Till sidans huvudinnehåll

1.8 ton plast mindre med hjälp av sparris och tomater

1.8 ton plast mindre med hjälp av sparris och tomater
Som en del i arbetet med att reducera plastförbrukning arbetar Grönsakshallen löpande med att byta ut produktförpackningar och packemballage. Sedan ett år tillbaka plastar vi till exempel inte längre burarna till kundgruppen Choice, något som redan har inneburit en plastbesparing på ca 12 000 m. Nu har turen kommit till förpackningarna för Grönsakshallen Stockholms sparris och cocktailtomater.
Tidigare packades den gröna importerade sparrisen i plastaskar, men med Samhalls hjälp buntas de nu istället ihop med pappersremsor. Cocktailtomaterna som tidigare såldes i plastaskar om 250 g ligger nu i askar av kartong om 300 g.

Många bäckar små

År 2019 såldes 17 500 askar sparris och 22 000 askar cocktailtomater. Varje ask innehåller inte särskilt mycket plast i sig, men eftersom volymerna är så stora blir den totala mängden inte helt obetydlig. Bara genom detta förpackningsbyte rationaliseras nämligen 1 800 kg plast bort!

-Att se över våra emballage är en ständigt pågående process, där just våra plastemballage kan komma att uppgå till stora volymer. Vi ser ju att bara en sån sak som att byta ut 2 förpackningar kan rendera i en stor minskning av plastanvändandet. Självklart så är vi noga med att inte påverka mat säkerheten och kvaliteten för livsmedlet när vi tittar på att byta ut förpackningar. Säger Clara Södergren Specialist hållbar utveckling Sorundahallarna.

Arbetet med att reducera plastförbrukningen är ständigt pågående, men vad som blir nästa utmaning återstår att se.

Upptäck mer

Sparris

Råvarukunskap

Sparris

Sparris är kanske den främsta vårprimörer som signalerar för oss att vintern är över. Det krävs både tålamod, sol och omsorg för att sparris ska växa, men när den väl börjar går det undan - ca 5 cm per dag!
Tomat

Råvarukunskap

Tomat

I livsmedelssammanhang klassas tomater som grönsak, men botaniskt som frukt. Ordet tomat härstammar från det aztekiska ordet "tomatl" och man tror att det var i nuvarande Mexiko som man en gång började odla tomater.
Hällestad svamp

Våra producenter

Hällestad svamp

Hällestad odlar och säljer ekologisk svensk svamp av hög kvalitet till butiker, restauranger och grossister i hela Sverige. Svensk Ekosvamps ekologiska färska svampar odlas i skånska Torna Hällestad och i småländska Hallaryd under varumärket Hällestad.
Hillsands getgård

Sortiment

Hillsands getgård

Den jämtländska byn Hillsand ligger vackert belägen vid Ströms Vattudals västra strand. Här ligger Hillsands Getgård med anor från 1860-talet med eget gårdsmejeri. På gården bor Jan och Ulrika Hammar och tillverkar ost av både get- och komjölk.