Till sidans huvudinnehåll
Karintorps tomater

Våra producenter

Karintorps tomater

Familjen Groenwegen har odlat grönsaker i flera generationer och här handplockas noga utvalda tomater av olika sorter. Ett fantastiskt utbud som plockas, paketeras och levereras på ett sätt som är bra både för tomaten och miljön.

Tomaterna

Sorterna är anpassade för moderna odlingsmetoder i växthus. Och i valet mellan rikliga skördar och smak väljer familjen Groenwegen smak. Det är viktigt för oss. Tomat ska ha en rik smak samtidigt som den är dekorativ med sina olika former och kulörer. Läs mer om Karintorps utbud här

Humlehus och sädesärlor

Gården arbetar med biologisk skadedjursbekämpning, inga kemiska bekämpningsmedel förekommer. Pollineringen av plantorna sköts av humlor som bor i små humlehus och flyger fritt i växthusen. Även säsongsarbetande sädesärlor som äter larver och andra småkryp hjälper till att hålla plantorna fria från angrepp.

Miljötänk i stort och smått

Säsongen 2020 togs det fram en naturlig brun kraftkartong som är 100% tillverkad av svensk/norsk jungfruråvara, helt utan plastinslag. Kartongen är stark, lätt, miljövänlig, återvinningsbar och livsmedelssäker. Förpackningen är dessutom tillverkad nära Karinstorps gård, kort transportväg ger minskat utsläpp.

Gårdens värme och vatten

Växthusanläggningen i Karintorp värms med flis från lokala skogar. Flis är en koldioxidneutral energikälla till skillnad från fossilt bränsle såsom olja. Dessutom används energiväv för att hålla klimatet jämnt. Gårdens elleverantören producerar grön el av vattenkraft från sjön Tisaren. Bevattningssystemet är slutet där överflödigt vatten cirkulerar, renas och återanvänds. Det sparar resurser och ger inget utsläpp i grundvattnet.

“Vår jakt på den perfekta tomaten med mycket smak, doft och god hållbarhet pågår ständigt”

Sex snabba med Karintorps

Vad är en tomat? Ja därom tvistar de lärde, eller? Vad kallar ni tomat, frukt, bär eller grönsak?
- Vi säger alltid att en tomat är en grönsak, men i teorin definieras en tomat som en frukt.

Jag skulle vilja påstå att kunskapen om tomater är på frammarsch, både kring förvaring, tillagning och ett ökat intresse om de olika sorter som finns. Är det några sorter som är svårare (har högre krav) att odla än andra?
- En del tomatsorter är svårare att odla. Detta då vissa tomatsorter är mer benägna att spricka. En svårodlad tomat är oftast mer unik i sin färg, form och smakupplevelse. Vi arbetar väldigt nära med en tomatfröförädlare och får genom detta samarbete möjlighet att testa att odla nya sorter varje år för att kunna erbjuda nya spännande tomatsorter. I år (2021) är Amber vår nya tomatsort.

Ni har odlat grönsaker i generationer men vad hade ni gjort om du inte hade odlat?
- Vi hade förmodligen arbetat som mjölkbönder. Vi gillar djur väldigt mycket och har även idag höns, får, kaniner, katter och hundar. Vi tycker om att arbeta inom den gröna näringen och gillar att ha ett liv på landet.

Vi upplever en ökande medvetenhet kring råvaror och mat, allt fler väljer lokalproducerat, ekologiskt och att maten ska produceras hållbart ur ett energiperspektiv. Maten är också något många gör aktiva val kring.
- Instämmer. Vi upplever också att människor är mer intresserad av närproducerade produkter. Exempelvis så har försäljningen i gårdsbutiken ökat kraftigt, samt att fler människor visar intresse för vår verksamhet.

Tycker ni att vi är duktiga i Sverige på innovationer och utveckling inom grönsaksnäringen?
- Vi skulle inte direkt påstå att Sverige är ledande inom innovationer och utveckling inom grönsaksnäring. Det är främst inom Europa som man satsar på nya innovationer och utveckling.

Har ni en favorittomat? Eller skiftar det utifrån användningsområde?
- Våran favorit tomat är Amber eller Piruett. Vi tycker om tomater som har en bra balans mellan söthet och syrlighet.

Slutligen, jag måste bara fråga, äter ni någonsin ketchup?
- Vi äter sällan ketchup.


<strong><span style="font-weight: 400;">En riktigt god tomat är ingen slump</span></strong>
En riktigt god tomat är ingen slump

- Cees och Nynke Groenewegen

Bakgrund

Vår familj har odlat grönsaker i flera generationer. För oss är det viktigt att vara så klimatsmarta som möjligt, i allt från hur vi odlar till val av förpackningar.

Mylla

I slättlandskapet Närke har de gynnsamma odlingsmöjligheterna starkt påverkat landskapets matkultur. Jordbruket är inriktat på spannmål, ärtor och oljeväxter. Områdena runt Närkes stora sjöar har mull- och näringsrika jordar tack vare stora, historiska översvämningar vilket är idealiskt för odling av vårvete och potatis. De är också gynnsamma för naturbetesuppfödning av boskap.

Gårdsbutik

I vår butik i Karintorp finner du tomater av varierande sorter, storlekar, smaker och färger. Hos oss finner du även dressing och marmelad från Karintorps förädling. Beroende på tillgång finns också spetspaprika, aubergine, gurkor och färska bönor. Lite längre fram i säsongen kommer det även finnas jordgubbar, meloner samt andra grönsaker, men även dessa till ett begränsat utbud. Samtliga grönsaker som finns till försäljning i gårdsbutiken är alltid egenodlade. Du hittar också våra tomater på restauranger och i livsmedelsbutiker.

 

Karintorps tomater

www.karintorps.se
Produkter

Läs mer om gårdens alla produkter på Karintorps hemsida.

Producent

Familjen Groenewegen i Karintorp.

Adress

Familjen Groenewegen i Karintorp Adress Karintorps Tomater Karintorpsvägen 92
694 96 Åsbro

Upptäck fler producenter

Stora Tollby Gård

Våra producenter

Stora Tollby Gård

Gården ligger i Fole, ca 15 km öster om Visby och drivs av Andreas Wiklund. Gårdens huvudfokus är potatis. Gotlands milda solrika klimat och naturlig kalkrika jordmån tillsammans med gedigen kunskap gör att här, på Stora Tollby Gård, produceras det potatisar i världsklass.
 
Wålstedts gård

Våra producenter

Wålstedts gård

På Wålstedts lantbruk bedrivs ekologisk grönsaksodling, det finns restaurang, bakkurser och upplevelsebaserat boende. Här har det odlats ekologiskt och KRAV-märkt sedan KRAV startade 1985.
Skags Gård

Våra producenter

Skags Gård

En familjegård i sjätte generation. På gården odlas grönsaker av hög kvalitet på ett skonsamt sätt. Här är ligger det ett gediget arbete bakom  den utmärkta kvalitén. Växtföljden planeras noga och även användandet av lämpliga jordar. Allt som odlas på Skags gård sorteras och paketeras av egen personal.
Hällestad svamp

Våra producenter

Hällestad svamp

Hällestad odlar och säljer ekologisk svensk svamp av hög kvalitet till butiker, restauranger och grossister i hela Sverige. Svensk Ekosvamps ekologiska färska svampar odlas i skånska Torna Hällestad och i småländska Hallaryd under varumärket Hällestad.