Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Stenfrukt

Stenfrukter är frukter vars fruktkropp innehåller ett frö eller kärna med hårt skal som utvecklats från en pistill. Ett frö med ett yttre hårt skal kallas för sten – därav namnet stenfrukt.

De vanligaste frukterna att kategorisera som stenfrukter är nektarin, persika, plommon och aprikos, men faktum är att även körsbär, mandel, oliv, dadel och mango kan klassas som olika slags stenfrukter. Bär som hallon, björnbär och hjortron är kluster, eller så kallade fruktförband, av små stenfrukter eftersom de små ”kuddarna” i bären innehåller en liten hård kärna var och har utvecklats från individuella pistiller.

Olika sorters stenfrukt

Persika

Persika

Persikan har odlats i Kina i mer än 4000 år, men när den senare spreds västerut började den odlas i dåvarande Persien där namnet antagligen uppstod. Till en början kallades den ´persiskt äpple´ men idag betyder dess latinska namn (prunus persica ) ’persiskt plommon’. Det finns över 2000 sorters persikor och en sort som vi sett mer av på senare tid är den så kallade ”donutpersikan” (paraguayon) som är en platt sort.

Ifrån persikokärnan kan man utvinna en olja med smak av bittermandel som är vanlig att använda i bakverk.

Nektarin

Nektarin

Man kan tro att persika och nektarin är olika arter, men det är de inte. Nektariner är en sorts persika som saknar det ludna skalet och vanliga persikoträd kan faktiskt bära nektariner. Nektariner nämns för första gången i skrift på 1600-talet men troligtvis har de förekommit mycket tidigare än så. Namnet kommer ifrån dess goda smak som beskrevs som nektar. Nektariner odlas främst i Sydeuropa, Kalifornien och Sydafrika.

Aprikos

Aprikos

På latin heter aprikos ”prunus ameniaca” vilket betyder Armeniskt plommon. Det finns vildväxande aprikosträd i Asien och hela vägen västerut till Armenien – därav namnet.  Frukten är relativt liten och färgen kan växla mllan gul till kraftigt orange med röda skiftningar. Skalet är ludet och mjukt och köttet kan variera från saftigt till något mjöligt.

Precis som med persikans kärna kan man utvinna en olja ur aprikoskärnan som är vanlig att använda som ersättning för mald mandel i bakverk eftersom det är en billigare råvara. Smaken kommer från ämnet amygdalin som även återfinns i bittermandeln. Mandelallergiker bör se upp även med denna ingrediens eftersom mandel och aprikos är släktingar.

Plommon

Plommon

Plommon är en frukt som skapades genom att man för tusentals år sedan korsade slån med körsbärsplommon. Idag finns det flera underarter, däribland sviskon, rundplommon, krikon och mirabell som alla har olika karaktär och färger kan variera från ljust gul till djuplila, nästintill svart. Populära sorter är Victoria, Jubileum, Opal och Reine Claude.

Mer råvarukunskap

Råvarukunskap

Sparris

Sparris är kanske den främsta vårprimörer som signalerar för oss att vintern är över. Det krävs både tålamod, sol och omsorg för att sparris ska växa, men när den väl börjar går det undan - ca 5 cm per dag!
Råvarukunskap

Tomat

I livsmedelssammanhang klassas tomater som grönsak, men botaniskt som frukt. Ordet tomat härstammar från det aztekiska ordet "tomatl" och man tror att det var i nuvarande Mexiko som man en gång började odla tomater.
Råvarukunskap

Chili

Capsicum Annum är det latinska namnet för släktet som paprika och chili ingår i. Capsicum kommer av grekiskans kapto som betyder ”den biter”. Ganska passande, eller hur?
Råvarukunskap

Ärtor & bönor

Ärtor och bönor tillhör familjen ärtväxter, även känt som baljväxter, som består av ca 17 000 olika arter. En av dessa är ’pisum sativum’ som i vardagligt tal kallas för ärter. Det finns fem sorters ärter och en av dem är bönor. Hängde du med?

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.