Till sidans huvudinnehåll
Sparris

Råvarukunskap

Sparris

Sparris är kanske den främsta vårprimörer som signalerar för oss att vintern är över. Det krävs både tålamod, sol och omsorg för att sparris ska växa, men när den väl börjar går det undan - ca 5 cm per dag!
Det tar 3 år från sådd innan man kan skörda sin första sparris och det är de underjordiska skotten som skjuter upp ur jorden som vi äter. Sparris odlas i flera delar av vårt avlånga land och för att man ska lyckas krävs det mycket omsorg, sol och sand.

Säsongen för svensk sparris är underbar men kort - från början på maj till midsommar ungefär. Resterande del av året importeras sparris av olika slag från bland annat Italien, Tyskland, Holland, Spanien och Peru.

Sparris är en ömtålig råvara som bäst förvaras svalt  och i mörker och man ska vara försiktig när man hanterar den så att man inte råkar bryta av knoppen. Den nedre delen är däremot ofta träig så den behöver man bryta bort.

Storlekssortering

Både vit & grön sparris sorteras efter midjemåttet. Grön sparris enligt skalan tunn, medel & tjock och den vita enligt europeisk standard A, AA & AAA.

A       16-22 mm
AA     22-28 mm  
AAA   från 28 mm

Olika sorters sparris

Vit sparris

Vit sparris

Den vita sparrisen växer under jord för att hållas vit. Odlaren har ett hårt jobb med att hålla de snabbväxande skotten täckta av jord hela tiden fram till skörd. En spänstig och nyskördad sparris ger ifrån sig ett gnisslande ljud när de gnids mot varandra och då vet man att smaken är som allra bäst!

Säsong: Holländsk och tysk från mars, svensk från maj till midsomamr och resterande tid från Spanien eller Peru.

Relaterat

Potatis

Råvarukunskap

Potatis

Potät, pära, jordäpple, pantoffel, plugg - ja kärt barn har många namn och kär, det är verkligen potatisen.
Stenhuse Gård

Våra producenter

Stenhuse Gård

Stenhuse gård på Gotland är en kvalitetsmedveten odlare och leverantör av bär och primörer som sparris, jordgubbar, hallon, ramslök. Allt som odlas tvättas, sorteras och packas av personal på gården.
Smakriket

Sortiment

Smakriket

Smakriket är ett sigill för råvaror och produkter med ett mycket tydligt ursprung och hög kvalitet, som ger dig smaken av en plats.
Chili

Råvarukunskap

Chili

Capsicum Annum är det latinska namnet för släktet som paprika och chili ingår i. Capsicum kommer av grekiskans kapto som betyder ”den biter”. Ganska passande, eller hur?