Till sidans huvudinnehåll
Potatis

Råvarukunskap

Potatis

Potät, pära, jordäpple, pantoffel, plugg - ja kärt barn har många namn och kär, det är verkligen potatisen.
Potatis odlas i hela världen och är det fjärde mest odlade livsmedlet efter majs, vete och ris. Ursprungligen kommer potatisen ifrån Sydamerika där bergsfolk i Anderna odlade den omtyckta knölen redan för 8 000 år sedan. Idag är Sverige nästintill självförsörjande på potatis som kommer i en uppsjö av sorter och sorteringar.

TS-halt avgör mjölighet

Man mäter ofta potatisars TS-halt, det vill säga torrsubstans. Ju lägre TS-halt desto vattnigare potatis kan man säga. Färskpotatis har till exempel låg TS-halt, normalt 15%, vilket gör den olämplig att använda till potatismos eftersom det skulle bli väldigt rinnigt. En normal fast medelpotatis har en TS-halt på ca 18% och mjöliga ungefär 20-23% beroende på sort. Som med alla grödor finns givetvis undantag, men detta är den generella tumregeln.

Förvaring 

För lång hållbarhet ska potatis förvaras mörkt och svalt, gärna i 14-6 grader. Det optimala är en jordkällare, men för oss som inte har tillgång till en sådan fungerar kylskåpet lika bra. Det är klokt att förvara potatis i en kartong eller papperspåse eftersom plast lätt bildar kondens som gör att potatisen ruttnar.

Potatis som utsätts för ljus på fältet bildar gröna fläckar och ska inte ätas. Den gröna färgen kommer av alkaloiden Solanin som gör potatisen besk och kan ge människor ont i magen vid förtäring.

På Grönsakshallen Sorunda har vi ca 40 olika sorters potatis i sortimentet och vi tycker om att experimentera med nya varianter tillsammans med våra odlare. Beroende på var i landet du befinner dig kommer vi att erbjuda potatis från olika lokala odlare

Vill man lära sig ännu mer om potatis rekommenderar vi ett besök hos Svensk Potatis.
Ursprungligen kommer potatisen från Sydamerika där invånare i Anderna odlade den omtyckta knölen redan för 8 000 år sedan

Olika sorters potatis

King Edward

Råvarukunskap

King Edward

King Edward kommer ursprungligen från Storbritannien och är lätt att känna igen på sina röda fläckar och vita kött. Används klassiskt till mos eller puré på grund av sin mjöliga karaktär. Vid varsam kokning är den även utsökt att servera kokt. Skördas i oktober och kan lagras till maj

Relaterat

Ärtor & bönor

Råvarukunskap

Ärtor & bönor

Ärtor och bönor tillhör familjen ärtväxter, även känt som baljväxter, som består av ca 17 000 olika arter. En av dessa är ’pisum sativum’ som i vardagligt tal kallas för ärter. Det finns fem sorters ärter och en av dem är bönor. Hängde du med?
Stora Tollby Gård

Våra producenter

Stora Tollby Gård

Gården ligger i Fole, ca 15 km öster om Visby och drivs av Andreas Wiklund. Gårdens huvudfokus är potatis. Gotlands milda solrika klimat och naturlig kalkrika jordmån tillsammans med gedigen kunskap gör att här, på Stora Tollby Gård, produceras det potatisar i världsklass.
 
Picked by Sorunda

Sortiment

Picked by Sorunda

Picked by Sorunda är ett sigill för produkter och råvaror som är utvalda av oss på Sorundahallarna.
Stenfrukt

Råvarukunskap

Stenfrukt

Stenfrukter är frukter vars fruktkropp innehåller ett frö eller kärna med hårt skal som utvecklats från en pistill. Ett frö med ett yttre hårt skal kallas för sten – därav namnet stenfrukt.