Vad är vad?
Hur man beskriver skillnaden mellan en ärta och böna tvistar di lärde om, för skillnaden verkar varken vara särskilt stor eller tydlig. En sak som man dock är överens om är att baljväxter är hälsosamt och något vi bör äta mer av. De är rika på näringsämnen, fiber och protein, de går att variera i nästintill oändlighet och mättnaden behålls länge.
Bönor och ärtor kan, beroende på sort, ätas både färska, tillagade, konserverade och torkade vilket gör att det går att använda dem i matlagning året runt.
Nordisk Råvara
För länge sedan var ärtan en basvara i Sverige och var faktiskt något som höll oss vid liv under magra tider. Idag finns det minnet bäst bevarat i klassikern gul ärtsoppa som fortfarande serveras med tillhörande fläsk och senap varje torsdag runt om i landet.
Sedan 2016 driver Nordisk Råvara utveckling och försäljning inom odling av baljväxter i Sverige och har märkt några av de med särskilt historiskt värde med ’svensk kulturarvsgröda’. Rättviksärt och Gotlandslins är två av dem.
”Vi tycker det är viktigt hur och var maten produceras. Vi samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som vi, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Vår ambition är att försöka göra det som vi vet är rätt och som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö.” säger Nordisk Råvaras initiativtagare Gunnar Backman och Tomas Erlandsson.
I Grönsakshallen Sorundas sortiment finns Nordisk råvaras produkter som består av torkade ärter, bönor, linser och quinoa – samtliga odlade i Sverige.
Säsong
Färska ärtor och bönor skördas i Sverige från juni till oktober och är en riktig delikatess som kan beskrivas som mer elegant än när de är torkade. Övriga månader importeras färska ärtor och bönor från framförallt Afrika.