Till sidans huvudinnehåll
Ärtor & bönor

Råvarukunskap

Ärtor & bönor

Ärtor och bönor tillhör familjen ärtväxter, även känt som baljväxter, som består av ca 17 000 olika arter. En av dessa är ’pisum sativum’ som i vardagligt tal kallas för ärter. Det finns fem sorters ärter och en av dem är bönor. Hängde du med?

Vad är vad?

Hur man beskriver skillnaden mellan en ärta och böna tvistar di lärde om, för skillnaden verkar varken vara särskilt stor eller tydlig. En sak som man dock är överens om är att baljväxter är hälsosamt och något vi bör äta mer av. De är rika på näringsämnen, fiber och protein, de går att variera i nästintill oändlighet och mättnaden behålls länge.

Bönor och ärtor kan, beroende på sort, ätas både färska, tillagade, konserverade och torkade vilket gör att det går att använda dem i matlagning året runt.

Nordisk Råvara

För länge sedan var ärtan en basvara i Sverige och var faktiskt något som höll oss vid liv under magra tider. Idag finns det minnet bäst bevarat i klassikern gul ärtsoppa som fortfarande serveras med tillhörande fläsk och senap varje torsdag runt om i landet.

Sedan 2016 driver Nordisk Råvara utveckling och försäljning inom odling av baljväxter i Sverige och har märkt några av de med särskilt historiskt värde med ’svensk kulturarvsgröda’. Rättviksärt och Gotlandslins är två av dem.

”Vi tycker det är viktigt hur och var maten produceras. Vi samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som vi, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Vår ambition är att försöka göra det som vi vet är rätt och som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö.” säger Nordisk Råvaras initiativtagare Gunnar Backman och Tomas Erlandsson.

I Grönsakshallen Sorundas sortiment finns Nordisk råvaras produkter som består av torkade ärter, bönor, linser och quinoa – samtliga odlade i Sverige.

Säsong

Färska ärtor och bönor skördas i Sverige från juni till oktober och är en riktig delikatess som kan beskrivas som mer elegant än när de är torkade. Övriga månader importeras färska ärtor och bönor från framförallt Afrika.

Olika sorters ärtor

Spritärt

Spritärt

Som namnet skvallrar om behöver dessa ärtor spritas, alltså separeras från sin skida, innan förtäring. De är gröna skidor och gröna ärtor som är något mjöliga och inte särskilt söta. Låter man spritärtan mogna på plantan och torka blir de det vi känner som gula ärtor som ju har huvudrollen i vår klassiska ärtsoppa. Spritärtan är ganska frosttålig och kan därför skördas redan i juni fram till september.

Olika sortera bönor

Borlottiböna

Borlottiböna

Skidan är creméfärgad med rosa-lila fläckar och är kanske den snyggaste bönan vi har? Själva bönorna är inte riktigt lika festliga och tyvärr försvinner den färgen som finns vid kokning. Vill man äta skidan ska man skörda tidigt när den fortfarande är grön och skördar man senare bör bönorna separeras från skidan och kokas. Smaken är nötig och konsistensen blir efter kokning mjuk och krämig. Borlottibönor går att köpa färska under sommar och höst och torkade eller konserverade året runt.

Mer råvarukunskap

Sparris

Råvarukunskap

Sparris

Sparris är kanske den främsta vårprimörer som signalerar för oss att vintern är över. Det krävs både tålamod, sol och omsorg för att sparris ska växa, men när den väl börjar går det undan - ca 5 cm per dag!
Chili

Råvarukunskap

Chili

Capsicum Annum är det latinska namnet för släktet som paprika och chili ingår i. Capsicum kommer av grekiskans kapto som betyder ”den biter”. Ganska passande, eller hur?
Stenfrukt

Råvarukunskap

Stenfrukt

Stenfrukter är frukter vars fruktkropp innehåller ett frö eller kärna med hårt skal som utvecklats från en pistill. Ett frö med ett yttre hårt skal kallas för sten – därav namnet stenfrukt.

Tomat

Råvarukunskap

Tomat

I livsmedelssammanhang klassas tomater som grönsak, men botaniskt som frukt. Ordet tomat härstammar från det aztekiska ordet "tomatl" och man tror att det var i nuvarande Mexiko som man en gång började odla tomater.