Malvina – säsongens sista sort

Skördas från början av juli till slutet av juli eller början av augusti. Malvina ger stora, knubbiga, mörkröda bär med vacker glans. Smaken är djup, fyllig och intensivt söt – med en frisk syra som ger fin balans. En riktig avslutning på jordgubbssäsongen!

Stenhuse gård

www.stenhusegard.se
Produkter

Läs mer om gårdens alla produkter på Stenhuse gårds hemsida.

Producent

Tomas Stenhuse, ägare av Stenhuse gård.

Adress

Sanda Stenhuse 243
623 79 Klintehamn

Upptäck fler producenter

Hällestad svamp

Våra producenter

Hällestad svamp

Hällestad odlar och säljer ekologisk svensk svamp av hög kvalitet till butiker, restauranger och grossister i hela Sverige. Svensk Ekosvamps ekologiska färska svampar odlas i skånska Torna Hällestad och i småländska Hallaryd under varumärket Hällestad.
Skags Gård

Våra producenter

Skags Gård

En familjegård i sjätte generation. På gården odlas grönsaker av hög kvalitet på ett skonsamt sätt. Här är ligger det ett gediget arbete bakom  den utmärkta kvalitén. Växtföljden planeras noga och även användandet av lämpliga jordar. Allt som odlas på Skags gård sorteras och paketeras av egen personal.
Karintorps tomater

Våra producenter

Karintorps tomater

Familjen Groenwegen har odlat grönsaker i flera generationer och här handplockas noga utvalda tomater av olika sorter. Ett fantastiskt utbud som plockas, paketeras och levereras på ett sätt som är bra både för tomaten och miljön.
Stora Tollby Gård

Våra producenter

Stora Tollby Gård

Gården ligger i Fole, ca 15 km öster om Visby och drivs av Andreas Wiklund. Gårdens huvudfokus är potatis. Gotlands milda solrika klimat och naturlig kalkrika jordmån tillsammans med gedigen kunskap gör att här, på Stora Tollby Gård, produceras det potatisar i världsklass.