Fredagseftermiddagen på POM Friterie börjar i lugn och stillhet. Det är bara timmar kvar till ruschen, men än så länge råder ett förväntansfullt lugn i den lilla retroinredda lokalen. Jag möts av Marvin, delägare tillsammans med Jorit, där han sitter i ett hörn med datorn framför sig och kaffekoppen nära till hands. Vi småpratar en stund innan köket börjar sjuda av prepp och förberedelser. Det märks att här finns en tydlig idé, en plan – och ett hantverk som tagit tid att slipa fram.
Hur började allt – och vad var det du ville skapa som ännu inte fanns?
– Jag har alltid drömt om att öppna något eget inom hospitality, berättar Marvin. Jag flyttade till Stockholm 2015 och när jag jobbade på L’Avventura insåg jag att det var dags. Jag ville skapa något med min nederländska bakgrund – något genuint som inte fanns här. Mina italienska vänner hade sina trattorior, och jag ville lyfta fram något från Nederländerna.
Inspirationen kom när Marvin träffade Jorit, en nederländsk kock, med bakgrund inom matfotografi som först föreslog pannkakor – men snabbt bytte spår till pommes. Inte som vi är vana vid i Sverige – utan som i Nederländerna: premium fries, med högkvalitativa råvaror, tydlig branding och influenser från street food-världen.
Vad är det med potatisen i sig som gör skillnad?
– Det är inte bara potatisen i sig, utan hela triangeln: potatissorten, odlingsplatsen och bondens kunskap. Vår potatis är hög i stärkelse, låg i vatten och socker – perfekt för fritering. Den växer i mineralrik lerjord nära havet, vilket ger en naturlig sälta och karaktär. I Sverige har vi ingen kultur av färska, handskurna pommes – det är frysta produkter som dominerar.
Men trots sin nederländska utgångspunkt är POM något mer.
Hur bygger ni era signatur-pommes med topping?
– Vi ville bort från tanken att bara använda traditionella holländska smaker. I stället hämtar vi inspiration från hela världen – koreansk BBQ, italiensk tryffel, indonesisk jordnötssås… Men bäst säljer faktiskt vår "Dutch Special", som verkligen fångar det klassiska men på vårt sätt. Att jobba med olika kök gör att gästerna känner igen sig – samtidigt som de får något nytt.
Vad händer egentligen under era 16 timmar långa tillagningsprocess?
– Det handlar om att dra ur så mycket vatten och överskottsstärkelse som möjligt. Det gör att ytan blir perfekt krispig och insidan får rätt "mush", utan att bli blöt. Det är därför våra fries håller sig krispiga längre än vanliga pommes. Pre-friteringen är svårast – där gäller det att inte få för mycket färg, för då vet man att sockret är för högt.