Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Potatis

Potät, pära, jordäpple, pantoffel, plugg - ja kärt barn har många namn och kär, det är verkligen potatisen.
Potatis odlas i hela världen och är det fjärde mest odlade livsmedlet efter majs, vete och ris. Ursprungligen kommer potatisen ifrån Sydamerika där bergsfolk i Anderna odlade den omtyckta knölen redan för 8 000 år sedan. Idag är Sverige nästintill självförsörjande på potatis som kommer i en uppsjö av sorter och sorteringar.

TS-halt avgör mjölighet

Man mäter ofta potatisars TS-halt, det vill säga torrsubstans. Ju lägre TS-halt desto vattnigare potatis kan man säga. Färskpotatis har till exempel låg TS-halt, normalt 15%, vilket gör den olämplig att använda till potatismos eftersom det skulle bli väldigt rinnigt. En normal fast medelpotatis har en TS-halt på ca 18% och mjöliga ungefär 20-23% beroende på sort. Som med alla grödor finns givetvis undantag, men detta är den generella tumregeln.

Förvaring 

För lång hållbarhet ska potatis förvaras mörkt och svalt, gärna i 14-6 grader. Det optimala är en jordkällare, men för oss som inte har tillgång till en sådan fungerar kylskåpet lika bra. Det är klokt att förvara potatis i en kartong eller papperspåse eftersom plast lätt bildar kondens som gör att potatisen ruttnar.

Potatis som utsätts för ljus på fältet bildar gröna fläckar och ska inte ätas. Den gröna färgen kommer av alkaloiden Solanin som gör potatisen besk och kan ge människor ont i magen vid förtäring.

På Grönsakshallen Sorunda har vi ca 40 olika sorters potatis i sortimentet och vi tycker om att experimentera med nya varianter tillsammans med våra odlare. Beroende på var i landet du befinner dig kommer vi att erbjuda potatis från olika lokala odlare

Vill man lära sig ännu mer om potatis rekommenderar vi ett besök hos Svensk Potatis.

"Ursprungligen kommer potatisen från Sydamerika där invånare i Anderna odlade den omtyckta knölen redan för 8 000 år sedan"

Olika sorters potatis

King Edward

Råvarukunskap

King Edward

King Edward kommer ursprungligen från Storbritannien och är lätt att känna igen på sina röda fläckar och vita kött. Används klassiskt till mos eller puré på grund av sin mjöliga karaktär. Vid varsam kokning är den även utsökt att servera kokt. Skördas i oktober och kan lagras till maj

Amandine

Råvarukunskap

Amandine

Kommer ursprungligen från Frankrike, men odlas i Sverige sedan mitten av 2000-talet. Sorten är avlång med tunt skal och gult kött och liknar den klassiska mandelpotatisen. Serveras med fördel oskalad antingen kokt eller rostad. Skördas i september och kan lagras till april

Solist

Råvarukunskap

Solist

Solist är en gulköttig och rundsort som kanske är den vanligaste färskpotatissorten. Ursprungligen kommer den från Tyskland, men odlas i Sverige sedan början på 2000-talet. Detta är en tålig sort som ger rikliga skördar. Smaken är mild med svag nötighet. Skördas maj/juni till september och lagras inte särskilt bra.

Andean Sunside

Råvarukunskap

Andean Sunside

Sorten har snabbt blivit en favorit att använda till potatispuré på grund av sin goda, nästan smöriga smak och kraftigt gula färg och den fördelaktiga egenskapen att lätt falla sönder när den kokas. Dessutom är koktiden mycket kortare än för andra sorter. Ursprungligen kommer sorten från Peru, men nu odlas den även i Sverige. Skördas i slutet på augusti och kan lagras till mitten på juli.

Annika

Råvarukunskap

Annika

Kommer ursprungligen från Sverige och odlas i huvudsak på Gotland där pH-värdet i jorden är ca 8, vilket är optimalt! Annika är en rund, fastkokande potatis med tunt skal. Smaken är neutral och passar därför till det mesta, en perfekt vardagspotatis. Sorteras i storlekarna kula, medel och stor. Skördas i augusti och kan lagras till juni.

Relaterat

Råvarukunskap

Ärtor & bönor

Ärtor och bönor tillhör familjen ärtväxter, även känt som baljväxter, som består av ca 17 000 olika arter. En av dessa är ’pisum sativum’ som i vardagligt tal kallas för ärter. Det finns fem sorters ärter och en av dem är bönor. Hängde du med?
Våra producenter

Stora Tollby Gård

Gården ligger i Fole, ca 15 km öster om Visby och drivs av Andreas Wiklund. Gårdens huvudfokus är potatis. Gotlands milda solrika klimat och naturlig kalkrika jordmån tillsammans med gedigen kunskap gör att här, på Stora Tollby Gård, produceras det potatisar i världsklass.
 
Sortiment

Picked by Sorunda

Picked by Sorunda är ett sigill för produkter och råvaror som är utvalda av oss på Sorundahallarna.
Råvarukunskap

Stenfrukt

Stenfrukter är frukter vars fruktkropp innehåller ett frö eller kärna med hårt skal som utvecklats från en pistill. Ett frö med ett yttre hårt skal kallas för sten – därav namnet stenfrukt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.