Till sidans huvudinnehåll
Chili

Råvarukunskap

Chili

Capsicum Annum är det latinska namnet för släktet som paprika och chili ingår i. Capsicum kommer av grekiskans kapto som betyder ”den biter”. Ganska passande, eller hur?
Chili, eller chilipeppar, tillhör växtfamiljen potatisväxter eller Solanaceae tillsammans med bland annat paprika, tomat, aubergine och såklart potatis. I Sverige bekantade vi oss inte med den heta frukten förrän efter andra världskriget, men i Sydamerika användes den både i mat och som medicin för hela 9000 år sedan. 

Het, hetare, hetast

Chilins hetta mäts i scovillegrader. En vanlig paprika mäter cirka noll grader, en serranochili 10 000 – 23 000 grader, Habanero över 100 000 grader och den farligt heta Naga Jolokia rör sig omkring 1 000 000 scovillegrader! Som jämförelse kan vi tillägga att pepparspray mäter ca 2 000 000 scoville.

Chilifrukter innehåller ämnet capsaicin. När TRP-receptorerna i våra kroppar, som gör att vi kan känna bland annat värme, kyla och smärta, reagerar på capsaicinet får de oss att uppleva en hetta. Det är alltså vår kropps reaktion på capsaicin som är den brännande känslan som vi alla känner till. Hade vi inte haft TRP-receptorer hade vi kunnat knapra i oss chili utan problem. Hettan i chili är därmed inget som skadar kroppen eftersom det är en upplevd hetta.

Runt om i världen odlas hundratals olika sorters chili och dessutom finns det fortfarande ett antal vildväxande sorter i Sydamerika.

Olika sorters chili

Poblano

Poblano

Liknar en vanlig paprika men är mindre och har betydligt tunnare kött och skal. Poblano är vanligtvis grön vid försäljning men skiftar över till röd och rödbrun vid mogning. Poblano kommer från delstaten Puebla i Mexico där den är den mest populära chilisorten. Smaken kommer bäst till sin rätt när man rostar eller steker frukten. Den får en fyllig, het och god grönsakssmak med jordig och svagt rökig arom.
Torkad Poblano kallas för ancho eller mulato beroende på hur mogen frukten var när den torkades.

1 000 – 1 500 scovillegrader

Mer råvarukunskap

The Pepper Quest

Våra producenter

The Pepper Quest

Fantastisk handplockad, skördebaserad ursprungspeppar och  likaledes kryddor. Ett svenskt företag som importerar kryddor direkt från samarbetsodlare runt om i Asien. Nyfikenhet, samarbete och ett dedikerat sökande efter kvalité och smak har lett fram till toppenprodukterna som erbjuds idag.
Tomat

Råvarukunskap

Tomat

I livsmedelssammanhang klassas tomater som grönsak, men botaniskt som frukt. Ordet tomat härstammar från det aztekiska ordet "tomatl" och man tror att det var i nuvarande Mexiko som man en gång började odla tomater.
Allt för din bar

Sortiment

Allt för din bar

Vi på Grönsakshallen Sorunda erbjuder ett stort sortiment av ”det lilla extra” för din bar och tillsammans med våra vänner på Martin & Servera och Galatea vågar vi påstå att vi har allt för din bar.
Vildsvamp

Råvarukunskap

Vildsvamp

Många svampar har man lyckats tämja för storskalig odling, men andra har man däremot inte lyckats med. Vildsvampen är herre över sig själv och kräver både timing och engagemang för att kunna avnjutas.