Till sidans huvudinnehåll
Wapnö gård

Våra producenter

Wapnö gård

För 20 år sedan var gården traditionell. Wapnö var en vanlig gård med kor och åkrar och ingen kontakt med dig som konsument. Mjölken sändes iväg till de stora, som idag har blivit globala. Wapnö valde en annan väg. De ville vara ett konsumentnära företag med ett tydligt fokus på smakupplevelsen och hållbar miljö.

Miljö

Wapnö har under många år aktivt deltagit i det globala ekologiska systemet med ständiga förbättringar, mycket tack vare tidig miljöcertifiering som löpande ökat kunskapen i företaget. Idag kan det kännas smått löjligt när branschen framför att man skall ha optimala foderstater, inte övergödsla, ha rätt ureatal, bygga biodammar, växtnäringsbalanser osv, något som Wapnö har inbyggt sedan länge, det finns bara där.

Wapnö gör så otroligt mycket för att minska negativa miljöavtryck och jobbar hela tiden med hållbarhet, läs mer här

Lång erfarenhet av odling

Gården har en gedigen erfarenhet av odling och var tidiga med att ställa om till ett miljövänligt tänk. Därför finns det nu gedigen kunskap och erfarenhet. Wapnö gård förespråkar något de valt att kalla för okonventionell odling.

“Vi är inte helt klara med vilket odlingssystem som är bäst, det man allmänt anger som "ekologiskt" eller "konventionellt". Vi tror mest på den mix mellan konventionell odling och K-odling som "uppgraderats" till Wapnöodlat, eller som vi också kallar det, okonventionellt. Metoden är bäst i det egna ekologiska kretsloppet där man kan värna om marken som är gårdens långsiktiga resurs. En resurs som skall bevaras och brukas klokt och förståndigt.

Det tredje odlingssystemet är lite smartare än de andra två som i dag gärna ställs mot varandra. Vår långa erfarenhet säger att det borde utvecklas en accepterad kombination av odlingssystem för att nå det långsiktigt hållbara lantbruket.”
Många säger att vi är helt rätt i tiden och det är vi, men vi vill vara helt rätt i framtiden.
“Många säger att vi är helt rätt i tiden och det är vi, men vi vill vara helt rätt i framtiden.”

- Wapnö gård

Verksamhet

Wapnö Gård i Halland är en unik egendom med en fascinerande historia, nära sammanvävd med andra nordiska ländern. Det har sedan 1300-talet varit ett av de främsta godsen i landet. Idag ägs det historiska Wapnö av aktiebolaget Wapnö AB med ca 85 anställda och är därmed en av de större arbetsgivarna i Halmstad kommun.

Wapnö gård

www.wapnogard.se
Produkter

Läs mer om gårdens alla produkter på Wapnö gårds hemsida.

Producent

Wapnö AB som har en rad olika verksamheter, bryggeri, kvarn, gårdsbutik med mera

Adress

Wapnö gård 215
305 91 Halmsta

Upptäck fler producenter

Stenhuse Gård

Våra producenter

Stenhuse Gård

Stenhuse gård på Gotland är en kvalitetsmedveten odlare och leverantör av bär och primörer som sparris, jordgubbar, hallon, ramslök. Allt som odlas tvättas, sorteras och packas av personal på gården.
Puttersjaus Gård

Våra producenter

Puttersjaus Gård

Puttersjuas Gård ligger i Rute på Gotland och drivs av Lotta och Anders Bogren. I det lilla mejeriet görs filmjölk och yoghurt av mjölk från gårdens gräsätande fjällkor. Den lilla fjällkon är känd för en mjölk med både hög fetthalt och proteinhalt, och det går såklart bra att köpa även mjölken.Vi har fjällkor, lamm och höns.
Wålstedts gård

Våra producenter

Wålstedts gård

På Wålstedts lantbruk bedrivs ekologisk grönsaksodling, det finns restaurang, bakkurser och upplevelsebaserat boende. Här har det odlats ekologiskt och KRAV-märkt sedan KRAV startade 1985.
Gällenäs Gård

Våra producenter

Gällenäs Gård

Gällenäs är ett ungt familjeföretag och som främst består av Anette och Peter van Schie. Innan de tillsammans startade sin verksamhet skaffade de sig kunskap och erfarenhet inom den gröna sektorn både i Holland och i Sverige.