Till sidans huvudinnehåll
Stenfrukt

Råvarukunskap

Stenfrukt

Stenfrukter är frukter vars fruktkropp innehåller ett frö eller kärna med hårt skal som utvecklats från en pistill. Ett frö med ett yttre hårt skal kallas för sten – därav namnet stenfrukt.

De vanligaste frukterna att kategorisera som stenfrukter är nektarin, persika, plommon och aprikos, men faktum är att även körsbär, mandel, oliv, dadel och mango kan klassas som olika slags stenfrukter. Bär som hallon, björnbär och hjortron är kluster, eller så kallade fruktförband, av små stenfrukter eftersom de små ”kuddarna” i bären innehåller en liten hård kärna var och har utvecklats från individuella pistiller.

Olika sorters stenfrukt

Persika

Persika

Persikan har odlats i Kina i mer än 4000 år, men när den senare spreds västerut började den odlas i dåvarande Persien där namnet antagligen uppstod. Till en början kallades den ´persiskt äpple´ men idag betyder dess latinska namn (prunus persica ) ’persiskt plommon’. Det finns över 2000 sorters persikor och en sort som vi sett mer av på senare tid är den så kallade ”donutpersikan” (paraguayon) som är en platt sort.

Ifrån persikokärnan kan man utvinna en olja med smak av bittermandel som är vanlig att använda i bakverk.

Mer råvarukunskap

Sparris

Råvarukunskap

Sparris

Sparris är kanske den främsta vårprimörer som signalerar för oss att vintern är över. Det krävs både tålamod, sol och omsorg för att sparris ska växa, men när den väl börjar går det undan - ca 5 cm per dag!
Tomat

Råvarukunskap

Tomat

I livsmedelssammanhang klassas tomater som grönsak, men botaniskt som frukt. Ordet tomat härstammar från det aztekiska ordet "tomatl" och man tror att det var i nuvarande Mexiko som man en gång började odla tomater.
Chili

Råvarukunskap

Chili

Capsicum Annum är det latinska namnet för släktet som paprika och chili ingår i. Capsicum kommer av grekiskans kapto som betyder ”den biter”. Ganska passande, eller hur?
Ärtor & bönor

Råvarukunskap

Ärtor & bönor

Ärtor och bönor tillhör familjen ärtväxter, även känt som baljväxter, som består av ca 17 000 olika arter. En av dessa är ’pisum sativum’ som i vardagligt tal kallas för ärter. Det finns fem sorters ärter och en av dem är bönor. Hängde du med?